Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Παράδοση σημαίνει να διατηρείς άσβεστη τη φωτιά, όχι να λατρεύεις τις στάχτες


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι Καραγκούνες και  Καραγκούνηδες

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το  Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Αγροτική λαϊκή λατρεία, έθιμα, δοξασίες, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στον λαό της πεδινής Θεσσαλίας, στους Καραγκούνηδες» και το  Καραγκούνικο Αντάμωμα εδώ στο Εθνικό Στάδιο Καρδίτσας.

Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν στους γηγενείς κατοίκους της εύφορης Θεσσαλικής πεδιάδας, τους Καραγκούνηδες, οι οποίοι διατηρούν στο πέρασμα των χρόνων αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Οι Καραγκούνηδες αποτελούν μια ευδιάκριτη πολιτισμική ομάδα, ένα από τα δυναμικότερα τμήματα του Ελληνισμού, με καθοριστική συμμετοχή  στους απελευθερωτικούς αγώνες και ενεργό  κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

Θέλω να συγχαρώ τους ακούραστους τοπικούς Συλλόγους, σωματεία και φορείς,  που αγωνίζονται  με προσήλωση και ανιδιοτέλεια για να κρατήσουν ζωντανό το νήμα της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ελπιδοφόρο που κάποιοι άνθρωποι σε εθελοντική βάση με ανιδιοτέλεια, με αγάπη, μεράκι και σεβασμό καταβάλλουν προσπάθειες που ως στόχο έχουν την ανάδειξη και τη διατήρηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Τέτοιοι  αγωνιστές είναι τα μέλη της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, αφού με τις πρωτοβουλίες τους, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν ένα  δυναμικό πολιτιστικό κίνημα που αξίζει συγχαρητήρια και πρέπει να βρει  συμπαραστάτες και μιμητές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει  στην πράξη, τοπικά έθιμα, γιορτές και Ανταμώματα όπου ο κόσμος συναντιέται με φίλους, θυμάται τα παλιά και εμπνέεται για  το μέλλον.  Γι αυτό και αυτές οι διοργανώσεις διατηρούν μια πρωτοφανή δυναμική που αψηφά τη φθορά του χρόνου, συνδυάζουν παράδοση και μόδα, και  ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο τους νέους ανθρώπους, που αφήνουν  το κινητό για να πιάσουν το χέρι του διπλανού τους στο χορό.

Γνωρίζοντας καλύτερα το κοντινό και απώτερο παρελθόν μας, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και δημιουργούμε ένα πιο φωτεινό μέλλον. Αποκτούμε  βαθιά γνώση των εθνικών πολιτιστικών αξιών και στερεώνουμε γερά την εθνική μας ταυτότητα. Ιδιαίτερα σήμερα που οι αξίες δεν είναι πια δεδομένες και δοκιμάζονται, η ζωή του αγωνιστή, του αφοσιωμένου πατριώτη, του τίμιου ανθρώπου με την ευαίσθητη ψυχή, που ενσαρκώνουν οι Καραγκούνηδες, μπορούν να αποτελέσουν για όλους μας και ιδίως για τους νέους, ένα  λαμπρό παράδειγμα.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα και τους στόχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας συγκαταλέγονται  η έρευνα, η προβολή και διατήρηση όλων εκείνων των πολιτιστικών και ιστορικών  στοιχείων αλλά και των αρχαιολογικών ευρημάτων που χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλία που έχουμε χρέος όλοι να τα φέρουμε στο φως και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό κάνουμε και αυτό πρόκειται να  συνεχίσουμε να κάνουμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς το οδοιπορικό των Καραγκούνηδων να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, ώστε να γνωστοποιηθούν ευρέως και εκτός των εθνικών συνόρων,  η πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά και η συμβολή τους  στους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας,  διαχρονικά.

 

Προηγούμενο άρθρο Αφύπνιση τώρα - Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Επόμενο άρθρο Κεκλεισμένων των θυρών το φιλικό της Τετάρτης