Ειδήσεις

Επίσκεψη Φοιτητών στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος


Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, οι φοιτητές του πέμπτου έτους του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τους Καθηγητές τους, κ. Παναγιώτα Κουτσούλη και κ. Γεώργιο Θεοδώρου, επισκέφθηκαν το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Αθ. Εξαδάκτυλος, Καθηγητής τους απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ενώ η κ. Μ. Χατζηιωάννου, Επίκουρη καθηγήτρια τους ενημέρωσε για την σαλιγκαροτροφία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών “RoiPelee” στην Άλλη Μεριά Βόλου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις απαιτήσεις μίας λειτουργικής μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών. Επιπλέον, όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις τους, οι φοιτητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατροφή και την ευζωία στην εκτροφή αλλά και τους τρόπους διάθεσης των προϊόντων στην αγορά. Τέλος, συζήτησαν με τον εκτροφέα κ. Ι. Αγροκώστα για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας.

 

Η επιχείρηση με την επωνυμία «RoiPelee» (ιδιοκτησίας Κ. Μελτζινίτη) παράγει νωπά σαλιγκάρια των ειδών Cornuaspersumaspersum (κρητικός κοχλιός, petisgris) και Cornuaspersummaximum(grosgris), που εκτρέφονται σε διχτυοκήπιο με φυτική βλάστηση και παροχή σιτηρεσίου (ημιεντατική εκτροφή – κλειστή) και ένα μεταποιημένο προϊόν (σαλιγκάρια σε άλμη σε γυάλινη συσκευασία). Οι μικροκλιματικές συνθήκες στην περιοχή εγκατάστασης του διχτυοκηπίου είναι ευνοϊκές για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η επιχείρηση διαθέτει επιπλέον πλήρως εξοπλισμένο θάλαμο, για την διεξαγωγή των σταδίων της αναπαραγωγής των σαλιγκαριών και της χειμερίας νάρκης.

Η μονάδα έχει πολυετή συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Σαλιγκαροτροφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην επίσκεψη ήταν παρόντες και οι Κ. Αποστόλου, Ε. Κουγιαγκά (υποψήφιοι διδάκτορες) και ο Γεωπόνος, κ. Γ. Μακρυγιάννης (μεταπτυχιακός φοιτητής).

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας με τον Δήμαρχο Τυρνάβου
Επόμενο άρθρο Διακοπή νερού στην πόλη της Λάρισας