Ειδήσεις

Ημερίδα με θέμα: Η Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία


Ημερίδα με θέμα: «Η Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία: Σύγχρονες Προκλήσεις και Καινοτόμα Εργαλεία», η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του «2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», το οποίο θα διοργανώνεται από το ΕΛΙΝΥΑΕ στην Αθήνα στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Άγριά Βόλου την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της ημερίδας η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κα Ρένα Μπαρδάνη, τόνισε μεταξύ των άλλων

«… Ζούμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η ρομποτική, η τεχνική νοημοσύνη και άλλες επαναστατικές καινοτομίες διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό μοντέλο στο οποίο αντιστοιχούν νέες ευκαιρίες, νέοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, νέα εργαλεία αντιμετώπισης.

Σήμερα μιλάμε για εργασιακό άγχος, για επαγγελματική εξουθένωση, κίνδυνοι που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «αναδυόμενοι» που σιγά-σιγά εκτοπίζουν τους παραδοσιακούς που δεν παύουν όμως να υπάρχουν. Η Υγεία και η Ασφάλεια πρέπει λοιπόν και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να  ενσωματώσει  πολιτικές  διαχείρισης όλων αυτών των κινδύνων. Οι προκλήσεις λοιπόν είναι μεγάλες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τη χώρα μας.

Το μέλλον το βιώνουμε καθημερινά στο παρόν και αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποίαν τρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Έτσι, οι προσαρμογές στα νέα δεδομένα πρέπει να είναι ταχύτατες διαφορετικά θα μας ξεπεράσουν. Θα πρέπει να γίνουμε συνδιαμορφωτές του μέλλοντος, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις με τρόπο ενεργητικό.

Στο συνέδριο μας «Με το βλέμμα στο μέλλον» στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα διερευνήσουμε όλες αυτές τις τάσεις, θα ανιχνεύσουμε τα προβλήματα θα προτείνουμε λύσεις και θα προβάλουμε πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος.»

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κα Ελένη Κολιοπούλου αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στα εξής:

«…Οι δεσμοί συνεργασίας του ΣΒΘΣΕ με το ΕΛΙΝΥΑΕ, είναι μακροχρόνιοι και δυνατοί. Υποστηρίξαμε από την αρχή την ίδρυσή του ΕΛΙΝΥΑΕ, ως πολύτιμο δημιούργημα των Κοινωνικών Εταίρων. Διεκδικήσαμε τη δημιουργία του Παραρτήματος με έδρα το Βόλο και Περιφέρεια εμβέλειας δράσης τις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Στόχος μας ήταν το Παράρτημα να ενταχθεί ενεργά σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, και επιδιώξαμε αυτό να εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο εργαλείο κάλυψης των αναγκών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην ασφαλή και έγκυρη πληροφόρηση και επιμόρφωση τους για τόσο σημαντικά ζητήματα.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε θέματα υγείας και ασφάλειας αναλαμβάνουν κοινές δράσεις και αυτό γιατί:

Είναι κοινό το ενδιαφέρον μας για την ελαχιστοποίηση εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα (εργατικά ατυχήματα ή και επαγγελματικές ασθένειες).Είναι κοινή η προσπάθεια μας για να ενσωματωθούν οι πολιτικές πρόληψης σε όλα τα πεδία της καθημερινότητάς μας Είναι κοινή η μέριμνα μας για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα υιοθέτησης και εφαρμογής κανόνων ασφάλειας και υγείας στους εργασιακούς χώρους.

Όσον αφορά δε στις επιχειρήσεις θα ήθελα να τονίσω ότι η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας δεν αποτελεί μόνο νομική και ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο και γνώρισμα των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου».

 

Προηγούμενο άρθρο Στη βουλή φέρνει ο Μάξιμος τα προβλήματα των Στρατιωτικών
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού