Συνέντευξη Βασίλη Έξαρχου


 

Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του πασοκ
Στο ραδιοφωνικό σταθμό «flash»

Και στις δημοσιογράφους Έλλη Στάη

Και Νικόλ λειβαδάρη

 Ε. ΣΤΑΗ: Να καλωσορίσουμε αμέσως τον κ. Βασίλη Έξαρχο, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

                   Κύριε Έξαρχε, καλό σας μεσημέρι.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Καλό μεσημέρι.

Ε. ΣΤΑΗ: Και καλή δουλειά βέβαια. Είναι ένα δύσκολο πόστο αυτό που πήρατε.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Ε. ΣΤΑΗ: Σιδεροκέφαλος.

                   Εδώ δίπλα μου έχω την κυρία Λειβαδάρη, που λέει ότι ο εκάστοτε Γραμματέας Κ.Ο. – όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ – εκτελεί και χρέη ψυχολόγου. Δεν ξέρω πόση σχέση έχετε εσείς.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ειδικά σε εποχές κρίσης, θα έλεγα.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Πάντως, δεν είναι επιλόχια.

Ε. ΣΤΑΗ: Το «ψυχολόγος», το δέχεστε πάντως, έτσι;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Ο Γραμματέας πρέπει να συνεργάζεται και με τους βουλευτές, και με τους Υπουργούς, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός.

Ε. ΣΤΑΗ: Ελάτε να δούμε τώρα πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά – η συσπείρωση των βουλευτών στο κυβερνόν κόμμα, όταν οι ημέρες είναι τόσο κρίσιμες και τα μέτρα, τα οικονομικά κυρίως, διεγείρουν αρνητικά συνεχώς το DNA του ΠΑΣΟΚ.

                   Είχατε πάλι διαφωνίες και γκρίνιες για τα οικονομικά μέτρα. Χθες συγκεκριμένα, σχετικά με τα μέτρα τα οποία παίρνει το Υπουργείο Οικονομικών και, μάλιστα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον Υπουργό να κάνει κάτι στον αντίποδα πλέον των μέτρων, σε μέτρα ανακούφισης για τις αδύναμες οικονομικά τάξεις.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υποχρέωση, έχουν χρέος από το ρόλο τους, να είναι παρόντες και στη Βουλή, βεβαίως, αλλά και στην κοινωνία. Έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, και όχι μόνο με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, έρχονται σε επαφή με όλες τις κοινωνικές κατηγορίες.

                   Οφείλουν, λοιπόν, σε εσωτερικές συζητήσεις – εξάλλου, αυτό το θέμα, σας υπενθυμίζω ότι, είναι κάτι που το ζήτησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και χθες, που είχαμε μια συζήτηση – ο Πρόεδρος επιμένει, και είναι σωστό αυτό, οι βουλευτές να εκφράζονται ελεύθερα μέσα στα όργανα και να διατυπώνουν τις προτάσεις τους. Και αυτό, δεν το θεωρούμε γκρίνια. Εμείς, θεωρούμε ότι είναι υγεία, γιατί θέλουμε ύστερα από ένα χρόνο εμπειρίας στην Κυβέρνηση, να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία, για να κάνουμε όλες τις βελτιωτικές κινήσεις που χρειάζεται. Είτε αυτό έχει να κάνει με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είτε με αυτό που εμείς θεωρούμε επίσης απαραίτητο, τη μείωση του ελλείμματος κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ε. ΣΤΑΗ: Όπως και να το πει κανείς, είτε γκρίνια το πει, είτε υγεία, γιατί και εμείς μιλάμε με τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, και οι άνθρωποι μιλούν και δημόσια σε πάρα πολλές περιπτώσεις, και λένε ευθαρσώς την άποψή τους και, πολλές φορές, λένε και τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες ενίοτε είναι και πολύ σοβαρές, είναι δεδομένο ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν προβληματισμοί έντονοι. Και οι προβληματισμοί αναφέρονται σε όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία έχουν συμπιέσει τις χαμηλότερες οικονομικά τάξεις και έχουν δημιουργήσει μια έλλειψη συνοχής στον κοινωνικό ιστό. Αυτό το ξέρετε.

                   Δηλαδή, είτε το πούμε «γκρίνια», είτε το πούμε οτιδήποτε άλλο, είναι ένα ζήτημα υπαρκτό.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσουμε, είναι αλήθεια ότι υπάρχει προβληματισμός και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. H χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Αυτό το χρόνο, χρειάστηκε να γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Τώρα, με αυτή την εμπειρία που έχουμε από αυτό τον πρώτο χρόνο, πρέπει να συνεχίσουμε. Και ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Η χώρα ανακτά σιγά – σιγά την αξιοπιστία της και στο εξωτερικό, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

                   Βεβαίως, εμείς δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία βεβαίως γίνεται με…

Ε. ΣΤΑΗ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό, αλλά επίσης γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ μικρό σημαδάκι, μια μικρή κουκίδα, μπροστά στα τεράστια βουνά τα οποία έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Αν θυμηθείτε, όμως, και πώς ήμασταν ένα χρόνο πριν…

Ε. ΣΤΑΗ: Το θυμόμαστε κι αυτό, αλλά…

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δεν εγγυάται κανείς, κ. Έξαρχε, ότι θα είμαστε καλύτερα ή χειρότερα τον επόμενο χρόνο.

Ε. ΣΤΑΗ: Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Και επειδή οι αριθμοί δεν βγαίνουν στην αποπληρωμή των χρεών μας βασικά, εδώ υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός, και υπάρχει και από τους βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος πολύ έντονος, και ήδη έχει διατυπωθεί από αρκετούς απ’ αυτούς ότι ναι, να πάμε σε μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου – αυτό που συζητιέται τώρα, που έχουμε πάρει από την τρόικα – αλλά αυτό να μην σημαίνει ότι θα μείνουμε για πολύ καιρό στο μνημόνιο και κάτω από τα μέτρα τα οποία βρισκόμαστε ήδη, ή και κάτω από πρόσθετα μέτρα. Κι αυτό νομίζω ότι ήταν και ένα θέμα που συζητήσατε χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας με τον Υπουργό, τον κ. Παπακωνσταντίνου. Έτσι δεν είναι;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Αυτό το οποίο συζητήθηκε και χθες και αυτό το οποίο, θα έλεγα, ότι είναι αίτημα και των πολιτών είναι, παραλλήλως με την προσπάθεια που γίνεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση, να ξεδιπλώνουμε με πιο γρήγορα βήματα και τις πολιτικές μας για την προστασία των θέσεων εργασίας, καθώς το θέμα της ανεργίας στη χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

                   Να ξεδιπλώνουμε παραλλήλως τις πολιτικές μας, και πιο αποτελεσματικά, και πιο γρήγορα, για την προώθηση της ανάπτυξης, είτε αυτό έχει να κάνει με την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και όλων των προγραμμάτων, είτε έχει να κάνει με τα μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, γιατί αυτά είναι που θα δώσουν ανάπτυξη. Γιατί κυρία Στάη, χωρίς παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα, είναι προφανές ότι ούτε τα δημοσιονομικά ελλείμματα μπορούμε να καλύψουμε, ούτε πολύ περισσότερο…

Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Έξαρχε, χαίρομαι που το λέτε. Το θέμα είναι ότι βρίσκεστε από την πλευρά του λόφου, όπου από εσάς απαιτείται να το κάνετε πράξη αυτό και έχει καθυστερήσει αρκετά.

                   Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να περιμένουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να δούμε τι θα γίνει στον τομέα αυτό.

