Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης – 69 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Δομενίκου


 

Με μεγαλοπρέπεια ολοκληρώθηκε το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης που διοργάνωσε φέτος ο Δήμος Ελασσόνας τιμώντας τα θύματα των Ολοκαυτωμάτων του Δομένικου, της Τσαριτσάνης, του Σαρανταπόρου της κατοχικής περιόδου 19411944

.

Την Τετάρτη

 

 

15 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Συναυλία – Μουσικοποιητική Εκδήλωση στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη»

στη μνήμη των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων με παρουσίαση έργων του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου. Τα έργα ερμήνευσαν οι καλλιτέχνες Ανδρέας Κουλουμπής (βαρύτονος), Όλγα Πάσχου και ο συνθέτης.

 

 

 

 

Την Πέμπτη

 

 

16 Φεβρουαρίου στη θέση «Καυκάκι»,

τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Βασιλείου ενώ η ομιλία για το ιστορικό της ημέρας πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γιώργο Πασχόπουλο.

 

 

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων καθώς η Φιλαρμονική το Δήμου απέδιδε τιμές.

 

 

 

 

 

Στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η Δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Αθαν. Παιδής, ο Δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ν. Μαλάκος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Βασ. Χαλάτσης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας ταξίαρχος κ. Σ. Οφείδης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Λαθύρης, εκπρόσωποι της

 

 

1ης Στρατιάς και του αρχηγού Α.Τ.Α., οι διοικητές της 694

ΠΑΠ Ελασσόνας και Δαμασίου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ Χαράλαμπος Δασκαλάκης, η εκπρόσωπος της Μαρτυρικής Υπάτης, κ. Βασιλική Παπανάγνου, η ιταλίδα πρόξενος της Λάρισας εκ μέρους της Ιταλικής Πρεσβείας, κ. Άντζελα Ρομάνο, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Π. Χατζήνας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των μαρτυρικών Κοινοτήτων Δομενίκου, Αμουρίου, Μεσοχωρίου, Δαμασίου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σχολείων της περιοχής, συγγενείς των εκτελεσθέντων και πολύς κόσμος.

 

 

 

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νικολάου Μπάμπαλη στο Δομένικο και απονομή βραβείων και επαίνων σε μαθητές του Δομενίκου στην αίθουσα του «Παναγιώτειου Πνευματικού Κέντρου

 

 

 

».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ομιλία του Δημάρχου Ελασσόνας, κ. Γιώργου Πασχόπουλου έχει ως εξής:

 

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΣΤΗΝ

69

η ΕΠΕΤΕΙΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής , την

 

 

19η Ιανουαρίου 1943 στο Σαραντάπορο, την 16η Φεβρουαρίου 1943 στο Δομένικο και την 20 Μαρτίου 1943

στην Τσαριτσάνη.

 

 

Το Δομένικο, το Σαραντάπορο, η Τσαριτσάνη και τόσα άλλα χωριά της κατοχικής Ελλάδας, βίωσαν στο πετσί τους την απόλυτη βαρβαρότητα των κατακτητών με σφαγές, λεηλασίες, εκτελέσεις.

 

Ο μακρύς κατάλογος των Ελληνικών Πόλεων και Χωριών που κάηκαν από τους ναζί και τα χιλιάδες θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που σφαγιάστηκαν στο όνομα του φρικιαστικότερου παραλογισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, του ναζισμού, αποτελούν για μας σήμερα μια βαριά κληρονομιά.

 

Τα ολοκαυτώματα ήταν για τους κατακτητές «μαθήματα τιμωρίας

 

 

»

σε όσους τόλμησαν να αντισταθούν , και τόλμησαν να υπερασπιστούν την εθνική τους κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

 

 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η μνήμη στους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας έχει έναν ακόμα λόγο να παραμένει άσβεστη.

 

Σήμερα που ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά, εγκλωβισμένος σε μια, άλλου είδους, οικονομική κατοχή, οι αγώνες για την ελευθερία μας δίνουν μαθήματα ζωής, μαθήματα επιβίωσης.

 

Οι θυσίες τους αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας και Ειρήνης.

 

Η ανάδειξή τους είναι υποχρέωσή μας για να σταθούν οδηγός στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες θηριωδίες ποτέ ξανά από κανέναν κατακτητή.

