Ειδήσεις

Αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ στη Λευκωσία


Αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο στα πλαίσια της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με την κοινότητα Πισσουρίου, επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα», το κοιμητήριο το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας στην Κύπρο και απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες πατριώτες.

Εκεί οι Βρετανοί έθαβαν τους νεκρούς που έπεσαν κατά την διάρκεια του ενωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους. Τα «Φυλακισμένα Μνήματα» αποτελούν ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα.

Το κοιμητήριο σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα ή όσους σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.

Στα «Φυλακισμένα Μνήματα» είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα.

Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ Αχιλλέας Βαρδακούλης , οι αντιδήμαρχοι Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Βάνα Χλίαπη–Γκουνιαρούδη και Αλέκος Χονδρονάσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Καλέτσιος, Γιάννης Κουκούτσης, Σωτήρης Νταφόπουλος, Τριαντάφυλλος Τσινούλης και Ζωή Ανυφαντή.

Προηγούμενο άρθρο Στις 26 και 27 Οκτωβρίου η 15η Γιορτή Ακτινιδίου
Επόμενο άρθρο Τιμήθηκε η απελευθέρωση της Λάρισας από τους Γερμανούς