Ειδήσεις

Μάξιμος: Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για εργάτες γης


Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για τους εργάτες γης και την αδήλωτη εργασία έθεσαν στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Θανάσης Βλάχος και ο αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Ευθυμίου.

Μετά τη συνάντηση ο Θεσσαλός πολιτικός σε δήλωσή του τόνισε ότι «για την απασχόληση των εργατών γης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις των αγροτών αλλά και σε ποιους ελέγχους είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η πολιτεία. Δηλαδή, να διασαφηνιστεί απλά και κατανοητά τι πρέπει να τηρούν οι αγρότες και πώς μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά στο χωράφι. Αυτές τις ιδιαιτερότητες η πολιτεία θα πρέπει να τις λάβει υπόψη και να δώσει στον αγρότη τα όπλα να προστατευτεί από την αδήλωτη εργασία και την μη λειτουργική εφαρμογή της νομοθεσίας».

Τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού μετέφεραν την ανησυχία των αγροτών για πιθανή επιβολή τσουχτερών προστίμων αν δεν έχουν πίνακα απασχόλησης προσωπικού στο χωράφι σε περίπτωση ελέγχου. Τονίζοντας την θέλησή τους να είναι τυπικοί στην ισχύουσα νομοθεσία, ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις πού θα κάνουν την νομοθεσία πιο λειτουργική για να μπορούν να την εφαρμόσουν. Ζήτησαν απλές και πρακτικές διαδικασίες που θα τους επιτρέπουν να κάνουν τη δουλειά τους νόμιμα, άλλα και με ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιφέρει η πολύπλοκη νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την αδήλωτη εργασία επεσήμαναν ότι δεν επιδιώκουν σε καμιά περίπτωση την παράνομη απασχόληση, περιμένουν όμως από την πολιτεία να βάλει δικλείδες ασφαλείας που θα τους προστατεύουν από τέτοια φαινόμενα αλλά και από τα προσχώματα της γραφειοκρατίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμεριζόμενος τις ανησυχίες των αγροτών δεσμεύτηκε δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου να ζητήσει την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

Προηγούμενο άρθρο Oι Παρακλήσεις του Αγίου Λουκά του Ιατρού
Επόμενο άρθρο Στο δήμαρχο Κιλελέρ ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Λάρισας