Tags: , ,

Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ποίησης (21 Μαρτίου) το λογοτεχνικό περιοδικό θράκα, διοργανώνει το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης στην πόλη της Λάρισας.

Καταξιωμένοι και νέοι ταλαντούχοι ποιητές με καταγωγή ή τόπο διαμονής τη Θεσσαλία μαζί με ομότεχνούς τους  από την Πελοπόννησο(τιμώμενη περιοχή φέτος) θα συμμετάσχουν σε κοινωνικές δράσεις και σε δύο βραδιές ποίησης .

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ποίησης θα ολοκληρωθούν με live του Φοίβου Δεληβοριά.

Tags: , ,

Έργα και δράσεις 5,9 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας

Εγκρίσεις τευχών δημοπράτησης και αποτελέσματα διαγωνισμών για έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.929.900,00 ευρώ (με ΦΠΑ) για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναλυτικά:

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΩΝ (1) ΚΑΙ (2), ΤΜΗΜΑ: ΚΑΛΟΧΩΡΙ – ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 244.700,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΑΠΕΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΧΑΛΚΗΣ–ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ», Προϋπολογισμού: 150.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ (10) ΤΜΗΜΑ: ΠΥΡΓΕΤΟΣ-ΡΑΨΑΝΗ (Δ ΤΕΜΠΩΝ) ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 800.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου:  «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ,  ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 221.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΟΔΟΥ :ΑΙΓΑΝΗ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 460.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου:  «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ: ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ-ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 244.750,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου:  «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ   ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ: ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ-ΓΟΝΝΟΙ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 244.700,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ : ΚΑΤΩ ΑΙΓΑΝΗ-ΑΝΩ ΑΙΓΑΝΗ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ»

Προϋπολογισμού: 600.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ (9) ΤΜΗΜΑ: ΠΥΡΓΕΤΟΣ-ΚΡΑΝΙΑ (Δ ΤΕΜΠΩΝ) ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 420.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΟΔΟΥ  ΠΥΡΓΕΤΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ (Δ ΤΕΜΠΩΝ) ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ», Προϋπολογισμού: 700.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ 22: ΚΡΑΝΙΑ – ΛΟΥΤΡΟ – ΑΚΡΗ (Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ»

Προϋπολογισμού: 700.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΒΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ 2017- 2018», Προϋπολογισμού: 200.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΒΩΝ – ΝΗΣΙΔΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ», Προϋπολογισμού: 700.000,00 €

– Έγκριση διαγωνισμού του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ (11), ΤΜΗΜΑ: ΓΟΝΝΟΙ – ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ – ΚΑΡΥΑ (Δ. ΤΕΜΠΩΝ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», Προϋπολογισμού: 244.750,00 €

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα χρήσιμα, έργα ουσίας για τους ανθρώπους της Θεσσαλίας. Τα έργα αυτά πέραν της χρησιμότητάς τους στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία».

 

Tags: , ,

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στην συνάντηση του Horizon

Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε 20 – 22 Φεβρουαρίου 2018  συνάντηση εργασίας των εταίρων του ευρωπαϊκού σχεδίου “A cybersecurity situational awareness and information sharing solution for local public administrations based on advanced big data analysis (CS-AWARE) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Λαρισαίων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Βιέννης που συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα. Κάθε εταίρος παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί έως τώρα, καθώς και την πορεία των εργασιών. Αναλυτική αναφορά έγινε ξεχωριστά σε κάθε πακέτο εργασιών, καθώς και στα επόμενα βήματα. Εντοπίστηκαν οι εργασίες οι οποίες απαιτούν συνεργασία, συζητήθηκε και αποφασίστηκε πως αυτές θα υλοποιηθούν. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία ήταν η ολοκλήρωση και η οριστικοποίηση του framework (σχέδιο υλοποίησης), η επιβεβαίωση της κατανομής όλων των επιμέρους τμημάτων του σχεδίου σε όλους τους εταίρους, ο καθορισμός των ημερομηνιών για κάθε παραδοτέο. Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση με πιο εξειδικευμένα θέματα. Η εταιρία 3rdPlace, που ως εταίρος έχει αναλάβει τη συλλογή δεδομένων, εξήγησε τον τρόπο, τις μεθόδους και το λογισμικό που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει. Τονίστηκε ότι η συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στη συλλογή δεδομένων και την ανάλυση συστημάτων υπήρξε υποδειγματική και ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο CS-AWARE με επικεφαλής εταίρο το Oulun Yliopisto (Φιλανδία) και λοιπούς εταίρους: Universitat Wien (Αυστρία), Universitat Passau (Γερμανία), Caris Research Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο), 3rdPLACE SRL (Ιταλία), DashSoft ApS (Δανία), PERACTON Limited (Ιρλανδία), Innovative Secure Technologies P.C. (Ελλάδα), Andriessen Jeffrey Elbertus Bartholomeus – Wise & Munro (Ολλανδία), ANCITEL SPA (Ιταλία),  Open Technology Services S.A. (Ελλάδα), Roma Capitale (Ιταλία).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και σημαντικό σχέδιο, καθώς αντικείμενο του προγράμματος είναι η αναζήτηση και η εφαρμογή νέων και καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κακόβουλων επιθέσεων στα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, σε συμφωνία με τη στρατηγική και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «κυβερνοασφάλεια» (cybersecurity).

Μέσα από το πρόγραμμα θα δοθεί στους δύο Δήμους που συμμετέχουν, Μητροπολιτικό Δήμο της Ρώμης και το Δήμο Λαρισαίων η δυνατότητα και η ευκαιρία να δοκιμάσουν και να εφαρμόσουν νέα συστήματα, καθώς και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους πάνω σε αυτά.

Στη συνάντηση εργασίας εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων συμμετείχαν οι υπάλληλοι Θανάσης Πουλτσίδης από το Τμήμα Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων και Επικοινωνιών και Γεωργία Κολοβού από το Τμήμα Υποστήριξης Μηχανογραφικών Εφαρμογών.

 

Tags: , ,

Ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση Αποκτήματα

Αύριο Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στις 19:30 η ανοιχτή ξενάγηση για το κοινό με αφορμή τη λήξη της έκθεσης “Αποκτήματα”, στο αίθριο του 1ου ορόφου, με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από τη συλλογή των Αγορών-Δωρεών της Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την Ιφιγένεια Σδούκου, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα και από τους εικαστικούς που συμμετέχουν στην έκθεση Νίκο Σαμαρά, Χρήστο Σαμαρά και Κλεάνθη Χατζηνίκο.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση και να δει έργα που φυλάσσονταν επί χρόνια στα “ντεπό” της Πινακοθήκης, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτές τεχνικές και σχέδια, έργα διαφορετικών εικαστικών αναφορών και ρευμάτων αλλά και να συνομιλήσει και να συνδιαλλαχθεί με τους δημιουργούς τους.

Η διάδοση των εικαστικών τεχνών, η συνεργασία, η αξιοποίηση και η προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού υπήρξαν εξαρχής στόχοι της Πινακοθήκης. Στην διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της, η Συλλογή εμπλουτίζεται με τη στήριξη των δωρητών, καλλιτεχνών και ιδιωτών, όπου ο ρόλος τους είναι καίριος και η συμπαράσταση στο έργο του Μουσείου ιδιαίτερης σημασίας καθώς η δωρεά αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης και αγάπης για τον πολιτισμό.

 

Info

Ημερομηνία: Πέμπτη 22  Μαρτίου 2018

Ώρα: 19:30

Τηλ. Επικοινωνίας για πληροφορίες: 2410-672499

E-mail: info@katsigrasmuseum.gr

Είσοδος ελεύθερη.

Tags: , ,

Μάξιμος: Συνεδρίαση Τομέα Προστασίας Πολίτη ΝΔ στη Πάτρα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συγκαλεί Διευρυμένη Συνεδρίαση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, στις 18:00, στην Πάτρα, Ξενοδοχείο «Patra Pallas» (Όθωνος-Αμαλίας 15).

Η συνεδρίαση γίνεται με σκοπό την ενδελεχή αλληλοενημέρωση επί των ζητημάτων που άπτονται της Δημόσιας Τάξης και της Προστασίας του Πολίτη και καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι Ενώσεων Σωμάτων Ασφαλείας περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Συνδέσμων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ της ΝΔ στους 3 νομούς της Περιφέρειας, καθώς επίσης και όσοι συμμερίζονται τις πολιτικές θέσεις της παράταξης. Το πρόγραμμα της συνεδρίασης περιλαμβάνει:

 • Γενική εισήγηση-ενημέρωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη, για την έξαρση της εγκληματικότητας, τις κυβερνητικές ευθύνες και την στάση της ΝΔ από τον αν. Τομεάρχη κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
 • Ενημέρωση για  την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υποχρέωση  καταβολής του 50% των αναδρομικών και την προσαρμογή των μισθών και συντάξεων των Αστυνομικών Πυροσβεστών, Λιμενικών και Στρατιωτικών στα επίπεδα του Αυγούστου 2012.
 • Συζήτηση για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος: κτιριακό πρόβλημα για Αστυνομική Διεύθυνση, εγκληματικότητα και μεταναστευτικό.

Παρεμβάσεις παρευρισκομένων και καταγραφή προτάσεων.

Νωρίτερα ο κ. Χαρακόπουλος θα επισκεφθεί:

Στις 15:00 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Διοικητή Πύραρχο κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο

Στις 15.45 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαΐας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Αχαΐας Πύραρχο κ. Νικόλαο Ρουμελιώτη και τον Διοικητή ΕΜΑΚ κ. Ιωάννη Πανόπουλο.

Στις 16:30 τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας Ταξίαρχο κ. Νικόλαο Κοτρωνιά.

Tags: , ,

Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός

Στις εργασίες της 128ης  Συνόδου Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που θα πραγματοποιηθεί  στις 22 και 23 Μαρτίου 2018, στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.  Στην ημερήσια διάταξη της διήμερης συνόδου της ολομέλειας βρίσκονται, η συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών και την κοινωνική συνοχή, με κύριο ομιλητή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο Επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση, η Ευρωπαϊκή Διεύρυνση με κύριο ομιλητή τον Johannes Hahn Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση, ενώ θα γίνει συζήτηση και για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο κ. Κ. Αγοραστός συμμετέχει στις παραπάνω εργασίες ως ομιλητής.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή εκδήλωση για τα προϊόντα ποιότητας και προέλευσης του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προϊόντα Προέλευσης (AREPO). Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου AGROSMARTcoop «Χώρος για την ολοκλήρωση, την ανταγωνιστικότητα και την ευφυή οικονομική ανάπτυξη των συνεταιρισμών γεωργικών ειδών διατροφής στις αγροτικές περιοχές SUDOE», ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Sudoe, το οποίο στοχεύει στην άμβλυνση των μειονεκτημάτων των περιοχών της υπαίθρου που ανήκουν στην Sudoe και να προωθήσουν την ανάπτυξή τους μέσω της στήριξης των γεωργικών συνεταιρισμών τους.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στις Βρυξέλλες ο κ. Αγοραστός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εφ’ όλης της ύλης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συνταξίδευαν στο αεροπλάνο.

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού δυνάμει εισαγγελικών διατάξεων

Συνελήφθη, χθες (20-03-2018) το πρωί στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, ένας 39χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούν σε βάρος του δύο διατάξεις του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά για το αδίκημα της παραβίασης των περιορισμών διαμονής.