                   Αλλά να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Οι προβληματισμοί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αφορούν και τις Εξεταστικές Επιτροπές και κυρίως την Εξεταστική Επιτροπή, που έχει ανακοινωθεί ότι θα συσταθεί, για την οικονομία. Πέστε μου τη γνώμη σας. Πιστεύετε ότι είναι μια Εξεταστική, η οποία πρέπει να γίνει και με ποια βάση;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Κατ’ αρχήν, σε ό,τι αφορά τις Εξεταστικές Επιτροπές, ένα γενικό σχόλιο: οι πολίτες θέλουν από τη Βουλή, θέλουν από τους βουλευτές να ανταποκριθούν σε αυτό που είναι το αίτημά τους, να δοθούν απαντήσεις για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία απασχόλησαν και απασχολούν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.

                   Δεν μπορεί να πάμε σε μια λογική συνεχούς αναβολής των αποφάσεων. Πρέπει να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες στις Εξεταστικές Επιτροπές και να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας απαντήσεις.

                   Σε ό,τι αφορά το θέμα της οικονομίας, το έχω πει, θα το επαναλάβω: δεν είναι στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να αξιολογήσει, να δικάσει, ή να καταδικάσει την οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό γίνεται στις εκλογές.

                   Εμείς είχαμε θέσει ένα θέμα, το οποίο έθεταν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το ζουν οι πολίτες. Οι πολίτες είναι αυτοί που θέλουν μια απάντηση. Εγώ παρουσιάζω τα νέα…

Ε. ΣΤΑΗ: Στα στοιχεία, τα ψευδή ή αληθή στοιχεία λέτε;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, σας παρακαλώ και θα καταλάβετε. Παρουσιάστηκε μια εικόνα της οικονομίας της χώρας, με επίσημα χαρτιά, που δεν ήταν η πραγματική. Ε, δεν πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Γιατί έγινε αυτό; Από ποιους έγινε αυτό; Γιατί, τις συνέπειες, τις πληρώσαμε και ήταν πολύ οδυνηρές για τη χώρα. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα, που πρέπει να απαντηθεί.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δηλαδή, μιλάτε ουσιαστικά για μια Εξεταστική, που θα καλύψει μόνο την τελευταία πενταετία, ή το επίμαχο θέμα των «greek statistics»;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Μιλούμε για τα παραποιημένα στοιχεία.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ακριβώς.

Ε. ΣΤΑΗ: Και χρονικά;  Τα παραποιημένα…

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Αυτό είναι τεχνικό ζήτημα.

Ε. ΣΤΑΗ: Τεχνικό, δεν είναι. Είναι απολύτως ουσιαστικό, γιατί αυτό…

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Είναι αυτό που σας είπα, κυρία Στάη.

Ε. ΣΤΑΗ: Το τι χρονικό διάστημα θα καλύψει, έχει μια σημασία. Την διακυβέρνηση Καραμανλή θα καλύψει, ή θα καλύψει και τα πιο πίσω χρόνια;

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Σας είπα ποια είναι η στόχευση. Η στόχευση δεν είναι να αξιολογήσουμε την οικονομική πολιτική. Η στόχευση είναι να δοθεί απάντηση σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, που είναι αυτό που σας ανέφερα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Η παραποίηση των στοιχείων. Με δεδομένο δε, ότι ο Πρωθυπουργός έχει πει ο ίδιος, ότι δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι την περίοδο εισόδου στην ΟΝΕ, με την τελευταία περίοδο διαχείρισης, πάμε στην εξαετία Καραμανλή. Αυτό προσπαθούμε να πούμε.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Μα, δεν αμφισβητεί νομίζω κανένας, ότι μπήκαμε σε…

Ε. ΣΤΑΗ: Είστε σαφής, κ. Έξαρχε. Είστε σαφής. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος Χαρακόπουλος για απάντηση Μαγκριώτη
Επόμενο άρθρο «Αμίλητος κ. Παπατόλιας στα έργα που… ξέχασε ο κ. Μαγκριώτης»