Βάσω Αλεξανδρίδου: «Κούρεμα» 30% σε όλα τα δάνεια»


«Κούρεμα» κατά 30% στο κεφάλαιο των δανείων αλλά και τα επιτόκια για όλα τα δάνεια σε όλες, δημόσιες και ιδιωτικές, τις τράπεζες προτείνουν 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους και η Λαρισαία κα Βάσω Αλεξανδρίδου, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.
Οι 25 βουλευτές προτείνουν «για όλες τις μορφές δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά, πιστωτικές κάρτες) και σε όλες τις Τράπεζες, Δημόσιες και Ιδιωτικές:
-Κούρεμα κεφαλαίου σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος τουλάχιστον 30%, κατά το πρότυπο της Ισλανδίας προσφάτως.
-Κούρεμα επιτοκίων.
-Δραστική μείωση του ποσού των μηνιαίων δόσεων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και ανεξάρτητα από όρια ηλικίας.
-Πρόβλεψη «περιόδου χάριτος» για μακροχρόνια ανέργους.
-Παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών έως το 2018».
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «οι επιπτώσεις στις τράπεζες μπορούν να αντισταθμιστούν εν μέρει από τα δάνεια ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Επ’ αυτού (δηλαδή επί των επιπτώσεων στις τράπεζες), σημειώνουμε ότι αυτές θα χάσουν δια της διαγραφής («κούρεμα») ένα ποσοστό 30%, που όμως αντιστοιχεί σε ποσά που είναι αμφίβολο έως αδύνατο να εισπραχθούν ως επισφαλείς πλέον απαιτήσεις, ενώ, βάσει της πρότασής μας, με την μερική κάλυψη των απωλειών τους, μέσω των δανείων ανακεφαλαίωσης, θα εισπράξουν μέρος των προς διαγραφή επισφαλών αυτών απαιτήσεων, ενώ θα αποτραπεί έτσι η μεταφορά σε επισφάλεια του μεγαλύτερου όγκου των δανείων των παραπάνω κατηγοριών.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθούν δυο μείζονες στόχοι:
– η υλοποίηση ενός ισοδύναμου κοινωνικά μέτρου ανακούφισης των νοικοκυριών, μέσω του κουρέματος του κεφαλαίου  και των επιτοκίων των δανείων
– η αποτροπή μιας ελληνικής επανάληψης του «μαύρου 2008» των ΗΠΑ με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, λόγω μαζικών πλειστηριασμών υποθηκευμένων κατοικιών, που οδήγησε στη χρεωκοπία μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και στην οικονομική κρίση», τονίζουν οι 25 βουλευτές.

Προηγούμενο άρθρο «Συμμετοχή της Ακαδημίας σε διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο ΝΕΠΑΛ»
Επόμενο άρθρο ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