Tags: , ,

Εφ ΄όλης της ύλης συνάντηση Κέλλα-Αγοραστού

Τα μεγάλα έργα και οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας καθώς και οι βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, στην έδρα της Περιφέρειας, έγινε εκτενής αναφορά μεταξύ άλλων στα έργα του Αχελώου, τους οδικούς άξονες Λάρισας – Φαρσάλων και Λάρισας – Κοζάνης, την ολοκλήρωση του έργου της λίμνης Κάρλας, την Ε65, την ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και στην ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης της λεωφόρου Καραμανλή.

Αναφορά έγινε, ακόμη, στην αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα, σε περιοχές του Ν. Λάρισας, με έμφαση στα παράλια, αλλά και στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή για τις δράσεις της Περιφέρειας στην Εκπαίδευση και την Υγεία.

 

ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

 Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και το ζήτημα που έχει προκύψει με την απορρόφηση των επιλαχόντων για τη Θεσσαλία.

Ο κ. Κέλλας, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισημαίνοντας το πρόβλημα, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ένταξη στο Πρόγραμμα του συνόλου των επιλαχόντων νέων αγροτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσα από την αύξηση του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας για την απορρόφηση όλων των επιλαχόντων που πληρούν τα κριτήρια, παρά την άνιση κατανομή του ποσού της υπερδέσμευσης μεταξύ των Περιφερειών, ώστε “να μην υπάρχουν ανισότητες στην μεταχείριση όλων των νέων αγροτών στη χώρα”.

 

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΦΑΡΣΑΛΩΝ κ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΚΟΖΑΝΗΣ

 Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε τον αν. Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ για τους οδικούς άξονες  Λάρισας – Φαρσάλων  και Λάρισας – Κοζάνης, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια αναμένει την ολοκλήρωση των μελετών από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, από την μεριά του, επεσήμανε την αναγκαιότητα άρσης των εκκρεμοτήτων ώστε να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα στους δυο οδικούς άξονες.

 

 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

 Ο κ. Κέλλας, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με φορείς της συνοικίας του Αγ. Γεωργίου, η οποία “σηκώνει μεγάλο φορτίο” εξαιτίας της διέλευσης βαρέων οχημάτων από το αστικό της πλαίσιο, ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης της Λεωφόρου Καραμανλή, την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου με τη λεωφόρο Καραμανλή, καθώς και για μια σειρά πρωτοβουλιών από τον Περιφερειάρχη προς εξομάλυνση της κατάστασης.

 

ΑΧΕΛΩΟΣ – ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ – Ε65

 Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε τον κ. Κέλλα για τα έργα στον Αχελώο, τη Λίμνη Κάρλα, αλλά και τον αυτοκινητόδρομο Ε65, με τον Λαρισαίο βουλευτή να εκφράζει την ανησυχία του μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, με απόρριψη της λύσης για μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο και την παρουσίαση εναλλακτικού σχεδίου με νέα έργα, αμφιβόλου χρηματοδότησης και σχεδιασμού.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

 

Χρήστος Κέλλας

«Μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι πάντα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική.

Η καρδιά του στρατηγικού σχεδιασμού, όσον αφορά τις υποδομές και την ανάπτυξη της Θεσσαλίας χτυπάει εδώ.

Ευρισκόμενος σε στενή συνεργασία με τον Κώστα Αγοραστό, είχα, για μια ακόμη φορά, την ευκαιρία να ενημερωθώ για όλα τα μεγάλα ζητήματα και να ανταλλάξω μαζί του απόψεις που θα οδηγήσουν σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, προς όφελος των πολιτών.

Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί πως τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με επικοινωνιακά τερτίπια, ούτε με ιδεοληπτικά αφηγήματα.

Την καλώ, λοιπόν, από τη Λάρισα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την καρδιά της Ελλάδας, να πράξει το καθήκον της, στηρίζοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ακούγοντας την γόνιμη κριτική παρέμβαση εντός του κοινοβουλίου».

 

Κώστας Αγοραστός

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Κέλλα για όλα τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία γενικότερα.

Αυτή τη στιγμή ξεκινούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά οδικά έργα όπως η λεωφόρος Καραμανλή, το τμήμα ΔΕΥΑΛ-Γεωργική Σχολή, ο κόμβος στο Διαχρονικό Μουσείο, οι οδοί Αιγάνη-Πυργετός Μεγ. Ελευθεροχώρι – Αγριελιά, Λουτρό – Άκρη κ.α.

Προχωρούμε σε συντηρήσεις στους οδικούς άξονες  Λάρισας-Φαρσάλων, Λάρισας – Κοζάνης, Λάρισας – Βόλου και Φαρσάλων – Βόλου, για τους οποίους πιέζουμε για την ολοκλήρωση των μελετών και την ωρίμανση των έργων στο Υπουργείο Υποδομών, που έχει την πλήρη ευθύνη για την διεκπεραίωση των μελετών.

Υλοποιούνται ακόμη, έργα ύδρευσης-αποχέτευσης στα παράλια της Λάρισας και σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παράλληλα ενημέρωσα τον κ. Κέλλα για τα 25 εκατ. ευρώ που έρχονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για αποκαταστάσεις ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα.

Επιπρόσθετα μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας προγραμματίζουμε νέα έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, που αποτελούν τόνωση για την τοπική οικονομία και κοινωνία, δημιουργώντας και στηρίζοντας θέσεις εργασίας μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα».

Παρών στη συνάντηση και ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας.

 

 

 

 

Tags: , ,

Κ. Νούσιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

Ανέκαθεν, σε κάθε αντιπαράθεση και σύγκριση με τον παλιό δικομματισμό, η Αριστερά διαχώριζε τη θέση της ανακηρύσσοντας εαυτόν ως τον μοναδικό,  apriori και ποτέ defacto, φορέα της ηθικής στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, πουγια χρόνιααξιωματικά επικαλούταν και που της προσέφερε άλλοθι ώστε να απέχει συνειδητά και χωρίς κόστος από την χρήση πολιτικής επιχειρηματολογίας, είναι ένας ακόμα μύθος που κατέρρευσε την παρούσα περίοδο της κρίσης. Και κατέρρευσε, γιατί επρόκειτο για μιαεκ του ασφαλούς ηθική. Οι ηθικές επιλογές των ανθρώπων, πόσο μάλλον εκείνων που πολιτεύονται και αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και εκατομμύρια συμπολίτες τους, κρίνονται στις περιόδους της αναταραχής και όχι της νηνεμίας. Τη στιγμή δηλαδήπου φέρεις στις πλάτες σου την ευθύνη ενός κράτουςκαι όχι όταν ασκείς αντιπολίτευση κρυμμένος πίσω από τη σιγουριά της μειοψηφίας, όπως έκανε η νυν κυβέρνηση.

Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ πίστεψαν και οι ίδιοι το παραμύθι τους: ότι το υποτιθέμενο ηθικό τους πλεονέκτημα τους καθιστούσε ξεχωριστούς και θα έσκιαζε, ως υπερδύναμη, τους «κακούς ξένους» και τους αόρατους εχθρούς μας. Ότι αυτή η κατασκευασμένη υπεροχή τους θα αρκούσε για να ξεπεραστεί η κρίση και ως διά μαγείας η Ελλάδα θα γινόταν μια δεύτερη Εδέμ. Όμως η ζωή απέχει παρασάγγας από τη μυθοπλασία και η ηθική βρίσκεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Με τις επιλογές και τις αποφάσεις της, η «πρώτη φορά αριστερά» γκρέμισε και αυτή την ψευδαίσθηση. Το δίπολο του καλού και του κακού, του διεφθαρμένου παλαιού και του δικού τους, «ελπιδοφόρου» νέου, που θέλησε να πλασάρει επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πουλάει πια. Η ουτοπία που υποσχέθηκε στον κόσμο ο πρωθυπουργός, τα βρήκε σκούρα μπροστά στην πραγματικότητα. Η ηθικολογία ηττήθηκε κατά κράτος στα δύσκολα, ξεγυμνώθηκε μπροστά στην σκληρή αλήθεια.

