Δύο προτάσεις νόμου κατέθεσαν 32 Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ανάμεσά τους και η Λαρισαία Βουλευτής κα Βάσω Αλεξανδρίδου – για τη μείωση των τιμών


Δύο προτάσεις νόμου με μέτρα που κατατείνουν στο κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή κατέθεσαν στη Βουλή 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους και η Λαρισαία κα Βάσω Αλεξανδρίδου.
«Οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων παρά την ύφεση μένουν στα ίδια επίπεδα ενώ ορισμένα είδη ανεβαίνουν. Αυτό φέρνει σε αδιέξοδο τους καταναλωτές που έχουν σημαντικά μειωμένο εισόδημα ενώ οι υποχρεώσεις και τα έξοδα παραμένουν τουλάχιστον σταθερά», επισημαίνουν οι βουλευτές που προτείνουν μεταξύ άλλων:
-«Την δημιουργία διαδικτυακής πύλης portal μέσα από την οποία επιτυγχάνεται  η συνάντηση των παραγωγών και των καταναλωτών ώστε να μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες και ενημέρωση που αφορούν  την προσφορά , το κόστος, τις τιμές  και το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής από την μια και την ζήτηση και  την κατάσταση της  αγοράς από την άλλη.
-Τη λειτουργία δημοτικών Κυριακάτικων αγορών. Ιδιαίτερα στους μικρούς Δήμους, με τις Κυριακάτικες αγορές θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, τα τοπικά  προϊόντα να μην μπορούν να διατεθούν στην τοπική αγορά και οι καταναλωτές ακόμη και της υπαίθρου να προμηθεύονται εισαγόμενα προϊόντα.  Γι’ αυτό προτείνεται η μείωση του κατώτερου ορίου πληθυσμιακού ορίου των 20.000 κατοίκων σε 10.000, προκειμένου να δικαιούται ένας Δήμος να λειτουργήσει Κυριακάτικη αγορά.
-Τη  σήμανση των προϊόντων ελληνικής προέλευσης προκειμένου να  κατοχυρώνονται οι παραγωγοί και να ενημερώνονται υπεύθυνα οι καταναλωτές.
-Την επέκταση του Παρατηρητηρίου Τιμών στο οποίο θα ενταχθούν αρχικά τα 50 πιο βασικά καταναλωτικά προϊόντα και στη συνέχεια τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.
-Να προσδιορίζεται ανώτερη τιμή σ’ ένα προϊόν όταν αυτό χαρακτηριστεί ως  «προϊόν σε κρίση», σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν.Δ 136/46 όπως αυτό τροποποιήθηκε.
-Να απαγορευτούν οι εικονικές ενδομιλικές συναλλαγές ώστε κάθε τιμολογούμενη συναλλαγή να συνοδεύεται και να αποδεικνύεται ότι είναι πραγματική με τα απαραίτητα φορτωτικά έγγραφα.
ΓΙΑ ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ»
Στη δεύτερη πρόταση νόμου η κα Βάσω Αλεξανδρίδου και οι υπόλοιποι 31 βουλευτές αναφέρουν:
«Τα διάφορα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχτηκαν ιδιαίτερα πρόσφατα όπως το «Προτιμώ Ελληνικά – Καταναλώνουμε ότι Παράγουμε» και  το «κίνημα της πατάτας», βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα οργανωμένης παρέμβασης στη διάθεση των ελληνικών προϊόντων και τη στενότερη σχέση μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θέλει συμβάλει ώστε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που να υπηρετεί αυτή την αναγκαιότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βασιζόμενο σε μια ορθολογική και άρτια οργανωτική δομή, ώστε με νόμιμο τρόπο και χωρίς την παρουσία των ίδιων των παραγωγών να γίνεται η διάθεση των προϊόντων τους για λογαριασμό τους αλλά και να καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Το όλο σύστημα βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο, καθώς και την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις φάσεις. Επιπλέον δίνει την ευκαιρία με την αξιοποίηση όλων των μορφών διάθεσης όπως λαϊκές αγορές, stand σε πολυσύχναστα σημεία των μεγαλουπόλεων, shop in shop, καταστήματα franchise, ηλεκτρονικό εμπόριο,   τα προϊόντα να φθάνουν στον κάθε καταναλωτή με συγκεκριμένες τιμές διάθεσης μέσα από διαδικασίες logistics.
Η μορφή οργάνωσης έχει σαν βάση την εταιρία αστικού τύπου μη κερδοσκοπικού σκοπού μέλη της οποίας μπορεί να είναι οποιοδήποτε νομικό η φυσικό πρόσωπο που παράγει ελληνικά προϊόντα και επιθυμεί να διαθέτει μέρος η το σύνολο των προϊόντων του μέσα από αυτή.
Βασική προϋπόθεση είναι τα προϊόντα να διατίθενται από τον παραγωγό τυποποιημένα και ή δυνατόν πιστοποιημένα με το λογότυπο της εταιρίας και το όνομα του παραγωγού, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων, η δημόσια υγεία και το συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών».

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις 40 Ανέργων από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα κλοπής