Καίριες επισημάνσεις Ροντούλη προς τον Επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης


Με αφορμή την παρουσία του Επιτρόπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. DACIAN CIOLOS, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης μεταφέροντας τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου της χώρας επισήμανε τα παρακάτω καίρια ζητήματα:
«Υπάρχει μία ορατή υποκρισία στον πυρήνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις που κάνει η Ε.Ε. με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ακολουθεί ένα δόγμα, το περίφημο anything but arms. Εξάγει, δηλαδή, οτιδήποτε σαν Ε.Ε. εκτός από όπλα και σε αντιστάθμισμα δέχεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Έτσι οι Βόρειες χώρες της Ε.Ε. εκμεταλλευόμενες την πολιτική αυτή, βρίσκουν πολύ εύκολα αγορές για τα βιομηχανικά τους αγαθά, εις βάρος, όμως, των αγροτών της Νότιας Ευρώπης. Πρόκειται για μια δομική ανισορροπία, μια άδικη κατάσταση πραγμάτων, που αν δεν λυθεί, ο αγροτικός κόσμος του Νότου δεν θα σηκώσει κεφάλι.
Εμείς ως κόμμα έχουμε μία πρόταση εξισορρόπησης αυτής της άδικης διαδικασίας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιβληθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ένας φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα αγροτικά προϊόντα τρίτων χωρών που εισάγονται στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Επιπροσθέτως, όπως είναι ευρέως γνωστό, από το 1995, υπάρχει μία συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε. με την οποία γίνεται ελεύθερη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Ενώ, τουρκικά προϊόντα μπαίνουν στις αγορές της Ε.Ε. και στην ελληνική αγορά, από την άλλη μεριά δεν υπάρχει ανταπόκριση, αφού η Τουρκία επιβάλει κατά παραβίαση των προϊόντων της τελωνειακής συνδέσεως, δασμούς επί δασμών στα αγροτικά προϊόντα της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η Ε.Ε. εξετάζει την κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα κατ’ εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Ταυτόχρονα θα πάψουν να υπάρχουν τα ειδικά δικαιώματα για τους κτηνοτρόφους. Τα παραπάνω είναι σαφές ότι θα πλήξουν βάναυσα την ελληνική παραγωγή γάλατος, δηλαδή τους έλληνες κτηνοτρόφους.
Τέλος ως γνωστόν, στο νησιωτικό χώρο της Ελλάδος υπάρχει ένα πρόβλημα σφαγειοτεχνικής υποδομής. Η Ελλάδα  κάνει φιλότιμες προσπάθειες να το επιλύσει, αλλά υπάρχουν ακόμα νησιά που δεν καλύπτονται από σφαγειοτεχνική υποδομή. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει υποβάλει στην Επιτροπή ένα σχέδιο λειτουργίας μικρών σφαγίων σε νησιά της Ελλάδας, προκειμένου τα σφαγεία αυτά να είναι σε άμεση αντιστοίχηση με την τοπική παραγωγική δυνατότητα του κτηνοτροφικού πληθυσμού», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αστέριος Ροντούλης.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Επόμενο άρθρο Διοργάνωση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταεκβοντό Έφηβων - Νεανίδων Έτους 2012