Η «Κατασκήνωση» στο Λαογραφικό Μουσείο

06 Σεπτεμβρίου 2019

Οι καλοκαιρινές δράσεις του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας έκλεισαν με τους μικρούς μαθητές του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη» που επισκέφθηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν στο ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, «Εφημεριδοκαμώματα», σχετικά με την περιοδική έκθεση  που είναι αφιερωμένη στην ιστορική Εφημερίδα «Ελευθερία».

Η ομάδα «Γοργόνες και Ναύτες» έμαθαν μέσα από τα εκθέματα για την  «Ελευθερία» που κατάφερε να εξελιχθεί σε φαινόμενο του ελληνικού τύπου επί 96 χρόνια, εμπλουτίζοντας το αρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, με σπάνιο πρωτογενές ιστορικό υλικό.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στη περιοδική έκθεση όπου πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Τύπου  στη Θεσσαλία που αρχίζει από την απελευθέρωσή της το 1881 και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες μετά την αποχώρηση των Οθωμανών.

 Είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέσα από τα οποία ιχνηλάτησαν την διαδρομή της πόλης και όλες τις εξελίξεις που επέφεραν αλλαγές στη φυσιογνωμία και την οργάνωσή της.

Αλληλεπέδρασαν μεταξύ τους αλλά και με τα εκθέματα που τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Μέσα από ένα σύγχρονο ολόγραμμα,  ζωντάνεψε μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε μια εφημερίδα και οι άνθρωποι που την εμψύχωναν.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, οι μικροί κατασκηνωτές γνώρισαν τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και με ανακυκλωμένο χαρτί από παλιές εφημερίδες εκφράστηκαν δημιουργικά. Με την τεχνική του κολάζ έφτιαξαν μολυβοθήκες και σελιδοδείκτες για τη νέα σχολική  χρονιά, καθώς ήταν η τελευταία ομάδα του προγράμματος «Κατασκήνωση στην πόλη» που το Λαογραφικό Μουσείο υποδέχτηκε.

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Σεπτέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC