Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΣΒΘΣΕ για τις αποπληρωμές των Προγραμμάτων ΛΑΕΚ


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απηύθυνε Υπόμνημα προς τον κ. Σπυρίδωνα Πρωτοψάλτη, Διοικητή ΟΑΕΔ, σχετικά με ζήτημα που έχουν αναδείξει επιχειρήσεις-μέλη του και αφορά στις καθυστερήσεις αποπληρωμών των Προγραμμάτων ΛΑΕΚ 045 και 024.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε στην επιστολή του Συνδέσμου:

Σύμφωνα με τις αναφορές των επιχειρήσεων μελών του, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των Προγραμμάτων ΛΑΕΚ που υλοποιήθηκαν από το 2014 και μέχρι και το 2018, οι οποίες οφείλονται στην αδυναμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών ελέγχου των κατατεθέντων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, απαιτούμενων εγγράφων και δικαιολογητικών.

Οι επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στα Προγράμματα ΛΑΕΚ, προσπαθούν, μέσω αυτών των προγραμμάτων, να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους για την κατάρτιση και την εκπαίδευση του προσωπικού τους, ενώ και οι εργαζόμενοι επιζητούν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα συμμετοχή τους σε διαδικασίες κατάρτισης και εκπαίδευσής τους, για την βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.

Ωστόσο, οι αδυναμίες του συστήματος, όπως αυτές εντοπίζονται από τις επιχειρήσεις, έχουν οδηγήσει στη μείωση της αξιοπιστίας του θεσμοθετημένου Λογαριασμού, συμβάλλουν στην απαξίωση της αποτελεσματικότητάς του και απομακρύνουν τις επιχειρήσεις από τη διαδικασία υλοποίησης δράσεων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού τους, γιατί δυσκολεύουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδιασμών τους και τον οικονομικό τους προγραμματισμό. Ταυτόχρονα δε, εγείρουν ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους καλούνται, ως Κοινωνικοί Εταίροι, να συμμετέχουν, μέσω των εισφορών τους, στη δημιουργία των πόρων του Λογαριασμού.

Ο Σύνδεσμος υπογράμμισε ότι:

Οι πόροι του Λογαριασμού ΛΑΕΚ έχουν δημιουργηθεί για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των εργαζομένων. Πλην όμως, η πενταετής καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των ελέγχων και της αποπληρωμής αυτών των προγραμμάτων αποδυναμώνουν το θεσμό.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος αιτήθηκε την αποκατάσταση του ζητήματος που περιέγραψε και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Ξεκαθαρίστε τις υποχρεώσεις των αγροτών για τους εργάτες γης
Επόμενο άρθρο Συνεργασία του ΤΕΕ με τον Δήμο Αγιάς για τεχνικά θέματα