Ειδήσεις

Προχωρά η πέμπτη φάση των εργασιών αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου


Προχωρά η πέμπτη φάση των εργασιών αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας η οποία οδηγεί πιο κοντά στην πλήρη αποκατάσταση του εμβληματικού πολιτιστικού μνημείου της πόλης και την απόδοσή τους σ’ όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την έγκριση διάθεσης πίστωσης του έργου ύψους 1.281.616 ευρώ . Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας έχει ξεκινήσει  με χρηματοδότηση 3,4 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

«Υπέγραψα την έγκριση διάθεση πίστωσης 1,3  εκατ. ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής χρηματοδότησης 3,4 εκατ. ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα αυτό το σημαντικό έργο που οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση αυτού του μεγάλου πολιτιστικού μνημείου για την πόλη μας. Κύριος στόχος είναι να γίνει λειτουργικό, να γίνει επισκέψιμο και ακολούθως να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της σημασίας που έχει ο χώρος για τη Λάρισα, τη Θεσσαλία και την Ιστορία μας. Δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας. Τα Αρχαία Θέατρα είναι ζωντανά κύτταρα των πόλεων, αφού συνεχίζουν να επιτελούν την ίδια λειτουργία μέσα στους αιώνες, συνδέοντας την τέχνη με την πολιτική. Αυτό γίνεται φανερό ακόμη περισσότερο στις πόλεις που ήταν έδρες Κοινών, όπως η Λάρισα. Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας,   χρησιμοποιήθηκε για τις συνεδριάσεις  του ανώτατου διοικητικού οργάνου  του ομόσπονδου κράτους της Θεσσαλίας, του «Κοινού των Θεσσαλών». Στα  μαρμάρινα εδώλια του Θεάτρου, υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των συνέδρων, των αντιπροσώπων των πόλεων – κρατών που συμμετείχαν στο περίφημο «Κοινό των Θεσσαλών» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σκοπός έργου

Σκοπός του προτεινόμενου σε αυτήν την Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργου, είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του κυρίως θεάτρου. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην άρση της επικινδυνότητας στην περιοχή των κάτω σειρών με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από λιθοδομή.

Επίσης με την επανατοποθέτηση στην περιοχή επέμβασης εδωλίων στην αρχική τους θέση, εδωλίων σε ομόλογες θέσεις καθώς και με την τοποθέτηση νέων μαρμάρινων εδωλίων αίρεται η επικινδυνότητα στην περιοχή αυτή του κοίλου λόγω της πλήρους κάλυψης των ασυνεχιών που παρουσιάζουν τα αρχιτεκτονικά μέλη. Με τις παρεμβάσεις αυτές είναι δυνατή η ασφαλής πρόσβαση και διακίνηση θεατών στο χώρο αυτό.

Προηγούμενο άρθρο Νέοι του Αγίου Αχιλλίου στην Ήπειρο
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Ενίσχυση της οδικής συνείδησης μέσω της εκπαίδευσης