Ειδήσεις

Τι λένε στην Ευρώπη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Στον ευρωπαϊκό χάρτη, με αναβαθμισμένο ρόλο και θέση  βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλία. Κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. αναφέρονται συχνά στα επιτεύγματα της περιφέρειας, ενώ  τα πολυάριθμα και σημαντικά βραβεία της, όπως η κορυφαία διάκριση   της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 και το βραβείο Interreg Med  για τον πρωτοπόρο, σε πανελλαδικό επίπεδο, σχεδιασμό της Θεσσαλίας  για τα υποβρύχια Μουσεία,  αποδεικνύουν την εξωστρεφή και αξιόπιστη  παρουσία της  Περιφέρειας, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ Associated Press, η εφημερίδα Washington Post, το ιταλικό R.it – το site της La Repubblica- και με αναδημοσιεύσεις πολλά ακόμη διεθνή Μέσα, φιλοξενούν εκτεταμένα αφιερώματα  στο  σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας να δημιουργήσει Υποβρύχιο Μουσείο στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που από τις  θέσεις ευθύνης τους είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω και καλύτερα από τον καθένα το έργο που παράγεται  σε κάθε Περιφέρεια,  αναφέρονται συχνά  τόσο στο «παράδειγμα της Θεσσαλίας» όσο και  στον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, στην ενεργή δράση του οποίου πιστώνουν την πρόοδο σημαντικών έργων.  Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική Περιφέρεια από την Ελλάδα και μία από τις 20 συνολικά  Περιφέρειες της Ε.Ε. που επιλέχτηκε και  συμμετέχει στο  δίκτυο περιφερειακών κόμβων (RegHub) για τη χάραξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμους τομείς όπως οι  δημόσιες συμβάσεις, η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική πολιτική και η  πολιτική συνοχής.  Επιπλέον, ομόφωνα ψηφίστηκε από τους ευρωπαίους εταίρους η εισήγηση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού για το  νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2021-2027  INVEST E.U. -το διάδοχο του σχεδίου  Γιούνκερ- που θα φέρει επενδύσεις ύψους 650-700 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και στη Θεσσαλία. Ενδεικτικά,  στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι ευρωπαίοι λένε για τη Θεσσαλία:

-Corina Cretu, επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ε.Ε. «Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια και τον Κώστα Αγοραστό για το βραβείο   της  Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019. Η διάκριση αυτή αναδεικνύει και επιβραβεύει τις Περιφέρειες που εφαρμόζουν εξαιρετικές και καινοτόμες στρατηγικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας ανεξαρτήτως του μεγέθους και της οικονομικής τους επιφάνειας. Είναι μια αναγνώριση για εκείνες τις Περιφέρειες που ξεχωρίζουν για την αξιοπιστία, την πρωτοποριακή σκέψη και το ελπιδοφόρο όραμά τους».

Και για το έργο της ανασύστασης της  Κάρλας: «Είναι ένα ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και μια μεταμόρφωση της οικονομίας». Και ακόμη:

«Στη Θεσσαλία τα πάτε πολύ καλά. Είστε παράδειγμα  για όλες τις άλλες Περιφέρειες».

– Καρλ – Χάινζ Λαμπέρτζ, πρόεδρος  της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε.  «Απονέμουμε τον τίτλο της «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» στη Θεσσαλία γιατί μας έπεισε ότι με συντονισμένη, συλλογική δράση και στρατηγικό σχέδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οικονομικές δυσκολίες που επιμένουν».

-Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον ρόλο του Κ. Αγοραστού στη χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ, που λόγω capital controls, το 2015, είχαν βαλτώσει: «Ερχόταν στα γραφεία μας, έτρεχε για να προλάβει τα προγράμματα… Είχε κολλήσει το ΕΣΠΑ, δεν έτρεχε τίποτα… Βρέθηκε στο γραφείο του Γιούνκερ, η συνάντηση διήρκησε σχεδόν μια ώρα, παρουσία και της Κορίνας Κρέτσου. Έτσι, ξεκόλλησε το ΕΣΠΑ…  Τώρα που η Ελλάδα σώθηκε, πληθαίνουν οι σωτήρες. Τώρα όλοι κάνουν έναν γύρο θριάμβου».

Ινγκεμποργκ Γκράσλε, πρόεδρος της  Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Γερμανίδα ευρωβουλευτής: « Θέλω  να δώσω συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού έργου της λίμνης Κάρλας…..Εκτιμούμε την πυγμή του περιφερειάρχη και πιστεύουμε ότι χωρίς την ομάδα του το έργο θα παρέμενε νεκρό τοπίο».

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΔΑ ΘΕΣΣ: 20 χρόνια Φυσικό Αέριο
Επόμενο άρθρο 5ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου - Πρόγραμμα Πέμπτης