Tags: , ,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Γιορτή Σπόρων

Την Κυριακή 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 4η Γιορτή των σπόρων στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, παρουσία πλήθος κόσμου. Η γιορτή, που διοργανώνεται από το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας, έχει σκοπό να μοιράσει παραδοσιακούς σπόρους σε όσους ενδιαφέρονται για την ποιότητα της τροφής τους.
Πάνω από 3.000 φακελάκια διένειμε το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας στους καλλιεργητές, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και έφεραν τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά και απορρυπαντικά για την «Παιδική στέγη Λάρισας» σωματείο αναγνωρισμένο ως «φιλανθρωπικό».

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι ομιλίες των δύο καλεσμένων του ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας, του κυρίου Γιώργου Αντωνόπουλου από τα Φάρσαλα και της κυρίας Ιωάννας Χρυσανθοπουλου.

Ο κύριος Αντωνόπουλος είναι ο πρώτος βιοκαλλιεργητής παραδοσιακών ποικιλιών στην Ελλάδα, με μια πορεία που ξεκινά από το 1985.

Αναφέρθηκε στις 139 ποικιλίες σιταριού που καλλιεργούνταν παλιά στην Ελλάδα και οι οποίες πλέον έχουν σχεδόν εκλείψει. Μίλησε για τα «υβρίδια» και την δυσανεξία που προκαλούν στον άνθρωπο καθώς δεν είναι συμβατά για τον οργανισμό μας, ανέφερε επίσης ότι γίνονται στα εργαστήρια ανάλογα με τα συμφέροντα των εταιρειών και προκαλούν τοξικότητα.

«Ο αρχαίος σπόρος προλαμβάνει αρρώστιες και θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς άμυνας για τον οργανισμό». Τέλος, επισήμανε την τοπικότητα που πρέπει να έχει ο κάθε σπόρος, καθώς «δεν μπορείς να καλλιεργείς ποικιλίες από την Κρήτη στην Μακεδονία, από την Πελοπόννησο στην Θεσσαλία και ου το καθεξής.»

Η κυρία Χρυσανθοπούλου, ως Τεχνολόγος Γεωπόνος θερμοκηπιακών καλλιεργειών Ανθοκομίας και Λαχανοκομίας, εξήγησε τί είναι οι υβριδικοί και τί οι μεταλλαγμένοι σπόροι.
Αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα υβρίδια για να έχουν παραγωγή, και πόσο επικίνδυνες είναι για τον άνθρωπο οι τροφές που προέρχονται από μεταλλαγμένους σπόρους ΓΤΟ ( GMO ).

Έδωσε επίσης χρήσιμες συμβουλές για την συγκομιδή και αποθήκευση των σπόρων.

Το ΠΕΛΙΤΙ Λάρισας θα συμμετέχει:

α) Στην 18η Πανελλήνια Γιορτή Σπόρων του ΠΕΛΤΙ και την 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που θα γίνουν στις 18 Απριλίου στην έδρα του ΠΕΛΙΤΙ, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.

β) Στην 3η Οικογιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων στις 12 – 13 Μαΐου και

γ) θα διοργανώσει μαζί με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, την 9η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών.

Επίσης, φιλοδοξεί στο μέλλον να οργανώσει σεμινάρια εκμάθησης φύτευσης σπόρων, αλλά και πως μπορούμε να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους από παλιές ποικιλίες λαχανικών.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Tags: , ,

Μάξιμος: Ο λαός ένοιωσε στο πετσί του τι εστί κυβερνώσα αριστερά!

««Η αριστερά, όπως κυβέρνησε, άφησε το αποτύπωμα της και αυτό είναι το θετικό από όλη αυτή την περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι σημαίνει αριστερά. Το ζήσαμε στο πετσί μας, με αυτό το βαρύ κόστος των 86 δις που μας έφερε ο κ. Τσίπρας μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης και… υπερκόπωσης, με τα 200 δις που αποτιμά το κόστος ο κ. Βίζερ. Συνέπειες που πέφτουν στις πλάτες του εργαζόμενου λαού». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στην TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ λέμε ότι θα κερδίζουμε βαθμό ελευθερίας και αξιοπιστίας όσο προχωρούμε σε ένα δυναμικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι μόνον στην οικονομία αλλά και στη δημόσια διοίκηση, στην ασφάλεια στην παιδεία, δημιουργώντας μια εικόνα κανονικότητας για την χώρα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτά τα προγράμματα, σε μεγάλο βαθμό, είναι έτοιμα και θα υλοποιηθούν στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής μας, τότε που με νωπή λαϊκή εντολή η κυβέρνηση έχει την μεγαλύτερη ισχύ να τα εφαρμόσει. Θα μπορέσουμε στην πράξη να πείσουμε ότι μπορούμε να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με μείωση πλεονασμάτων». Και υπενθύμισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στην εστίαση από το 23% στο 13%. Μειώσαμε τους φόρους στα καύσιμα, μειώσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Μπορούμε να πετύχουμε βαθμούς ελευθερίας μεγαλύτερους αν είμαστε συνεπείς στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα παρουσίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, ουσιαστικά διαφημίζοντας την Ελλάδα, ως τόπο που μπορούν και πρέπει να έλθουν επενδυτές να επενδύσουν, γιατί θα είναι η χώρα που θα πετύχει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα τα επόμενα χρόνια εντός της ευρωζώνης και κάλεσε και Ευρωπαίους επενδυτές στην πατρίδα μας. Αυτό είναι το μήνυμά μας, η Ελλάδα μπαίνει σε κανονικότητα, αρκεί  να έχει μια αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική ηγεσία, αρκεί να έχει μια τέτοια πλειοψηφία στην βουλή που μπορεί με μεταρρυθμίσεις να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ιδιαίτερα για το ζήτημα της παιδείας, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «έχουμε 15.000 φοιτητές σήμερα, στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Έχουμε καθηγητές που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί και οι οποίοι αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και οι ίδιοι πάνε και διδάσκουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να έχουμε και στην Ελλάδα μη κρατικά Πανεπιστήμια; Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι θα δρομολογούσε συνταγματική αναθεώρηση. Αν πράγματι είναι οι εκλογές κοντά, κινδυνεύουμε να χαθεί και αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος και να μην έχουμε συνταγματική αναθεώρηση, πού σημαίνει ότι και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν θα αλλάξει και πάλι θα έχουμε σκιαμαχίες για σκάνδαλα και σκανδαλολογίες. Και πάλι θα επέρχονται παραγραφές υπουργών, αν εμπλέκονται σε σκάνδαλα».

 

Tags: , ,

Επείγουσα η πλήρης λειτουργία του οικοσυστήματος της Κάρλας

Μια σημαντική προσπάθεια  ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των άμεσα εμπλεκόμενων με την προστασία της βιοποικικότητας της Λίμνης Κάρλας, που είναι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της παρακάρλιας περιοχής, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τους Φορείς υλοποίησης  ενός καινοτόμου και πρωτοπόρου προγράμματος του Πράσινου Ταμείου ,το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου 2018 , στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας , στα Κανάλια Μαγνησίας.

Τα σεμινάρια αυτά υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης 1 «Workshops ενημέρωσης ομάδων γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής για την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας» του Έργου «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) – KarlaSchool», με υπεύθυνο Φορέα Υλοποίησης  της συγκεκριμένης δράσης την εταιρία Συμβούλων «Αργοναύτες», χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις» του Πράσινου Ταμείου και θα υλοποιείται στην περιοχή μέχρι το Μάιο 2019.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο 2018 θα διοργανωθεί ο 2ος κύκλος των σεμιναρίων αυτών.

 Στοχευμένη ενημέρωση των Αγροτών από Ειδικούς Επιστήμονες

 Τα βασικά θέματα που εξετάσθηκαν κατά  την προγραμματισμένη ενημέρωση είναι

α.  η καθοδήγηση από τον  Φορέα Διαχείρισης της  Κάρλας (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) για την διαχείριση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων ώστε να απομακρύνονται με όρους υγιεινής, προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος,

β. η οργάνωση για την αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων ώστε να είναι χρήσιμα για τον παραγωγό και το περιβάλλον και

γ. η τήρηση της «Πολλαπλής Συμμόρφωσης»,  δηλαδή των υποχρεώσεων  που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες κάθε έτος προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις.

Εκπαίδευση Γεωργών παρακάρλιας περιοχής

 Στην θεωρητική ενότητα για τους γεωργούς ενημερώθηκαν στα θέματα:

 • Ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνδέονται με αγροτικές δραστηριότητες για τον άνθρωπο, ζωικών και φυτικών ειδών που δεν αποτελούν στόχο, καθώς και για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας με:
 • Ενημέρωση για τη νομοθεσία που διέπει τα γεωργικά φάρμακα και την ορθή χρήση τους, ορθή χρήση και ρύθμιση ψεκαστικών μηχανημάτων,
 • διαχείριση αποβλήτων που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα.
 • Αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων.
 • α. Αειφόρος διαχείριση των εδαφικών πόρων.
 • β. Αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων.
 • γ. Αειφόρος διαχείριση της βιοποικιλότητας στα γεωργικά συστήματα, η οποία θα ισχυροποιήσει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε βιοτικές και αβιοτικές (π.χ. φυσικοχημικοί παράγοντες) πιέσεις που δέχονται από το περιβάλλον.
 • δ. Διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου, διατήρηση των φυτικών φραχτών κατά την αναπαραγωγική περίοδο των πτηνών, μέτρα αποφυγής επέκτασης των χωροκατακτητικών φυτών.

Στην πρακτική Ενότητα έγιναν υποδείξεις για την ασφαλή αποθήκευση γεωργικών φαρμάκων, οδηγίες διαχείρισης κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, διαχείριση λοιπών ρυπαντών που αφορούν στη χρήση και εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων όπως: χάρτινες συσκευασίες, υγρά απόβλητα, φθαρμένα μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, μάσκα). Επίδειξη ελέγχου του ψεκαστικού μηχανήματος, πρακτική επίδειξη ορθού ψεκασμού, μέτρηση διασποράς ψεκαστικού νέφους. Διεξήχθη ενδιαφέρον και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των γεωργών.

Εκπαίδευση Κτηνοτρόφων ν παρακάρλιας περιοχής

 Για τους κτηνοτρόφους στη Θεωρητική ενότητα έγινε ενημέρωση για τη νομοθεσία:

 • «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις».
 • Αειφόρος διαχείριση των βοσκοτόπων.
 • Προστασία από υπερβόσκηση και υποβόσκηση με προσδιορισμό της βοσκοϊκανότητας αυτών.
 • Αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.
 • Παροχή γνώσης σχετικά με :

«Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος» ,όπου ενισχύονται ενδεικτικά δαπάνες στις εξής κατηγορίες:

 • α. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων της εκμετάλλευσης.
 • β. Κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης.«Γενετικοί πόροι στην Κτηνοτροφία».
 • Διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Στην Πρακτική Ενότητα:

 • Σωστή διαχείριση των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
 • Υπόδειξη σε οργανωτικά θέματα για τις εφαρμογές, με παρακολούθηση σε κτηνοτροφικές μονάδες των πρακτικών που ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των κτηνοτρόφων.

Εισηγητές του διημέρου  ήταν οι γεωπόνοι: Δρ. Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος, διευθυντής στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Δόμνα Πετσάνη, M.Sc., Γεωργικός Σύμβουλος και ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Γεωπόνος.

 

Σημαντικοί Φορείς  υλοποίησης του έργου

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φορείς υλοποίησης του καινοτόμου έργου «Karlaschool» είναι :

 1. το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»(συντονιστής,πρόεδρος κ. Κων. Σκριάπας -Οικονομολόγος ) ,
 2. ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) (πρόεδρος κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου-Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου) ,
 3. η Εταιρεία Συμβούλων «Αργοναύτες»(Διαχειριστής ο κ. Κων. Μοράρος)  και
 4. το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) (πρόεδρος κ. Σωτήρης Γκανάτσιος-Δικηγόρος),

που σχεδίασαν και διεκδίκησαν, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, την έγκριση της παρέμβασης αυτής από το Πράσινο Ταμείο , θέλοντας να προσφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών  και  σε ένα μείζον περιβαλλοντικό έργο, όπως είναι η Λίμνη Κάρλα, από την οποία η Μαγνησία και η Θεσσαλία περιμένει πολλά .

 

Αναπτυξιακό εργαλείο για τη Θεσσαλία η  πλήρης λειτουργία της Κάρλας

 

Όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων υλοποίησης του έργου  πιστεύουν ότι η εκπαίδευση των αγροτών είναι μια  σημαντική δράση στο πλαίσιο  του έργου  «KarlaSchool«   , αναδεικνύοντας   το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη ,τη Λίμνη Κάρλα ,ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας , εκπαίδευσης επιστημόνων , περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης  και ομαλής συμβίωσης ,όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας, ένα σύστημα που επιβάλλεται το ολοκληρωθεί και να δοθεί στην τοπική κοινωνία και οικονομία σε πλήρη λειτουργία . Και αυτό θα συμβεί όταν η Κάρλα γεμίσει με πολύ και καθαρό νερό , με ότι αυτό σημαίνει» .

Επίσης τονίζουν ότι σκοπός του έργου , που περιλαμβάνει  ποικίλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (Summer School, σεμινάρια, τηλε-εκπαίδευση,  ντοκιμαντέρ, ημερίδες κ.ά.)  και τη χρήση νέων τεχνολογιών (εφαρμογές για tablets -mobiles κλπ)   είναι «η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.ά.) , για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, που λήγει τον Μάϊο 2019 «.

