Ειδήσεις

Ο χαιρετισμός του Γιώργου Κωτσού στα εγκαίνια του Κέντρου για τους πρόσφυγες


Ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός μιλώντας  στα εγκαίνια του διαπολιτισμού κέντρου «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ χώρος αναφοράς  για τους πρόσφυγες της Καρδίτσας» τόνισε τα παρακάτω:

«Το μεταναστευτικό ζήτημα αφ’ ενός μεν αφορά το σύνολο του κόσμου και κυρίως την Ευρώπη και τα κράτη της, αφετέρου δε απασχόλησε ιδιαίτερα την Ελλάδα και την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας.

Αυτό το ζήτημα απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι «τα κράτη είναι πολύ μικρά να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα παγκόσμια προβλήματα (φτώχια, μεταναστευτικό, μόλυνση περιβάλλοντος) και πολύ μεγάλα να δώσουν λύσεις σε τοπικά προβλήματα»

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Διοίκηση του κράτους μας αποδείχθηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το όλο ζήτημα όταν αυτό προέκυψε στην αιχμή του με άμεση συνέπεια να κληθούν να το αντιμετωπίσουν άμεσα η τοπικές κοινωνίες κυρίως στις πύλες εισόδου των προσφύγων στη χώρα μας (Σάμος, Μυτιλήνη κλπ)

Εδώ λοιπόν η αυτοδιοίκηση όντας ο κοντινότερος πυλώνας τη Δημοκρατίας μας προς τον πολίτη κλήθηκε να δώσει άμεσες λύσεις σ’ ένα ζέον και πρωτόγνωρο πρόβλημα χωρίς αν έχει στο οπλοστάσιό της ούτε τους απαραίτητες οικονομικούς πόρους, ούτε και το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Παρόλα αυτά αφού ξεπεράστηκε το αρχικό σοκ, επιστρατεύοντας την ευελιξία τους και την εφευρετικότητά τους οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια, συνεπικουρούμενοι από την Κοινωνία των Πολιτών (φορείς, συλλόγους ΜΚΟ) έδωσαν άμεση ανακούφιση στους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους μετανάστες και κυρίως αντιμετώπισαν άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις  τοπικές κοινωνίες.

Αποδείχθηκε ακόμη μία φορά πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει και διάθεση και κυρίως δυνάμεις που της επιτρέπουν να ξεπερνά οικονομικές και θεσμικές αδυναμίες και να δίνει λύσεις σε πρωτόγνωρα και πολύπλοκα προβλήματα. Το γεγονός αυτό επιβάλλεται να παραδειγματίσει ακόμη περισσότερο την κεντρική διοίκηση του κράτους μας και να απελευθερώσει ακόμη περισσότερους πόρους και αρμοδιότητες δίνοντας τη δυνατότητα στον εγγύτερο θεσμό εξουσίας προς τον πολίτη να επιλύει εκείνος τα τοπικά ζητήματα και προβλήματα.

Είναι επιβεβλημένο το κράτος μας να γίνει περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό και λιγότερο γραφειοκρατικό και κεντροβαρές. Δυστυχώς η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με διακριτούς ρόλους κράτους, περιφερειών και δήμων είναι ακόμη και σήμερα ζητούμενο στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την Καρδίτσα η συμβολή της ΑΝΚΑ στην ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική μας κοινωνία είναι τεράστια και εκείνο που οφείλω να επισημάνω είναι πως όπως οι Έλληνες οφείλουν να σέβονται την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία των προσφ, έτσι και εκείνοι οφείλουν να σέβονται την Ελλάδα, τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας και κυρίως την πόλη και το χώρο που τους φιλοξενεί»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του νέου Διοικητή της 110 Πτέρυγας στον Ν. Ντίτορα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του ΣΘΕΒ με την κα Ελένη Παναγιωταρέα