Ειδήσεις

Μάξιμος: Να αρθούν τα εμπόδια στη διατήρηση του αγροτικού ρεύματος


Να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε και οι αγρότες που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς στη ΔΕΗ να μπορέσουν να διατηρήσουν το αγροτικό τιμολόγιο, καθώς έως την καταλυτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί για τη σοδειά τους και άρα δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, καλεί τον αρμόδιο υπουργό ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σημειώνει ότι «η άρνηση της ΔΕΗ να προχωρήσει στη διεκπεραίωση της διαδικασίας που απαιτείται για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των αγροτών.

Προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στην προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις χρεώσεις του αγροτικού τιμολογίου για τις ηλεκτροδοτούμενες εγκαταστάσεις τους, πολλοί αγρότες συρρέουν το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΗ. Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί, η διαδικασία δεν προχωρά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά.

Όπως τονίζουν οι αγρότες, οι ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε προσπάθεια διεκπεραίωσης εκκρεμοτήτων από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα παροχής ενέργειας. Ο Σεπτέμβριος στη Θεσσαλία είναι ο μήνας που τελειώνει η αρδευτική περίοδος και η συγκομιδή για την πλειονότητα των καλλιεργειών -πλην αραβόσιτου και βαμβακιού που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα καλλιεργητικά έξοδα των αγροτών βρίσκονται στην κορύφωσή τους, σε αντίθεση με το εισόδημά τους. Συνεπώς, η ιδιαιτερότητα αυτή επηρεάζει και την ικανότητά τους να εξοφλούν έγκαιρα και τους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι να αρχίσουν να πληρώνονται από την πώληση των προϊόντων τους, περίοδος που αρχίζει από τον Οκτώβριο και τελειώνει την επόμενη άνοιξη.

Οι ενστάσεις, λοιπόν, των αγροτών συνοψίζονται στο ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που προκύπτουν από τη χρήση του αγροτικού ρεύματος κατά την καλλιεργητική περίοδο που τελειώνει δεν θα πρέπει να αποτελούν επαρκή λόγο για να ανασταλεί η διαδικασία διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου σε όσους το δικαιούνται και ζητούν την παράταση της διαδικασίας εξόφλησης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τον Δεκέμβριο». Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που προκύπτουν από πρόσφατους ανεξόφλητους λογαριασμούς ώστε να ολοκληρώνεται απρόσκοπτα η διαδικασία για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου;
  2. Επειδή ο μεγαλύτερος όγκος των πληρωμών προς τους αγρότες για τη σοδειά τους συμπίπτει με το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εξετάζετε το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στη ΔΕΗ για το αγροτικό τιμολόγιο έως το τέλος του χρόνου;
Προηγούμενο άρθρο Φωτογραφική εγκατάσταση Ένα 2
Επόμενο άρθρο Επίτιμοι Διδάκτορες του Παν/μιου Θεσσαλίας οι Joan Duda και Π. Γιαννάκης