Ειδήσεις

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας


Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου Ελασσόνας συνεχίζουν με επιτυχία την συνεργασία τους. Στο πλαίσιο αυτό υλοποίησαν από κοινού εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου για το 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, 37 μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας συμμετείχαν στο νέο πρόγραμμα μουσειακής αγωγής με θέμα «Ένα σπίτι αφηγείται».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος τα παιδιά έμαθαν για  τους τύπους της κατοικίας στη Θεσσαλία πριν και μετά την προσάρτησή της στο νεοελληνικό κράτος (1881), τα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά πρότυπα , την εσωτερική διαμόρφωση και στολισμό του σπιτιού ( έπιπλα , αντικείμενα, οικιακά σκεύη κ.ά )  καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνέβαλαν  στην εξέλιξη της παραδοσιακής κατοικίας έως την επικράτηση του νεοκλασικισμού. Τα παιδιά βιωματικά προσέγγισαν τα εκθέματα αλληλεπιδρώντας με τα αντικείμενα των συλλογών του μουσείου αλλά και μεταξύ τους.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές του τομέα Δομικών έργων δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού  συμμετείχαν σε ένα βιωματικό εργαστήρι, κατά το οποίο με φυσικά υλικά  δημιούργησαν κατασκευές με θέμα την θεσσαλική παραδοσιακή κατοικία, με τη βοήθεια  και καθοδήγηση του προσωπικού του μουσείου και του ΚΠΕ  .

Οι μαθητές του  τομέα εφαρμοσμένων τεχνών με τους καθηγητές τους,  ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση και εμπνεύστηκαν από τα αντικείμενα του μουσείου για να σχεδιάσουν στη συνέχεια μοτίβα αργυροχρυσοχοΐας.

 

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας
Επόμενο άρθρο Εορτές-Τελετές στην 1η Στρατιά Λάρισας