Απάντηση Αραμπατζή σε Κέλλα για την πανώλη των χοίρων

08 Οκτωβρίου 2019

«H επιδότηση των κυνηγών/μελών συνεργείων δίωξης για μείωση του πληθυσμού αγριόχοιρων, μέσω της θήρας, θα εξεταστεί με βάση τα επιζωοτιολογικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη νόσο στη χώρα μας και ενδέχεται στο άμεσο μέλλον και σε συνεργασία με το αρμόδιο, για θέματα θήρας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβλεφθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά διαθέσιμα των Υπουργείων».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε απάντησή της προς τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της πανώλης των χοίρων.

Η κα. Αραμπατζή ενημερώνοντας τον κ. Κέλλα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφέρει:

«Το ΥΠΑΑΤ νομοθέτησε, κατά παρέκκλιση της συνήθους διαδικασίας, τη δυνατότητα άμεσης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού (κτηνιάτρων), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ακολούθησε σχετική κατανομή του προσωπικού.

Ακόμη, το Υπουργείο ζήτησε τη ρύθμιση της θήρας (διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου, απεριόριστη κάρπωση, συγκρότηση συνεργείων δίωξης για τη θήρα αγριόχοιρων εντός των κυνηγετικών καταφυγίων) από το επισπεύδον Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς οι αγριόχοιροι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων, καθώς λειτουργούν ως δεξαμενή κατά την τρέχουσα επιζωοτία στην Ευρώπη.

Έχει προβλεφθεί, επίσης, διαδικασία επιδότησης για όσους κυνηγούς ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την ανεύρεση νεκρών αγριόχοιρων ή αγριόχοιρων με ύποπτα συμπτώματα, καθώς και για τη συμβολή τους στη διαχείριση των πτωμάτων των ζώων υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τέλος, όσον αφορά στον έλεγχο της διακίνησης και προμήθειας ζωοτροφών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών) έχει προβεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως έλεγχοι σε επιχειρήσεις, που μεταφέρουν και διακινούν ζωοτροφές από τη Βουλγαρία και ενημέρωση για τη λήψη προληπτικών μέτρων από τις ελληνικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Φεβρουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829