Όλες οι  πληροφορίες στο επίσημο  Site του Έργου www.karlaschool.gr.

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος

Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.),

ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ -Εταιρεία Συμβούλων  και

– ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ- Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα

 

Ο Συντονιστής Εταίρος

Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο Πρόεδρος

Κων. Σκριάπας

Tags: , ,

Παράσταση Κλασικού Αρχαίου Ελληνικού Χορού στο Διαχρονικό Μουσείο

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση για το κοινό στην Περιοδική Έκθεση «Κάστρο Καλλιθέας. Ματιές σε μία Αρχαία Πόλη» του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παράσταση Kλασικού Αρχαίου Ελληνικού Χορού από την καθηγήτρια χορού και χορογράφο κ. Ανδριάνα Παπανικολάου. Η κ. Παπανικολάου χόρεψε στην αναπαράσταση της αρχαίας οικίας που ανασκάφηκε από την ελληνοκαναδική ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Πανεπιστημίου της Alberta, τον Ύμνο στον Ήλιο (μελωδική προσέγγιση με Αυλό του Πανός από τον Καναδό μουσικό Glen Hoban), το Τραγούδι του Γάμου, ένα Νανούρισμα, τον Χορό της Μέθης και του Τρύγου, έναν Πολεμικό – Αγωνιστικό Χορό και τον Επιτάφιο του Σείκιλου. Το κοινό συμμετείχε στον γαμήλιο χορό και στον χορό του τρύγου. Ο Ελληνικός Κλασικός Χορός της Μεθόδου Ρούμπι Τζίννερ, στον οποίο έχει ειδικευτεί η κ. Ανδριάνα Παπανικολάου σπουδάζοντας στη Ν. Αφρική και στο Λονδίνο, βασίζεται στην αγγειογραφία της κλασικής περιόδου και στις περιγραφές του Ησιόδου στο έργο του σπίς ρακλέους.

Tags: , ,

Οι πλημμύρες της Λάρισας – Η περίπτωση του 1883

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι πλημμύρες της Λάρισας – Η περίπτωση του 1883”. Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της απόκτησης από τον Δήμο Λαρισαίων, με την συμβολή της ΔΕΥΑΛ και της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, 16 παλαιών και σπάνιων φωτογραφιών από την πλημμύρα του Πηνειού κατά τον Οκτώβριο του 1883. Η λήψη τους έγινε από τον φωτογράφο Ιωάννη Λεονταρίδη από τη Θεσσαλονίκη και αποτυπώνει την έκταση της πλημμύρας, τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η Λάρισα και την μορφή της πόλης όπως ήταν δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν όλες οι παλιές φωτογραφίες και άλλες μεταγενέστερων πλημμυρών. Συγχρόνως στους χώρους έξω από το αμφιθέατρο θα εκτεθεί ένα μέρος των φωτογραφιών και σε ειδική προθήκη όλες οι αποκτηθείσες φωτογραφίες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής.

20.00 Χαιρετισμός του κ. Απόστολου Καλογιάννη, Δημάρχου Λαρισαίων, Προέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα.

20.20 κ. Θωμάς Κυριάκος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας.

Το χρονικό της απόκτησης των δεκαέξι φωτογραφιών από την πλημμύρα του 1883″.

20.30 κ. Γεώργιος Γραβάνης, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας.

Οι πλημμύρες της Λάρισας. Ιστορική διαδρομή”.

20.50 κ. Αλέξανδρος Γρηγορίου, ιστορικός ερευνητής.

Ο τύπος της εποχής για την πλημμύρα της Λάρισας του 1883”.

 

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Ευάγγελος Ρηγόπουλος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας.

 

Διάρκεια έκθεσης φωτογραφιών: έως 15 Απριλίου 2018

Πληφοροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Tags: , ,

21 Μαρτίου: Η παγκόσμια ημέρα ατόμων με σύνδρομο Down

Το πολύ ξεχωριστό χρωμόσωμα 21! Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Στυλιανού Αντωναράκη και τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down. Στόχος του εορτασμού αυτής της ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τα ιδιαίτερα αυτά άτομα.

Μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση για τα παιδιά με σύνδρομο Down με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Ντίνου Διαμάντου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ατόμων με σύνδρομο Down Θεσσαλίας “Κύκνος” πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη “ΑΘΩΣ – ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ”, παρακολούθησαν το βίντεο της έκθεσης με το οδοιπορικό του φωτογράφου στο Άγιον Όρος και απασχολήθηκαν δημιουργικά ζωγραφίζοντας στο αίθριο της Πινακοθήκης!

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Ασυνέπεια λόγων για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών

«Και στην πληρωμή των τευτλοπαραγωγών η κυβέρνηση επιδεικνύει την ασυνέπεια λόγων και έργων, που την χαρακτηρίζει. Απαντά γενικά, ομολογώντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Ζήτησα χρονοδιάγραμμα πληρωμών, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Αντ’ αυτού ο κ. Αποστόλου μας παραπέμπει στη σύμβαση. Οι τευτλοπαραγωγοί πραγματικά δεν ξέρουν τι να κάνουν; Μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, στις 16.03.2018, περιμένανε την εξόφληση των υπολοίπων 6,2 εκατ. ευρώ, που ποτέ δεν έγινε. Πρέπει, επιτέλους, να δοθεί η δέουσα σοβαρότητα και να πούνε στον κόσμο τι συμβαίνει και τι θα γίνει. Στη Λάρισα δεν έχει σπαρθεί ακόμη ούτε στρέμμα για το 2018, γιατί η βιομηχανία δεν έδωσε σπόρους. Άρα, η χρονιά πάει χαμένη;». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σε ερώτησή του για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών από την ΕΒΖ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός μετέφερε την αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους και ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο υπήρχε ασυνέπεια μεταξύ όσων είχαν ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη για την εξόφληση  μέχρι το τέλος του 2017. Επιπλέον, ζητούσε να μάθει τι θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποπληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Αποστόλου στην απάντησή του αναφέρεται στην πορεία της ΕΒΖ και του καθεστώτος του ζαχαρικού τομέα και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ έχει ως στόχο την ενίσχυση της καλλιέργειας, των τευτλοπαραγωγών και της ΕΒΖ και μεριμνά για το εισόδημα των παραγωγών και την εξασφάλιση της πρώτης ύλης για τα εργοστάσια. Προς τούτο δίνει στην καλλιέργεια τη γνωστή συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία από τα 53 ευρώ/στρέμμα το 2015 έφτασε τα 72 ευρώ/στρέμμα το 2017, και καταβλήθηκε από την 01.02.2018.

Σε ότι αφορά την πορεία των πληρωμών, ο κ. Αποστόλου απαντά ότι «όσον αφορά στους όρους αγοράς/παραλαβής τεύτλων από την ΕΒΖ καθώς και στην πληρωμή των παραγωγών, σημειώνεται ότι περιλαμβάνονται στη σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγών».

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες καρυδιάς

Οι ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος οφείλονται συνήθως σε μύκητες εδάφους, αλλά και σε βακτήρια. Αν και η εξάπλωσή τους είναι βραδεία, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του φυτικού κεφαλαίου και αδυναμία ανανέωσης των δένδρων, λόγω της μακροχρόνιας διατήρησης των μολυσμάτων στο έδαφος. Ως εκ τούτου, η καταπολέμησή τους είναι δύσκολη και βασίζεται κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων.

ΦΥΤΟΦΘΟΡΑ

Συμπτώματα

 • Προσβολή του κορμού χαμηλά κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ μπορεί ακολουθώντας την ανοδική πορεία του νερού που απορροφάται από τις ρίζες, να προσβληθούν και ανώτερα τμήματα του δένδρου.
 • Στα σημεία προσβολής παρατηρείται μια χαρακτηριστική μελάνωση και εκροή μαύρου χυμού με δυσάρεστη οσμή. Εσωτερικά παρατηρείται καστανός ως μαύρος μεταχρωματισμός μεταξύ φλοιού και ξύλου.
 • Υπάρχουν είδη φυτόφθορας που προσβάλουν και καταστρέφουν κυρίως τις ρίζες και σπανιότερα τη βάση του κορμού.
 • Καχεκτική βλάστηση και ξήρανση κλάδων ή και ολόκληρων των δένδρων.