Όταν ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και κλήθηκε να ασκήσει πολιτική, η κυβέρνηση σάστισε και οι αριστερές αγκυλώσεις και τα απωθημένα της εξουσίας βγήκαν στην επιφάνεια. Με μόνο όπλο στη φαρέτρα της το κίβδηλο ηθικό της πλεονέκτημα, αποδείχτηκε ανίκανη για τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς φανερώθηκε η πλήρης άγνοιά της και το έλλειμμα του πολιτικού knowhow.Η κυβέρνηση προσγειώθηκε ανώμαλα, όπως και οι Έλληνες που πίστεψαν τα λόγια τα μεγάλα.

Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η έννοια του ηθικού πλεονεκτήματος ήθελε πάντα την Αριστερά αθώα περιστέρα, ανέγγιχτη από τη διαφθορά, τα πάρε-δώσε με καναλάρχες, επιχειρηματίες και κάθε είδους μαφιόζικες τακτικές. Στην πράξη όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε άλλα δείγματα γραφής. Κι ενώ είχε αρχικά διαχωρίσει τη θέση της από το δήθεν «αμαρτωλό» παρελθόν της δικομματικής πολιτικής ζωής, έχει σήμερα καταλήξει να πρωτοστατεί ευλαβικά και με ιδιαίτερη μαεστρία σε πρακτικέςπου σε όλους τους τόνους είχε αποκηρύξει ως «βρώμικες». Φρόντισε να εξασφαλίσει από νωρίς τη μιντιακή της «προστασία», ενώ παράλληλαεπέλεξε να εφαρμόσει πελατειακές πολιτικές στο δημόσιοκαι στον επιχειρηματικό κόσμο, δημιουργώντας τη σύγχρονη εκδοχή των «δικών μας παιδιών».

Το ηθικό πλεονέκτημα είχε επίσης ως βάση την πίστη πολλών στην Αριστερά ότι η κοσμοθεωρία και οι αρχές που πρεσβεύει είναι ανώτερες και πιο δίκαιες από εκείνες των αλλόδοξων κομμάτων, αρχές που τη διαφοροποιούσαν από εκείνα. Και αυτό το επιχείρημα ωστόσο καταρρίφθηκε άμεσα, αφενός από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ, που ιδεολογικά βρίσκονται σε άκρο αντίθετο, αφετέρου εξαιτίας της ασυνέπειας λόγων και έργων. Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν, υπουργοί και βουλευτές επιδόθηκαν στην ικανοποίηση των ημετέρων, οι αγορές δεν χόρεψαν συρτάκι, αντίθετα επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες τα πιο σκληρά μέτρα από το ξεκίνημα της κρίσης.

Κάπως έτσι πέθανε η Ελπίδα. Και μαζί της έκανε φτερά και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς…

 

Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας

Tags: , ,

Ημερίδα της ΠΕΔ για τον θρησκευτικό τουρισμό

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας στην προσπάθειά της να αναδεικνύει συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και να δίνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργανώνει ημερίδα στην Καλαμπάκα της Π.Ε. Τρικάλων με θέμα: Θρησκευτικός-Προσκυνηματικός Τουρισμός.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι τα παρακάτω:

  Προσκυνηματικός Τουρισμός και Αγια Μετέωρα

Εισηγητής : κ.κ. Θεόκλητος

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων

 

  Ανάπτυξη και Υποστήριξη Θρησκευτικού Τουρισμού μέσω της συνεργασίας και του στρατηγικού σχεδιασμού.

Εισηγητής: Μεταξάς Θεόδωρος

Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

  Η συμβολή της Τεχνολογίας στη βιώσιμη ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού – Εφαρμογή στον Ιερό Χώρο Μετεώρων και στις πολιτιστικές διαδρομές του Δήμου Καλαμπάκας

Εισηγητής: Ιωαννίδης Χαράλαμπος

Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αναπληρωτής Κοσμήτορας

Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

 

 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 24/03/2018 ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 στο Καστράκι –Καλαμπάκας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Grand Meteora.

Την Παρασκευή 23/03/2018 και ώρα 17:30 θα προηγηθεί κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμπάκας όπου και θα συζητηθούν θέματα ημερήσιας διάταξης καθώς και θέματα που θα θέσουν ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Tags: , ,

ΟΠΕΚΑ Θεσσαλίας: ο νέος Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διημερίδα εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην κεντρική υπηρεσία του νεοσύστατου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τους Διευθυντές των εννέα Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Α. σε όλη την Ελλάδα. Στην ευρεία σύσκεψη η Διοίκηση του Οργανισμού και στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας παρουσίασαν στο περιφερειακό επιτελείο την αποστολή, την στοχοθεσία, το όραμα και τα νέα αντικείμενα που αναλαμβάνει ο Ο.Π.Ε.Κ.Α., ως καθολικός διάδοχος του Ο.Γ.Α.

Ο νέος Οργανισμός, που απέκτησε νομική υπόσταση με τον ν. 4520/2018 έρχεται να πάρει την σκυτάλη από τον γνώριμο και αγαπητό σε όλους Ο.Γ.Α. αναλαμβάνοντας τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητές του. Είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και επωμίζεται σταδιακά δέσμη 6 παροχών :

 1. Το Επίδομα Παιδιού που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018.
 2. Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, τα οποία διαχειρίζονται και πληρώνουν οι προνοιακές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
 3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 93, του νόμου 4387/2016.
 4. Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο Ο.Γ.Α. στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.
 5. Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για όλο τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
 6. Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων, όπως για παράδειγμα το ΚΕΑ.

Ο νέος Οργανισμός θα αναλάβει σταδιακά την δέσμη των αρμοδιοτήτων του. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Περιφέρεια  Θεσσαλίας  διεκπεραιώνονται προς το παρόν αιτήματα απονομής Επιδόματος Παιδιού (το νέο Επίδομα που αντικατέστησε από 1/1/2018 τα παλαιά οικογενειακά επιδόματα) και Επιδόματος Ανασφάλιστου Υπερήλικα. Σταδιακά θα ολοκληρωθεί η ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, βρίσκεται προς το παρόν σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά ΜΟΝΟ τις νέες αιτήσεις από την Αττική. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος δοκιμάζεται το νέο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, ο «ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας», το οποίο και θα επεκταθεί στο μέλλον σε όλη την χώρα. Εν όψει αυτής της εξέλιξης η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΠΕΚΑ καλεί όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους τοπικούς συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία σε διάλογο, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Η νέα διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την χώρα, στηρίζεται πλήρως σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και μέσω ειδικής μηχανογραφικής πλατφόρμας στοχεύει :

 • στην αποτελεσματική πάταξη της γραφειοκρατίας –  ο ενδιαφερόμενος θα χρειάζεται πλέον μόνο τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και την ταυτότητά του για την αίτηση, την οποία θα μπορεί να υποβάλλει και από το σπίτι του, μέσω του προσωπικού υπολογιστή του. Ο αιτών θα έχει κωδικό εισόδου στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠΑ, θα ενημερώνεται με sms και email για τα ραντεβού και για την κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής,
 • στην διάρρηξη του ομφάλιου λώρου των «πελατειακών σχέσεων» – η διαδικασία θα δρομολογείται μέσω υπολογιστή, με ηλεκτρονικά ραντεβού και αδιάβλητες διαδικασίες, οι οποίες δεν θα επιτρέπουν παρεμβάσεις και μεσάζοντες,
 • στην ουσιαστική στήριξη των αναπήρων – τα επιδόματα θα πληρώνονται κεντρικά από τον ΟΠΕΚΑ σε σταθερές ημερομηνίες, γνωστές σε όλους, με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του με αξιοπρέπεια.

Όσον αφορά στο Επίδομα Παιδιού ξεκαθαρίστηκε πως ο εξορθολογισμός του νομοθετικού πλαισίου αυξάνει τον συνολικό προυπολογισμό κατά 40%. Το 2018 θα δοθούν 910 εκατομμύρια έναντι 650 εκατομμυρίων που δόθηκαν το 2017 και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις έως και 110% του οικογενειακού επιδόματος για το 92% των δικαιούχων οικογενειών. Ειδικά οι μονογονεικές οικογένειες, ευνοούνται ιδιαίτερα με την νέα αρχιτεκτονική και κερδίζουν σημαντικά σχεδόν όλες, δηλαδή το 98%. Πριν το Πάσχα, το αργότερο έως τις 3 Απριλίου, θα δοθεί η πρώτη δόση (επίδομα 2 μηνών), με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017 και τα περσινά Α21. Το νέο Α21 θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018. Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Όσον αφορά στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,  αναπτύσσεται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απονομή του στο πρότυπο της πλατφόρμας με την οποία διανεμήθηκε το Κοινωνικό Μέρισμα 2017. Στόχος είναι να απλουστευθεί η διαδικασία και να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων και απονομής του επιδόματος.

Σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) για το 2018. Για πρώτη φορά φέτος ο ΛΑΕ επεκτείνει τις παροχές του στο παιδί με τριπλό άξονα δράσεων :

 1. εντάσσει στις επιχορηγήσεις του κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά αγροτών
 2. αυξάνει κατά 50%, δηλαδή από 20€ σε 30€, την επιχορήγηση για βιβλία που θα προμηθευτούν παιδιά αγροτών σε όλη την χώρα
 3. διαθέτει σημαντικό ποσό για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμβάλλοντας έτσι στον οικογενειακό προυπολογισμό της αγροτικής οικογένειας.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παροχών ΛΑΕ του 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των περσινών παροχών έως 5 Ιουνίου του 2018.

Το 2018 είναι, άλλωστε, έτος αφιερωμένο στο παιδί. Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των 315 εκατομμυρίων ευρώ, που εξοικονομήθηκαν από τις ετήσιες δαπάνες των υπουργείων αποδίδονται στο παιδί : 260 εκατομμύρια για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκ. για τα σχολικά γεύματα και 15 εκ. για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο ΟΠΕΚΑ είναι ο ένας από τους δυο πυλώνες του νέου κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι εξ ολοκλήρου ψηφιοποιημένο για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας με 240 Κέντρα Κοινότητας. Τα Κέντρα Κοινότητας, είναι υπηρεσίες μιας στάσης με γεωπληροφοριακό σύστημα τριών μητρώων : α) ωφελούμενων β) φορέων γ) προγραμμάτων. Ο πολίτης με τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ, απευθύνεται στα Κέντρα Κοινότητας για να μάθει τι δικαιούται, ποια ιδρύματα και υπηρεσίες υπάρχουν στην περιοχή του, ποια εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα υλοποιούνται. Η αίτηση γίνεται είτε από τον υπάλληλο στο Κέντρο Κοινότητας, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο στο σπίτι του. Σε κάθε βήμα διασταυρώνονται έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε μηδενικό χρόνο ο πολίτης να γνωρίζει τα δικαιώματά του.

Ο ΟΠΕΚΑ ήρθε για να κάνει πράξη την Αλληλεγγύη. Να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας στα πλέον ευάλωτα στρώματα αξιοπρέπεια στην επαφή τους με το κράτος. Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη.