Ειδήσεις

Μάξιμος: Τεράστιες ζημιές από μπαράζ χαλαζοπτώσεων σε Τύρναβο και Ελασσόνα!


«Οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις το Σαββατοκύριακο 13/14.04.19 στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, σε μια εποχή που η υψηλή φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές και το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την απουσία ρευστότητας και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τον αγροτικό κόσμο. Εύλογο, λοιπόν, το αίτημα για άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποτύπωση των ζημιών και την γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, χωρίς τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το χρονοβόρο σύστημα των δόσεων».  Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «ενδεικτικές του μεγέθους της χαλαζόπτωσης είναι οι εικόνες που έκαναν τον γύρω του διαδικτύου από την Βερδικούσια της Ελασσόνας, όπου οι δρόμοι κυριολεκτικά καλύφθηκαν από τον μεγάλο όγκο του χαλαζιού. Στο Δομένικο, το χαλάζι σχεδόν αποτελείωσε τις αμυγδαλιές, ενώ επλήγησαν και καλλιέργειες εκατέρωθεν της κοιλάδας του Τιταρήσιου. Οι ζημιές επεκτείνονται σε διάφορα χωριά του δήμου Ελασσόνας άλλα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

Στον δήμο Τυρνάβου, σε μια ευρεία έκταση από το Δαμάσι και τη γύρω περιοχή -όπου οι αγρότες μιλούν για πρωτοφανείς ποσότητες χαλαζιού- μέχρι τα Δένδρα, τα Πλατανούλια, τον Αμπελώνα, τα Δελέρια, το Αργυροπούλι και τον διπλά χτυπημένο Τύρναβο, οι ζημιές σε δυναμικές καλλιέργειες οπωροφόρων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αχλάδια κλπ), αλλά και στα αμπέλια, είναι σημαντικές, ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμη και για εκμηδενισμό της παραγωγής!».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας ώστε να διασφαλιστεί το έγκαιρο και το δίκαιο των αποζημιώσεων στους παραγωγούς των ανωτέρω περιοχών;
  2. Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν;
  3. Λόγω της έκτασης, άλλα και της έντασης της ζημιάς, υπήρξε η δέουσα αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα για την προστασία των καλλιεργειών;

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Με την Διοίκηση του ΣΘΕΒ ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου