Ειδήσεις

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και ποικίλες δράσεις του Δήμου Λαρισαίων


Στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητα 2019» μετέχει ο Δήμος Λαρισαίων, με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων από τις 16 εως τις 22 Σεπτεμβρίου. Οι δράσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» και τον αποκλεισμό του κέντρου από τα οχήματα από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Ο όρος «βιώσιμη κινητικότητα», λειτουργεί πλέον ως μια «ομπρέλα» υπό την οποία εντάσσονται δράσεις και έργα στην κατεύθυνση της αειφορίας, της καινοτομίας, της τεχνολογικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από τη διεθνή κοινότητα, ενώ η ετήσια εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, κινητοποιεί τους πολίτες, προκειμένου να αλλάξουν τη νοοτροπία και τις συνήθειές τους ως προς τις μετακινήσεις του, είναι μόνο ένα κομμάτι της όλης προσπάθειας.

Φέτος στο πλαίσιο της εκστρατείας Βιώσιμης Κινητικότητας του 2019 δίνεται επίσης έμφαση στη σχέση όλη αυτή του ποδηλάτου, του περπατήματος με την υγεία των πολιτών και με θέματα κοινωνικοποίησης, Το ότι δηλαδή όταν ο δημόσιος χώρος πια, οικειοποιείται από τους πολίτες, τότε ο δημόσιος χώρος γίνεται ένας χώρος στον οποίο δεν κινούμαστε απλώς αλλά τον ζούμε και διοργανώνουμε διάφορες δράσεις, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλεια, για την ισοτιμία, για την κοινωνική ισότητα και όλα αυτά τα θέματα.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων του Δήμου Λαρισαίων έχει ως εξής:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2019

EUROPEAN MOBILITY WEEK 2019, 16-22 Σεπτεμβρίου

Safe walking and cycling – Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια”

 

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου:

Ενημέρωση σχολείων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου:

18:00, Πλατεία Ταχυδρομείου μπροστά από την Ιατρική Σχολή 

“Let’s cycle, Let’s play”, δράση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής

  • Let’s Cycle with road safety rules – Ας ποδηλατήσουμε με κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Σε μια μικρή πίστα μπροστά στην Ιατρική σχολή στην πλατεία Ταχυδρομείου 8 μικρά ποδήλατα με τα κράνη θα περιμένουν μικρούς φίλους για να απολαύσουν μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες  την άθληση με ποδήλατο, ενώ παράλληλα θα εξασκηθούν σε βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.
  • Δράση «Ας ζωγραφίσουμε το κράνος των ονείρων μας»
  • Κινητικά παιχνίδια με στεφάνια

 

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου:

10:00 – 14:00, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Επίσημη έναρξη Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019

«Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια»

Hμερίδα με θέμα: «Εβδομάδα Κινητικότητας, Δράσεις για το Κλίμα και την Ενέργεια». Ο τομέας των αστικών μεταφορών αποτελεί σημαντικό πεδίο δράσεων για το κλίμα και την ενέργεια. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ Α.Ε. καθώς ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στην πρωτοβουλία “Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια” στο πλαίσιο της οποίας καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).

 

Τετάρτη 18/9 και Πέμπτη 19/9, Κεντρική Πλατεία

Έκθεση ποδηλάτων από την ORIENT BIKES και ενημέρωση για θέματα συντήρησης και ασφάλειας τόσο του ποδηλάτου όσο και του αναβάτη.

 

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου:

18:00, Κεντρική Πλατεία 

Λαϊκή Ποδηλατοδρομία.

Η διαδρομή θα γίνει σε υφιστάμενους ποδηλατόδρομους, καθώς και σε δρόμους στους οποίους θα κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα:  Κεντρική Πλατεία – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ηλιοδώρου – Ρούσβελτ – Ιουστινιανού – Σεφέρη – Αγιάς – 31ης Αυγούστου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο (Στάση για ανασύνταξη) – Κυκλικός κόμβος – Γρ. Λαμπράκη – Δεξιά κάθοδος στον Πηνειό – Ποτάμι (Βόρεια πλευρά) μέχρι τη Λαγού – Γέφυρα – Ποτάμι (Νότια πλευρά) – Λιμανάκι – Γεωργιάδου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο – Παπαναστασίου – Κεντρική πλατεία.

Για τη συμμετοχή στην ποδηλατοδρομία είναι απαραίτητη η χρήση κράνους, καθώς βασικός σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της ασφάλειας κατά την χρήση του ποδηλάτου.

Στον τερματισμό θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ποδηλατοδρομία και θα γίνει κλήρωση δώρων (ποδήλατα, κράνη, κ.ά.).

Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής: 40’

 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

18.30 – 20:30, Οδός Κούμα

TOUR d’ Europe via Larissa! – Εξωτερική δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας για παιδιά δημοτικού

Ελάτε να περπατήσουμε στην Ευρώπη ακολουθώντας τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς του πεζού και γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Ποιος είναι ο καλύτερος ευρωπαίος πολίτης?  Ποιος θα πάρει το δίπλωμα κυκλοφορίας πεζού;

 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

10:00 – 12:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

«Περπατώντας στην άγνωστη Λάρισα…» Ανοιχτή ξενάγηση από τη «Νόον Έγνω».

Ένας ανοιχτός περίπατος στο ιστορικό κέντρο! Ελάτε να ανακαλύψουμε άγνωστες ιστορίες και μυστικά της πόλης και των ανθρώπων σε μια πόλη 8.000 χρόνων!

Προαιρετικά: καπέλο, άνετα  παπούτσια και νερό.

 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Την Κυριακή κλείνει το κέντρο για τα αυτοκίνητα: Ηρώων Πολυτεχνείου (όριο) – Παναγούλη (όριο) – Παπαναστασίου – Γεωργιάδου (όριο) από 10:00 π.μ έως 14:00 μ.μ. Στην περιοχή που περικλείεται από τις παραπάνω οδούς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων για τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

11.00 – 13.00 «Μουσικές στο δρόμο»

Τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα Bad Monkeys, Mortiz και Blues Trackers θα πλαισιώσουν τις δράσεις της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

10:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Πεζοπορία με τίτλο «Μαθαίνω να περπατώ με ασφάλεια»

Κατά την διαδρομή προσέχουμε τις πινακίδες σήμανσης, τα φανάρια, τις διαβάσεις πεζών κτλ.

10:00 – 14:00, «Παιχνίδια στο δρόμο»

Οδός Κύπρου & Παπαναστασίου

Ping pong για όλους, από το Σύλλογο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΔΥΝΑΜΗ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οδός Βενιζέλου, μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο

Σκάκι ανοιχτού χώρου, από το Σύλλογο Σκακιστών Λάρισας

 

10:00 – 14:00, «Τέχνη στο δρόμο – Project Ζέβρα»

Δημιουργική ζωγραφική σε διαβάσεις πεζών και ράμπες πρόσβασης: Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση πεζών και οδηγών πάνω σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Η διαγράμμιση διαβάσεων πεζών, μέσα από μια καλλιτεχνική οπτική, θα γίνει σε 5 επιλεγμένες θέσεις (Βενιζέλου & Ερμού, Βενιζέλου και Ολύμπου, Πατρόκλου & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κύπρου & Ερμού, Παπαναστασίου & Κουμουνδούρου).

 

10:00 – 14:00 και  17:00 – 21:00, Κεντρική πλατεία

Έκθεση φωτογραφίας “Safe walking and cycling – Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια”, Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας

Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα από την Τεχνική Υπηρεσία που εντάσσονται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 “Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια” όπως διαγραμμίσεις σε συνοικίες και σε σχολεία, θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, σήμανση, κυκλικοί κόμβοι κ.α. οι οποίες θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

 Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα από την Τεχνική Υπηρεσία που εντάσσονται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 “Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια” όπως διαγραμμίσεις σε συνοικίες και σε σχολεία, θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, σήμανση, κυκλικοί κόμβοι κ.α. οι οποίες θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο κλασικού και σύγχρονου χορού
Επόμενο άρθρο Ο Μπλέικ Χάμιλτον στην Λάρισα BC