Αντιμετώπιση

Προληπτικά μέτρα:

 • Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
 • Εμβολιασμός σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην φθάνουν το νερό και οι σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο εμβόλιο.
 • Αποφυγή υγρασίας στη βάση του κορμού:
  • Η άρδευση πρέπει να γίνεται με σταγόνες. Διαφορετικά θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη βρέχεται ο κορμός.
  • Καταστροφή αυτοφυούς βλάστησης.
  • Να μην συσσωρεύται χώμα γύρω από τη βάση του κορμού και στις ρίζες.
  • Καλή αποστράγγιση του δενδροκομείου.
 • Αποφυγή δημιουργίας πληγών, οι οποίες ευνοούν τις μολύνσεις.
 • Επειδή αδιόρατες ρωγμές από ελαφρές παγωνιές του χειμώνα είναι αναπόφευκτες, καλό είναι να γίνεται επάλειψη του κορμού μέχρι ένα μέτρο ύψος και λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πάστα, το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αν η εφαρμογή της βορδιγαλείου πάστας είναι δύσκολη, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με ένα άλλο χαλκούχο μυκητοκτόνο στην ισχυρότερη δόση που συνιστάται από τον παρασκευαστή.
 • Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους. Γι’ αυτό τα εργαλεία θα πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά και να απαλλάσσονται από χώμα ή ξύλα που βρίσκονται κολλημένα σ’ αυτά.

Μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας:

 • Τα ύποπτα προσβολής δένδρα πρέπει να ξελακώνονται και να εξετάζονται στην περιοχή του λαιμού. Εάν είναι ελαφρώς προσβεβλημένα, θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός με μαχαίρι της μεταχρωματισμένης περιοχής, μαζί με μια ζώνη 2 εκ. από τους γύρω υγιείς ιστούς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθεί απολύμανση των πληγών με βορδιγάλειο πάστα και μετά το στέγνωμα αυτής, επάλειψη με ένα προστατευτικό πληγών.
 • Σε περίπτωση ξερών ή έντονα προσβεβλημένων δένδρων θα πρέπει να γίνεται εκρίζωση και απομάκρυνσή τους μαζί με τις ρίζες. Στη συνέχεια το έδαφος θα πρέπει να απολυμαίνεται προτού φυτευθεί άλλο δένδρο.

 

ΣΗΨΗΡΡΙΖΙΑ

Συμπτώματα

 • Η ασθένεια ευνοείται σε υγρά και κακοαποστραγγιζόμενα εδάφη.
 • Παρατηρείται καχεκτική βλάστηση με φύλλα μικρά και χλωρωτικά, τα οποία πέφτουν γρήγορα. Μεμονωμένοι κλάδοι νεκρώνονται και το δένδρο τελικά ξεραίνεται. Στα νεαρά δένδρα η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα και οδηγεί σε αποπληξία.
 • Στις κεντρικές ρίζες παρατηρείται ξηρή σήψη. Συγκεκριμένα ο φλοιός έχει σκούρο χρώμα και αποσπάται εύκολα. Όταν απομακρυνθεί, στην επιφάνεια του κεντρικού κυλίνδρου παρατηρούνται μυκηλιακές πλάκες με χρώμα λευκό ή λευκό λερωμένο και οσμή μανιταριού.
 • Νέκρωση ριζών μπορεί να έχουμε και από νεροκράτημα, όμως σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν μυκηλιακές πλάκες, ο κεντρικός κύλινδρος είναι σχεδόν μαύρος και έχει οσμή βούρκου ή οινοπνεύματος.

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση της ασθένειας είναι πολύ δύσκολη, γιατί το παθογόνο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στο έδαφος και είναι προστατευμένο στο εσωτερικό των ριζών.

 • Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
 • Καλή αποστράγγιση του εδάφους.
 • Εξαγωγή ριζών προηγούμενων φυτών και διετής καλλιέργεια με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του νέου δενδρώνα.
 • Αποφυγή μεταφοράς μολυσμένου εδάφους.
 • Στις θέσεις όπου έχουμε απώλεια από σηψηρριζία, απαιτείται εκρίζωση σε βάθος με απομάκρυνση και κάψιμο όλων των ριζών και απολύμανση του λάκκου. Αν δεν είναι δυνατή η απολύμανση, θα πρέπει να μη φυτευτεί άλλο δένδρο για δύο τουλάχιστον χρόνια.

 

ΒΑΘΥ ΣΧΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

Προσβολές παρατηρούνται σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, με την Hartley να θεωρείται η πιο ευαίσθητη. Το βακτήριο μεταδίδεται κυρίως από τομές κλαδέματος, καθώς επίσης και με τον εμβολιασμό από μολυσμένο δένδρο. Οι μολύνσεις ευνοούνται σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Συμπτώματα

 • Βαθύ επίμηκες σχίσιμο (20-100 εκ.) του κορμού και των κλάδων. Οι πληγές έχουν χρώμα καφέ ως μαύρο και στην επιφάνεια του απογυμνωμένου λευκού ξύλου του κορμού φαίνονται σκούρα στίγματα.
 • Τα δένδρα εξασθενούν, παρουσιάζοντας μειωμένη βλάστηση και παραγωγή, καθώς και μειωμένη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία.

Αντιμετώπιση

Προληπτικά μέτρα:

 • Υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό.
 • Αποφυγή πυκνής φύτευσης και κατάλληλο κλάδεμα ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός των δένδρων και διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό τους.
 • Η διατήρηση των δένδρων σε καλή φυσική κατάσταση περιορίζει τις ζημιές.
 • Απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και επάλειψη των τομών κλαδέματος με ένα επικαλυπτικό πληγών (π.χ. Νοβαρίλ).
 • Τόσο το κλάδεμα, όσο και η συγκομιδή, θα πρέπει να αποφεύγονται με υγρό καιρό.
 • Εάν η συγκομιδή γίνεται μηχανικά (δονητές κορμού), θα πρέπει να ακολουθείται από επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα ή ψεκασμό με χαλκούχο σκεύασμα.

 

Μέτρα μετά την εμφάνιση της ασθένειας:

 • Επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα ή ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr

Ο Προϊστάμενος  του Τμήματος

Δρ. Λύκας Δημήτριος

 

Tags: , ,

ΣΘΕΒ: Εκπαίδευση στελεχών για το GDPR

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε συνεργασία με την BM Trada, πραγματοποίησε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 επίκαιρο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων στα πλαίσια της εφαρμογής του GDPR.

Στο σεμινάριο δόθηκαν  βασικές πληροφορίες για τον νέο Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων GDPR με βαρύτητα στο ρόλο του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO).

Ενδεικτικά αναλύθηκαν θέματα που αφορούν τους Υπευθύνους Προστασίας Δεδομένων όπου έγινε εκτενής αναφορά στην γενική περιγραφή του νέου κανονισμού, στις υποχρεώσεις, προθεσμίες, πρόστιμα, τα βασικά δικαιώματα πολιτών βάσει του νέου κανονισμού και την υλοποίηση έργου συμμόρφωσης με τον νέο κανονισμό.

To σεμινάριο απευθυνόταν σε διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, υπευθύνους επεξεργασίας πληροφοριών αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων πελατών ή υπαλλήλων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κος Παναγιώτης Σκύρλας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει προπτυχιακές σπουδές στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (BS) στις ΗΠΑ και μεταπτυχιακές σπουδές (MBA) στη Διοίκηση Τεχνολογικών Συστημάτων στο ΕΜΠ.

 

 

Tags: , ,

Πρόγραμμα εξετάσεων χειριστών μηχανημάτων έργου

Από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας  ανακοινώνεται ότι την 26η Μαρτίου    2018  ημέρα Δευτέρα     στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Λάρισας (πρώην ΥΕΒ)  επί της οδού Φαρσάλων 148 στην Λάρισα   θα πραγματοποιηθούν  οι εξετάσεις (Πρακτικού μέρους) για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών της δραστηριότητας των Χειριστών Μηχανημάτων Έργου της 1ής Ειδικότητας Β Ομάδας και,  θα συμμετέχουν οι κάτωθι υποψήφιοι, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο εξέτασης από το αρμόδιο Τμήμα υποβολής της αίτησης

 

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 1ης  Ειδικότητας Β’ ΟΜΑΔΑΣ

 

1 ΓΚΑΡΑΝΗΣ ΘΕΝΙΣΤΟΚΛΗΣ
2 ΚΑΤΣΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3 ΖΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
4 ΦΕΤΑΚΗΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 

*Οι υποψήφιοι  κατά την προσέλευσή τους στους χώρους εξέτασης θα πρέπει να φορούν παπούτσια ασφαλείας και να έχουν και το Δελτίο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας

Tags: , ,

Με drones οι αγρότες θα παρακολουθούν τη σοδειά τους

Από το άροτρο, που υπήρξε το πιο σημαντικό εργαλείο της αρχαίας αγροτικής καλλιέργειας, τα δρεπάνια για το θέρισμα και το όργωμα με τα βόδια, που κάθε καλός νοικοκύρης έπρεπε να έχει στο σπίτι του, οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου θα παρακολουθούν σε λίγο καιρό την πορεία της σοδειάς τους από… ψηλά.
Αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», γίνονται πράξη στην καρδιά της χώρας, στο νομό Καρδίτσας. Αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα, γνωστά ως drones, θα δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να έχουν άμεση και ακριβή εικόνα μιας μεγάλης έκτασης, της καλλιέργειάς τους. Και μάλιστα, να την συνδέουν με δεδομένα διαφορετικών χρονικών περιόδων, έτσι ώστε να μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα και να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις γύρω από τα θέματα της υγείας της φυτικής παραγωγής, την πιθανή δηλαδή προσβολή από ασθένειες ή εχθρούς, του καλύτερου χρόνου συγκομιδής, όπως και της εκτιμώμενης απόδοσης της καλλιέργειας, πράγμα απαραίτητο για την οικονομία μιας αγροτικής οικογένειας.
Επίσης, μέρος αυτής της νέας πραγματικότητας, που ακόμα απαιτείται ενημέρωση για να πειστούν οι αγρότες για τις δυνατότητές της, είναι ότι με τη χρήση αυτών των αυτόνομων/ημιαυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων θα εντοπίζεται ακόμα και η έκταση των καταστροφών, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία σε όλη την υπό επισκόπηση περιοχή.
Παράλληλα, αυτές οι νέες τεχνικές καλλιέργειας που μετατρέπουν τους αγρότες σε χρήστες εφαρμογών και συστημάτων νέων τεχνολογιών, παρέχεται ενημέρωση και για την προστασία από καιρικά φαινόμενα και την πιστοποίηση παραγωγικών μεθόδων, όπως η βιολογική γεωργία ή τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης γεωργικής παραγωγής, μειώνοντας συνολικά το κόστος παραγωγής.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζει ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σταμούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στηριζόμενο στις ερευνητικές υποδομές αλλά κυρίως στα καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα των ερευνητικών ομάδων προχωρά στην στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας με την υλοποίηση αυτόνομων ιπτάμενων συστημάτων για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια.
Θα κατασκευάσει τρία πρωτότυπα αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα, εξοπλισμένα με πολυφασματικές και θερμικές κάμερες και κατάλληλο λογισμικό ώστε να αυτοματοποιείται η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Τα συγκεκριμένα συστήματα θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε αγροκτήματα παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν τόσο για να βελτιωθεί η γεωργική παραγωγή αλλά και για περαιτέρω προώθηση της έρευνας στον τομέα, καταλήγει ο ίδιος.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη, όπου ο συνδυασμός του αγροτικού τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα, στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας.

Tags: , ,

Παν/μιο Θεσσαλίας: Ημέρες Πνευμονολογίας 2018

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου οργανώνει συνεχώς από το 1999 μέχρι σήμερα κάθε χρόνο το ετήσιο συνέδριο της.

Σας καλωσορίζουμε στο καθιερωμένο πλέον τριήμερο, που για εφέτος είναι 12-15 Απριλίου 2018 στο Ξενοδ. “LarisaImperial” της Λάρισας.

Όπως και πέρυσι ετοιμάσαμε τρία σεμινάρια στις εγκαταστάσεις της Πνευμονολογικής Κλινικής στην Λάρισα στα αντικείμενα υπέρηχοι θώρακα, πνευμονική ίνωση και αγγειακά νοσήματα του πνεύμονα. Για την Πέμπτη το βράδυ στη Λάρισα έχει οργανωθεί ένα στρόγγυλο τραπέζι για τις συνέπειες της ρύπανσης στην υγεία. Θα συνεχιστούν οι επιτυχημένες συνεδριάσεις συζήτησης περιστατικών από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και από τουλάχιστον 6 κλινικές από όλη τη χώρα. Ειδικές συνεδρίες είναι αφιερωμένες στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές προοπτικές νέων πνευμονολόγων. Θα συζητήσουμε τις προσδοκίες των ειδικευομένων για την εκπαίδευση τους αλλά και το καυτό θέμα της αξιολόγησης των κλινικών. Θα είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακούσουμε την εμπειρία νέων συναδέλφων μας που βρίσκονται σε παράταση, είναι επικουρικοί, ξεκίνησαν να ιδιωτεύουν ή εργάζονται στην φαρμακοβιομηχανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαλέξεις των καθηγητών των Πανεπιστημίων Λωζάνης και Βοστώνης αντίστοιχα, το βράδυ της Παρασκευής στις 8μμ με θέμα την διαχρονική σχέση της Ιατρικής και του τουρισμού και το Σάββατο στις 12πμ το πρωί με θέμα την δεοντολογία που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της φαρμακοβιομηχανίας.

Με την συμμετοχή σας αλλά και την χορηγία εταιρειών, συμβάλετε στην βελτίωση των κλινικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κεντρική Ελλάδα. Με τα έσοδα του προηγούμενου συνεδρίου βελτιώσαμε την δυνατότητα του ενδοσκοπικού εργαστηρίου και ενισχύσαμε την κινητικότητα συνεργατών μας για μετεκπαίδευση σε χώρες της Ευρώπης.