Ειδήσεις

Για το προσφυγικό και τη Λαϊκή Συνέλευση στην Κοινότητα Γιάννουλης


Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων έγινε ενημέρωση από πλευράς δημάρχου για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό. Από τη συζήτηση που ακολούθησε και τις τοποθετήσεις των υπολοίπων εκπροσώπων των παρατάξεων αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι όλοι τους ρίχνουν «νερό στο μύλο» της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η καλλιέργεια του φόβου και του μίσους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έχει σκοπό την συγκάλυψη της κοινής αιτίας που δημιουργεί την ανεργία, την φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την προσφυγιά και δεν είναι άλλη από το εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, τον ιμπεριαλισμό. Η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό  δεν είναι άμοιρη ευθυνών ως προς την δημιουργία του προσφυγικού ζητήματος, καθώς στα πλαίσια της “γεωστρατηγικής αναβάθμισής”  οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν σε 28 αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκτός συνόρων!

Την κύρια ευθύνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα και για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αυτοί ζουν έχουν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή της ΝΔ, με την αποδοχή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και το πρόσφατο νομοσχέδιο της ΝΔ που βάζει νέα εμπόδια στο άσυλο για τους ξεριζωμένους. Με την πολιτική τους, δίνουν χώρο σε ακροδεξιές δυνάμεις και ρατσιστικά μορφώματα που εκμεταλλεύονται  την αγωνία του λαού για το πρόβλημα και βρίσκουν ευκαιρία να δημαγωγούν, να δηλητηριάζουν την καρδιά και το μυαλό των κατοίκων με ρατσιστικές θέσεις και απόψεις.

Μερίδιο ευθύνης φέρει και η δημοτική αρχή Καλογιάννη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ κ.α. που ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις επιδιώξεις τμημάτων του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής, όπως και οι άλλες παρατάξεις, τροφοδοτούν την τοπική κοινωνία με ξενοφοβικά αισθήματα, λέγοντας ότι η πόλη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες – μετανάστες και συνιστώντας τους ξενοδόχους της πόλης να μην τους δεχτούν.

Όπως ακριβώς συνέβη και κατά τη διεξαγωγή της Λαϊκής Συνέλευσης στην κοινότητα της Γιάννουλης, όπου με την ανοχή της δημοτικής αρχής και την αβάντα των εκλεγμένων της παράταξης της ΝΔ, του τοπικού ιερέα κ.α.  δόθηκε η ευκαιρία σε ακροδεξιά – φασιστικά  στοιχεία της περιοχής να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, εκμεταλλευόμενοι την δικαιολογημένη αγωνία των λαϊκών στρωμάτων της κοινότητας, με αφορμή δημοσιεύματα που εμπλέκανε την περιοχή σε σχέδια για φιλοξενία προσφύγων σε πρώην εργοστασιακές εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή που δεν βγάζουν άχνα για τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Όταν πχ. πριν από λίγες ημέρες στη συζήτηση που προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων για την επέκταση των Νατοϊκών βάσεων στην χώρα και την περιοχή, όχι μόνο δεν τόλμησαν να ψελλίσουν τίποτε, αλλά στο ψήφισμα που ανέλαβε για λογαριασμό της δημοτικής αρχής να συντάξει ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης παράταξης της ΝΔ στην διαπαραταξιακή επιτροπή που φτιάξανε, δεν γίνεται λόγος πουθενά για το ΝΑΤΟ, τις Βάσεις, τα  drones στην 110 ΠΜ, παρά μόνο κάτι ευχολόγια για λύση του προβλήματος μέσα στην Ε.Ε. Δηλαδή καλούνε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει από την αρχή διαχωρίσει τη θέση της σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η θέση μας είναι καθαρή και δεν χωράει παρερμηνείες. Να κλείσουν άμεσα όλα τα hot spot στα νησιά και να μεταφερθεί όλος αυτός ο κόσμος σε ανθρώπινες συνθήκες και εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης και καμιά εμπλοκή ΜΚΟ. Σίγουρα θα πρέπει να στηριχτούν από το κράτος τα προγράμματα ΕΣΤΙΑ για τη φιλοξενία των ξεριζωμένων, όπως και  άλλων ανοιχτών δομών που να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους και να αγωνιστούν:

 

  • Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να κλείσουν όλες οι βάσεις. Για έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για ένοπλες δυνάμεις αποκλειστικά για την άμυνα των συνόρων.
  • Ενάντια στη συνδιαχείριση – συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Για έξοδο της FRONTEX από το Αιγαίο.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους.
  • Να φύγουν τώρα όλες οι ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και υπηρετούν τον ιμπεριαλισμό, που γεννά την προσφυγιά.
  • Για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και του Δουβλίνο ΙΙ, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.
  • Ενάντια στο απάνθρωπο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει νέα εμπόδια στο άσυλο για τους ξεριζωμένους.
Προηγούμενο άρθρο Εξιχνίαση κλοπής – σχηματισμός δικογραφία σε βάρος ημεδαπής
Επόμενο άρθρο Η Ρένα Καραλαριώτου για τις εκλογές στο ΤΕΕ