Ειδήσεις

Παγκόσμια Διάκριση για την Igem Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE: amodularplat form for fielddi agnosis of Tuberculosis», στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο. Το ερευνητικό έργο της ομάδας αφορούσε στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.

Στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό, η ομάδα των δέκα φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςκατάφερε να αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 375 ομάδες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το ODYSSEE διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (BestDiagnosticsProject) και κέρδισε υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (BestSupportingEntrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσηςτου κοινωνικού παράγοντα στο έργο της (BestIntegratedHumanPractices). Τέλος, η ομάδα έλαβε εύφημο μνεία για την τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας κατά την διεξαγωγή των πειραματικών διεργασιών τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM  προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη προσελκύοντας περισσότερους από 6000 φοιτητές. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα πουπροτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίαςμέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βοστώνη και το συνέδριο του διαγωνισμού GiantJamboree, η iGEMThessaly είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ο GeorgeChurch και ο EricRubin, καθηγητές στο HarvardMedicalSchool και SchoolofPublicHealth, αντίστοιχα. Η ομάδα μοιράστηκε την επιτυχία της με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κύριο Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος την υποδέχθηκε θερμά και τη συνεχάρη για το έργο και την προσπάθειά της. Αφού τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα, ευχήθηκε στα μέλη της ομάδας ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο.

Συνοδοιπόροι και μεγάλοι υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι η ελληνική ερευνητική υποδομή για τη Συνθετική Βιολογία «OmicEngine» και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ερευνητικό έργο της ομάδας υποστηρίζεται επίσης από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και τις φαρμακευτικές εταιρείες ELPEN και NovartisHellas.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αγρυπνία και λείψανο Αγ. Νεκταρίου στον Άγ. Αχίλλιο
Επόμενο άρθρο Δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας