Ειδήσεις

Μάξιμος: Η κυβέρνηση προχωρά 3 κρίσιμες θεσμικές αλλαγές


«Υπάρχει μια κυβέρνηση με καθαρό ορίζοντα τετραετίας, μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και τις κάνει και αυτό δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και στην οικονομία».Τα παραπάνω δήλωσε οπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στον Astratv, στην εκπομπή «politics» με τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Γιουμερτάκη

Ο Θεσσαλός πολιτικόςσημείωσεότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε τρεις βασικές θεσμικές αλλαγές:«η πρώτη είναι ηαποσύνδεση της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Νομίζω ότι αυτό επιτέλους το αντιμετωπίζουμε με την αναθεώρηση του συντάγματος. Επομένως με ομαλό ορίζοντα θα οδηγηθούμε σε εκλογή νέου προέδρου. Όποιον προτείνει, όποιον έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά είναι εν δυνάμει πρόεδρος.

Η δεύτερη είναι του εκλογικού νόμου που πρέπει να δίνεικυβερνησιμότηταπρώτα απ’ όλα. Βεβαίως αναλογικότητα των κομμάτων, αλλά το μείζον όταν ψηφίζουμε είναι να βγαίνει μια κυβέρνηση που είναι ισχυρή. Κι όταν μια κυβέρνηση είναι ισχυρή στέλνει ισχυρά μηνύματα στο εξωτερικό.Το ότι η οικονομία αυτή την ώρα, φαίνεται να ανακάμπτει με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι περιμέναμε και εμείς, έχει να κάνει ότι οι ξένοι επενδυτές, ο ξένος παράγων, όλοι όσοι μας παρακολουθούν ξέρουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση ισχυρή με ισχυρή εντολή, αυτοδύναμη. Αν είχαμε μιακυβέρνηση συνεργασίαςτα πράγματα στην οικονομία θα προχωρούσαν με πιο αργούς ρυθμούς.

Και η τρίτη θεσμική αλλαγή είναι η ψήφος στους απόδημους Έλληνες, το δικαίωμα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν στον τόπο της κατοικίας τους. Να γίνει κατανοητό ότι δεν μιλούμε για διεύρυνση του εκλογικού σώματος, για αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων αλλά λέμε να δώσουμε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, και στα χρόνια της κρίσης σχεδόν 500 χιλ. βρέθηκαν έξω. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει φταίει η ΝΔ γιατί αυτοί ξενιτεύτηκαν, βρέθηκαν στο εξωτερικό, τι λόγο έχει να φοβάται την ετυμηγορία και την ψήφο αυτών των πολιτών; Γιατί δεν θέλει ναπροσμετράταιστο τελικό αποτέλεσμα και θέλει απλά να εκλέγουν 3 βουλευτές στο επικρατείας μόνον και να μηνπροσμετράταιστο τελικό αποτέλεσμα;».

 

Άμεσαμέτρα γιαμεταναστευτικό-προσφυγικό

 

«Τι εργαλεία έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήντην απειλή που έχουμε εξ ανατολών; Το πρώτο και το βασικό είναι η συνεργασία με την ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό και διεθνές θα έλεγα. Ναδείξει η ΕΕ. περισσότερη αλληλεγγύη, πόρους περισσότερους. Αυτό που συμβαίνεις την Μόρια, είναι μια ντροπή για όλη την Ευρώπη και όχι μόνον για την Ελλάδα, εκτιθέμεθα ως Ευρώπη συνολικότερα.

Από εκεί και πέρα χρειάζεται ισχυρότερη φύλαξη των συνόρων και αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνη της η Ελλάδα, χρειάζεται τησυνοριοφυλακήτηςFRONTEX,επικαιροποίησητής κοινής δήλωσης Ευρώπης Τουρκίας.

Εκείνο το οποίο εμείς κάνουμε,την άλλη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή στην επιτροπή που προεδρεύω η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το άσυλο, για τις διαδικασίες απονομής τους ασύλου πουθα είναι πολύ πιο ταχείες και θα αποτραπεί αυτή η κατάχρηση που συμβαίνει ως σήμερα. Αυτά που συμβαίνουν εδώ πέρα που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με τους μετανάστες και την απονομή ασύλου δεν έχουν προηγούμενο στον κόσμο.

Με τον νέο νόμο όπως μας έλεγε ο κ. Χρυσοχοΐδης το αργότερο μέσα σε 3 μήνες θα ξεκαθαρίζει ποιος δικαιούται και ποιος όχι άσυλο και όποιος δεν δικαιούται θα επιστρέφονται στην Τουρκία απ’ όπου προέρχονται . Θα υπάρχει νέος κατάλογος ασφαλών χωρών και σε ποιες επιτρέπεται να γίνονται επιστροφές.

Προηγούμενο άρθρο Προετοιμασίες για το μεγάλο συνέδριο των σημαντικών πόλεων της Ευρώπης
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση Αναγέννηση… Χώμα, νερό και φωτιά