Ειδήσεις

Μάξιμος: Πως θα αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί;


Την ανάγκη αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών και εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ επισημαίνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «η διαμαρτυρία των αμυγδαλοπαραγωγών στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει με την απώλεια παραγωγής στις αμυγδαλιές του δήμου Τεμπών και την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το πρόβλημα της καρπόπτωσης όμως, φαίνεται να είναι ευρύτερο καθώς υφίσταται και σε άλλες περιοχές, όπως στους αμυγδαλεώνες των Δήμων Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ, από τα λεγόμενα του προέδρου κ. Ζέλφου Αντώνη και μελών του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας κατέστη φανερό ότι η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που είναι αμφίβολο αν θα συγκομιστεί παραγωγή. Οι πιο κοστοβόρες καλλιεργητικές εργασίες έχουν γίνει, όμως, η φροντίδα των δένδρων δεν μπορεί να παραμεληθεί  προκειμένου να υπάρχει προοπτική παραγωγής για τα επόμενα έτη. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί, που ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ επισημαίνουν, ότι, για ζημιές παρόμοιες με τη φετινή, πρέπει να επανεξεταστούν τα ζημιογόνα αίτια του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και να προστεθούν νέα ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις.

Η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των αμυγδαλοπαραγωγών, να διερευνήσει επιστημονικά τα πραγματικά αίτια της φετινής καρπόπτωσης, να διασφαλίσει την αποζημίωσή τους και να προωθήσει τάχιστα θέματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του.

Σε προηγούμενη ερώτησή μας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την πιθανότητα ισχύος νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ από το 2019, λάβαμε την απάντηση ότι “προτάσεις επί του υπάρχοντος Κανονισμού από παραγωγούς, φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη νέα αναλογιστική μελέτη, με σκοπό την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ. (όπως δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λπ.), υλοποιώντας ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου, βρίσκονται σε εξέλιξη”».

Κατόπιν τούτων, ο  Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Τι θα πράξετε για την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ -στην οποία αναφερθήκατε σε προγενέστερη απάντησή σας- και πότε θα ολοκληρωθεί;

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Οικονομία και Μακεδονία κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών
Επόμενο άρθρο Θεσσαλική συμμετοχή στην διεθνή έκθεση Hermes Expo 2019