Ειδήσεις

Ο θεσμός του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ


Το θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας» ΕΠΑΛ έθεσε σε εφαρμογή το ΥΠΠΕΘ, το σχολικό έτος 2016-2017, συμβάλλοντας στην επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η οποία επιτελεί τόσο επαγγελματικό όσο και κοινωνικό ρόλο.

Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ. Ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και φορέα εκπαίδευσης και οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ μια ημέρα την εβδομάδα παρακολουθούν επτάωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑΛ ή Εργαστηριακό Κέντρο. Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα μήνες και παρέχει τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους να εκπαιδευτούν σε χώρο εργασίας με αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων-αποφοίτων προσφέρεται το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, διάρκειας 35 ωρών, το οποίο υλοποιείται με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα Επαγγελματικά Λύκεια ή τα Εργαστηριακά Κέντρα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο φορές εξετάσεις πιστοποίησης (Ιούνιος 2018, Φεβρουάριος 2019) για τις δύο πρώτες φάσεις εφαρμογής του θεσμού και ήδη πάνω από 1.500 απόφοιτοι ΕΠΑΛ πανελλαδικά απέκτησαν πτυχίο επιπέδου 5 στην ειδικότητά τους. Υψηλό ήταν το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις αυτές καθώς κυμάνθηκε από 75-80%.

Ειδικότερα το σχολικό έτος 2018-2019 στη Θεσσαλία, είκοσι ΕΠΑΛ υλοποίησαν το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», στα οποία λειτούργησαν συνολικά 56 τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων. Οι θέσεις μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ που δημιουργήθηκαν για το σχολικό έτος 2018-19 είναι 474. Από αυτές οι 270 είναι στο δημόσιο και οι 204 στον ιδιωτικό τομέα.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές ότι ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας» είναι ευρέως αποδεκτός στη Θεσσαλία από τους μαθητευόμενους, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και από τους φορείς εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Τα μηνύματα για δυναμική ανάπτυξη και εξέλιξη του θεσμού του «Μεταλυκειακού Έτους –Τάξη Μαθητείας» είναι θετικά καθώς τόσο οι μαθητευόμενοι όσο και οι φορείς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Σημαντικός παράγοντας για την αποδοχή του προγράμματος είναι το ότι οι μαθητευόμενοι είναι ενήλικες και ως εκ τούτου διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα να ενταχθούν σε χώρους εργασίας, ενώ παράλληλα, ως απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. κατέχουν ήδη ένα ικανοποιητικό γνωστικό επίπεδο στην ειδικότητά τους.

Η πολιτεία αναπτύσσει ενιαία στρατηγική για σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, προσαρμοσμένη αφενός στις ανάγκες των μαθητών για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη και αφετέρου των δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων για εξειδικευμένο προσωπικό. Έτσι σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΠΕΘ, το επόμενο σχολικό έτος πρόκειται να λειτουργήσουν επιπλέον ειδικότητες, διευρύνοντας τον συνολικό διαθέσιμο αριθμό (από 6 ειδικότητες το 2016-2017, σε 29 ειδικότητες το 2019-2020).

  1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
  2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
  3. Γραφικών Τεχνών
  4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
  5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού 6. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
  6. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  7. Αισθητικής Τέχνης
  8. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
  9. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
  10. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
  11. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
  12. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
  13. Τεχνικός Οχημάτων
  14. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
  15. Βοηθός Νοσηλευτή
  16. Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
  17. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
  18. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
  19. Βοηθός Φαρμακείου
  20. Κομμωτικής Τέχνης
  21. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
  22. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
  23. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)
  24. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
  25. Αργυροχρυσοχοΐας
  26. Τεχνικός ζυθοποιίας
  27. Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος
  28. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας καλεί τους φορείς να στηρίξουν για άλλη μια χρονιά το θεσμό της μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ, επενδύοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ανθρώπων που επέλεξαν την επαγγελματική εκπαίδευση ως εκπαιδευτική διαδρομή για την αποτελεσματική τους ένταξη στην αγορά εργασίας. Οι φορείς του Ιδιωτικού Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας θα πρέπει να προβούν σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων μαθητείας στο portal του ΟΑΕΔ https://www.oaed.gr/angelia-theseon-matheteias χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET για την είσοδο τους. Η προθεσμία για τους ιδιωτικούς φορείς λήγει στις 6 Σεπτέμβρη.

 

 

 

Εκ του Τμήματος Μαθητείας ΠΔΕ Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Σήμα κινδύνου για τα βαλτωμένα έργα των Υπουργείων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Στην τελική ευθεία το 11ο Παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών