Πρωτοσέλιδο

Εβδομάδα κινητικότητας ξεκινάει στην Λάρισα


Με δυναμικό τρόπο  και με ποικίλες δράσεις,  μετέχει η Λάρισα και ο Δήμος Λαρισαίων στην «Εβδομάδα Ευρωπαικής Κινητικότητας» που έχει προγραμματιστεί  από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ενημερωτικές ημερίδες, ποδηλατοβόλτα, ξεναγήσεις, πολιτιστικές δράσεις ενώ θα κορυφωθούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, όταν το κέντρο της Λάρισας από τις 10 το πρωί εως τις 2 το μεσημέρι θα είναι κλειστό για τα οχήματα.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο για τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης τόνισε με έμφαση ότι η Λάρισα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκού χαρακτήρα διοργάνωση, την ώρα μάλιστα που υλοποιείται στην πόλη μας ένα μεγάλο σχέδιο.

Σημειώνεται πως η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί απον το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Σκοπός των δράσεων είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Το φετινό θέμα των εκδηλώσεων είναι «Ασφαλές Περπάτημα και Ποδηλασία»

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Στις  εκδηλώσει αυτές ο δήμος μας συμμετέχει κάθε χρόνο, όμως φέτος είναι ιδιαίτερη η συγκεκριμένη γιορτή γιατί τα χαρακτηριστικά πλέον που διαμορφώνει η Λάρισα επιβάλλουν να μιλήσουμε πολύ περισσότερο για τα στοιχεία αυτής της βιώσιμης κινητικότητας η οποία βέβαια έχει ως συστατικό της στοιχείο την αειφορία και ενσωματώνει καινοτομίες, τεχνολογική επανάσταση, κλιματική αλλαγή σε ότι αφορά τον δημόσιο χώρο και την κίνηση των πολιτών. Η φετινή εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο ασφαλές περπάτημα και την ασφαλή ποδηλασία.

Όταν ο δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα που αφορά αυτά τα δύο στοιχεία είναι σημαντικό να συμμετέχει ο ίδιος ο πολίτης διότι για το καλό του πολίτη γίνονται όλα αυτά.

Θα υπάρξουν πολλές εκδηλώσεις.  Η πόλη βρίσκεται στον πυρήνα της εξέλιξης ενός προγράμματος απόδοσης με τεχνικά έργα δημόσιου χώρου στον πολίτη για να περπατά και να ποδηλατεί με ασφάλεια.  Είναι το γνωστό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας μικρό δείγμα του οποίου είδαμε στην προηγούμενη θητεία στις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Φιλελλήνων Βενιζέλου κλπ. Ο δήμος Λάρισας έχει ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα σε ένα βάθος 15ετίας. Υλοποιούμε έργα που συνεχίζονται και έτσι θα μπορούμε να χαρούμε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό στην πόλη και να βγάλουμε από την ζωή μας την αλόγιστη χρήση του αυτοκίνητου μέσα στο κέντρο της  πόλης.

Μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε σημαντικά αντιλήψεις και διαδικασίες με έργα και με μια πολιτική που θα πάρει πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε αυτή την θητεία με στόχο την αλλαγή των συμπεριφορών ολων μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε πολίτη ότι πρέπει να αλλάξουμε τη Λάρισα, όλοι μαζί με νου και γνώση του τι πάμε να φτιάξουμε.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, όταν κλείσουμε το κέντρο της πόλης από τα αυτοκίνητα Θα γίνουν εκδηλώσεις με πεζοπορία, πολιτιστικές εκδηλώσεις και το Αστικό ΚΤΕΛ για παιδιά κάτω από 18 ετών από 10πμ-2μμ  θα έχει δωρεάν μεταφορά, ενώ θα υπάρξει μισό εισιτήριο για τους ενήλικες.

Όλα αυτά έχουν σκοπό το κέντρο της πόλης να μετατραπεί σε μια μεγάλη γιορτή με μουσικές και άλλες δράσεις. Δεν αφήσαμε έξω και τα άτομα με αναπηρίες. Σε όλα τα μουσεία της πόλης  υπάρχουν πια θέσεις στάθμευσης με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν και εκεί που δεν υπήρχαν. Βρισκόμαστε στην φάση προκήρυξης για μια σημαντική μελέτη για το θέμα αυτό.

Τα «μπράβο» για όλα αυτά που γίνονται είναι πολλά και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε πέρα από τις ορισμένες γκρίνιες για τις θέσεις στάθμευσης».

Συμμετέχουν πολλοί φορείς σε αυτές τις εκδηλώσεις, όπως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, τα ΚΔΑΠ, Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Πηνειός, ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας, το Αστικό ΚΤΕΛ, η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πολλοί άλλοι σύλλογοι που θα συμμετέχουν στην πεζοπορία της Κυριακής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση σχολείων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

 Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου

 

18:00, Πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά από την Ιατρική Σχολή

  • Let’s Cycle with road safety rules, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Ας ποδηλατήσουμε με κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Σε μια μικρή πίστα μπροστά στην Ιατρική σχολή, στην πλατεία Ταχυδρομείου, 8 μικρά ποδήλατα με τα κράνη θα περιμένουν μικρούς φίλους για να απολαύσουν μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, την άθληση με ποδήλατο, ενώ παράλληλα θα εξασκηθούν σε βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

 

  • Δράση «Ας ζωγραφίσουμε το κράνος των ονείρων μας», ΚΔΑΠ Δήμου Λαρισαίων

 

  • Κινητικά παιχνίδια με στεφάνια, ΚΔΑΠ Δήμου Λαρισαίων

 

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου – Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

10:00 Ενημέρωση για το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και Ενέργεια και τις δράσεις του Δήμου Λαρισαίων

11:00 – 13:30, Hμερίδα με θέμα: «Εβδομάδα Κινητικότητας, Δράσεις για το Κλίμα και την Ενέργεια». Ο τομέας των αστικών μεταφορών αποτελεί σημαντικό πεδίο δράσεων για το κλίμα και την ενέργεια.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ Α.Ε. και θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) του Δήμου Λαρισαίων.

 

Τετάρτη 18/9 και Πέμπτη 19/9, Κεντρική Πλατεία

Έκθεση ποδηλάτων από την ORIENT BIKES και ενημέρωση για θέματα συντήρησης και ασφάλειας, τόσο του ποδηλάτου όσο και του αναβάτη.

 

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου – 18:00, Κεντρική Πλατεία

Λαϊκή Ποδηλατοδρομία «Ποδηλατώ με ασφάλεια», Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος «ΠΗΝΕΙΟΣ» & Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας

Η διαδρομή θα γίνει σε υφιστάμενους ποδηλατόδρομους, καθώς και σε δρόμους στους οποίους θα κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα: Κεντρική Πλατεία – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ηλιοδώρου – Ρούσβελτ – Ιουστινιανού – Σεφέρη – Αγιάς – 31ης Αυγούστου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο (Στάση για ανασύνταξη) – Κυκλικός κόμβος – Γρ. Λαμπράκη – Δεξιά κάθοδος στον Πηνειό – Ποτάμι (Βόρεια πλευρά) μέχρι τη Λαγού – Γέφυρα – Ποτάμι (Νότια πλευρά) – Λιμανάκι – Γεωργιάδου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο – Παπαναστασίου – Κεντρική πλατεία.

Στον τερματισμό θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ποδηλατοδρομία και θα γίνει κλήρωση δώρων (ποδήλατα, κράνη, κ.ά.).

Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής: 40’

Προτείνεται: κράνος, άνετα ρούχα και νερό.

 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 

 18.30 – 20:30, Οδός Κούμα

TOUR d’ Europe via Larissa! – Εξωτερική δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας για παιδιά δημοτικού

Ελάτε να περπατήσουμε στην Ευρώπη ακολουθώντας τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς του πεζού και γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Ποιος είναι ο καλύτερος ευρωπαίος πολίτης;  Ποιος θα πάρει το δίπλωμα κυκλοφορίας πεζού;

 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

 10:00 – 12:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

«Περπατώντας στην άγνωστη Λάρισα…» Ανοιχτή ξενάγηση από τη «Νόον Έγνω».

Ένας ανοιχτός περίπατος στο ιστορικό κέντρο! Ελάτε να ανακαλύψουμε άγνωστες ιστορίες και μυστικά της πόλης και των ανθρώπων σε μια πόλη 8.000 χρόνων!

Προαιρετικά: καπέλο, άνετα  παπούτσια και νερό.

 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου  – Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

 Την Κυριακή κλείνει το κέντρο για τα αυτοκίνητα: Ηρώων Πολυτεχνείου (όριο) – Παναγούλη (όριο) – Παπαναστασίου – Μανωλάκη (όριο) – Γεωργιάδου (όριο) από 10:00 π.μ έως 14:00 μ.μ. Στην περιοχή που περικλείεται από τις παραπάνω οδούς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων για τη συγκεκριμένη περίοδο.

10:00 – 14:00 και  17:00 – 21:00, Κεντρική πλατεία

Έκθεση φωτογραφίας “Safe walking and cycling – Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια”, Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας

10:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο

Πεζοπορία με τίτλο «Μαθαίνω να περπατώ με ασφάλεια»

Κατά την διαδρομή προσέχουμε τις πινακίδες σήμανσης, τα φανάρια, τις διαβάσεις πεζών κτλ. Προαιρετικά: καπέλο, άνετα  παπούτσια και νερό.

10:00 – 14:00 Κεντρική πλατεία

«Βόλτα στην πόλη με το τρενάκι», Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας

10:00 – 14:00, «Παιχνίδια στο δρόμο»

Κύπρου & Παπαναστασίου: Ping pong για όλους, από το Σύλλογο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΔΥΝΑΜΗ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οδός Βενιζέλου, μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο

Σκάκι ανοιχτού χώρου, από το Σύλλογο Σκακιστών Λάρισας

10:00 – 14:00, «Τέχνη στο δρόμο – Project Ζέβρα», Σύλλογος Κόμικς και Τεχνών ΕΤουΚου

Δημιουργική ζωγραφική σε διαβάσεις πεζών και ράμπες πρόσβασης: Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση πεζών και οδηγών πάνω σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Η διαγράμμιση διαβάσεων πεζών, μέσα από μια καλλιτεχνική οπτική, θα γίνει σε 5 επιλεγμένες θέσεις (Βενιζέλου & Ερμού, Βενιζέλου και Ολύμπου, Πατρόκλου & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κύπρου & Ερμού, Παπαναστασίου & Κουμουνδούρου).

11.00 – 13.00 «Μουσικές στο δρόμο»

Τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα Bad Monkeys, Mortiz και Blues Trackers θα πλαισιώσουν τις δράσεις της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

Οι μετακινήσεις με το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας θα είναι για τις ώρες 10:00-14:00 δωρεάν για παιδιά κάτω των 18 ετών και για ενήλικες με μισό εισιτήριο.

 

Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα από την Τεχνική Υπηρεσία που εντάσσονται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 “Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια” όπως διαγραμμίσεις σε συνοικίες και σε σχολεία, θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, σήμανση, κυκλικοί κόμβοι κ.α. οι οποίες θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Στην συνέντευξη παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Σούλτης και Πάνος Σάπκας, ενώ τις δράσεις προετοιμάζουν οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και το Γραφείο Ευρωπαικών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων.

Προηγούμενο άρθρο Ευχέλαιο με λείψανα Αγίων στον Άγιο Βησσαρίωνα
Επόμενο άρθρο Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος σε αγιασμούς σχολείων