 

 

 

Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της σφαγής και τις κραυγές της απόγνωσης, για να φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά των επίδοξων κάθε είδους κατακτητών, θυμίζοντάς τους, πως το αίμα των λαών που σφαγιάζουν αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη του για πάντα στο Ελληνικό Χώμα και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, δεν σβήνονται, δεν λησμονιούνται.

 

Δεν υπάρχει λέξη που να χωράει τόσο πόνο, μίσος, οδύνη και ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσο η λέξη Ολοκαύτωμα. Μια λέξη που εκφράζει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις, τραγωδία, ορφάνια και θάνατο.

 

 

 

Το Δομένικο, το Σαραντάπορο, η Τσαριτσάνη όπως τόσα χωριά στη χώρα μας, βυθίστηκαν στο πένθος, ορφάνεψαν, ρήμαξαν. Πλήρωσαν το βαρύ τίμημα του Ολοκαυτώματος, πατριώτες εκτελέστηκαν, οικογένειες ξεκληρίστηκαν, γυναίκες χήρεψαν, παιδιά ορφάνεψαν, μάνες απόμειναν χωρίς άνδρες και παιδιά.

 

Απόμειναν οι μαρτυρικές γυναικείες μορφές της ηρωίδας γυναίκας, μάνας, χήρας, που σηκώνει μόνη της το σταυρό του μαρτυρίου, χωρίς υποστήριξη από πουθενά, αλλά με γενναιότητα, κουράγιο και περισσή αξιοπρέπεια αγωνίζεται να μεγαλώσει τα παιδιά της, είναι ταυτισμένη με τη μοίρα του ελληνισμού. Μια πορεία με βάσανα, θυσίες και αγώνες.

 

 

 

 

Οι οικογένειες των θυμάτων των μαρτυρικών πόλεων απαιτούν αποζημίωση και δικαιοσύνη.

Η καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα του φασισμού και για να προχωρήσουμε, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, προς ένα κοινό δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέλλον.

 

 

 

 

 

 
 

 

Αποζημίωση, δημοκρατία και δικαιοσύνη!

Το επιτακτικό αυτό αίτημα των θυμάτων του ναζισμού αλλά και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού είναι ήταν και ο πυρήνας της τοποθέτησης της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Χάγη.

Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα

12/09

.

Δυστυχώς, στις

 

 

3

Φεβρουαρίου εκδόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η αρνητική απόφαση για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. 

 

 

Το μέγιστο αυτό πρόβλημα έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπισθεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

 

Οι σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να μη διέπονται από αξίες και αρχές.

 

 

 

 

 
 

 

\

Η φετινή επέτειος του

69ου Ολοκαυτώματος του Δομενίκου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100

χρόνων από την απελευθέρωση της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής.

Για όλους μας η επέτειος των

 

 

100 χρόνων, το 2012

, είναι μια λαμπρή ευκαιρία και αφορμή, τόσο για  επανασύνδεσή μας με την ιστορία, τις μνήμες και τις διδαχές της, όσο και για την ανάγκη στοχασμού πάνω στην πορεία του τόπου μας και τις προοπτικές του.

 

 

Ο εορτασμός των

 

 

100

χρόνων μας δίνει την ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα στο παρελθόν, να τιμήσουμε και να θυμηθούμε, αλλά και για να αξιολογήσουμε το παρόν, να οραματιστούμε το μέλλον της περιοχής μας, των ανθρώπων της, των νέων γενιών, που πρέπει να συνεχίσουν την πλούσια παράδοση μας από καλύτερη θέση.

Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας, να βρούμε την κινητήρια δύναμη, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε.

 

Και πάνω απ’ όλα να διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα των αξιών, που μας οδηγούν σε ένα μέλλον ειρηνικό, δημιουργικό, δημοκρατικό.

 

Για να μην ξαναγίνει πόλεμος.

 

 

 

Για την καταξίωση όλων αυτών που αγωνίστηκαν, που σφαγιάσθηκαν, που εκτελέστηκαν, που εκδιώχθηκαν, που φυλακίστηκαν, που βασανίστηκαν, που μαρτύρησαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων
Επόμενο άρθρο Ροντούλής Αστ.: «Αποτυχία ΕΟΠΥΥ στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας»