Ειδήσεις

Παρέμβαση Κέλλα για τις αποζημιώσεις αχλαδοπαραγωγών


Να εντάξει την αχλαδοκαλλιέργεια στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis), ώστε να αποζημιωθούν παραγωγοί του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) για τις απώλειες, που υπέστη η παραγωγή τους, από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016, ζητά, με σχετική ερώτηση ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού:

«Τα τελευταία χρόνια, ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών.

Την ίδια στιγμή, ο εποπτευόμενος από το Υπ.ΑΑΤ ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλιστικούς κινδύνους, δεν ανταποκρίνεται στα ζημιογόνα αίτια και τις ανάγκες των παραγωγών.

Τούτο συμβαίνει γιατί οι περισσότερες ζημιές, είτε βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού πλαισίου, είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας, ενώ οι αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ανταπόδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπ.ΑΑΤ καλείται να αξιοποιήσει όλους τους προσφερόμενους μηχανισμούς για αποζημίωση των παραγωγών, όπως οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis).

Οι αχλαδοπαραγωγοίπεριοχών του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου,Γιάννουλης,Δήμου Ελασσόνας) είχαν σοβαρές απώλειες στην παραγωγή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016 και δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Η ένταξη,λοιπόν, της αχλαδοκαλλιέργειας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis) θα αντισταθμίσει το απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών.

Τον Ιανουάριο του 2019, μάλιστα, κατά την επίσκεψή σας στον Τύρναβο, δεσμευτήκατε ότι “και τα αχλάδια θα ενταχθούν στις ενισχύσεις deminimis” και οι αχλαδοπαραγωγοίτου Νομού περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσής σας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθεκύριε Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να εντάξετε την αχλαδοκαλλιέργεια στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis) και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
  2. Προτίθεστε να αποζημιώσετε μέσω deminimis τους αχλαδοπαραγωγούς του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) για τις απώλειες, που υπέστη η παραγωγή τους, από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016;».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αμπελουργικό μητρώο, Ελαιοκομικό μητρώο, Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για απόπειρα εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας