Ειδήσεις

Παρουσίαση έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2018


Για άλλη μια χρονιά, πορευτήκαμε μέσα σε  δύσκολες συγκυρίες για την οικονομία και την κοινωνία. Οι  κρίσεις αντανακλούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια και προαναγγέλλουν έναν κόσμο που δεν υπάρχει ακόμη. Αυτή είναι η ιστορική στιγμή που ζούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει να  ακολουθεί  μια πολιτική υγιούς βολονταρισμού. Πιστεύουμε, δηλαδή, στη δύναμη της βούλησής μας να δώσουμε απάντηση στις δυσκολίες του σήμερα, καθώς φανταζόμαστε το μέλλον, και να επιλέξουμε πολυδιάστατες πολιτικές όπου η κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής, οικολογικής και δημοκρατικής αποτελεσματικότητας.

Το έργο μας είναι ο αδιάψευστος κριτής μας: Σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, 4.789 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8  δις. Ευρώ και 2.540 επενδύσεις, συνολικού ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ.   Εκατοντάδες πρωτοβουλίες, διαβουλεύσεις, διεθνείς συμμετοχές. 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Η Θεσσαλία δημιουργεί εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Και ανοίγει δρόμους καθώς αποτελεί περιφέρεια – πιλότο πανελλαδικά, στο σχεδιασμό για την κατασκευή και λειτουργία υποβρυχίων μουσείων και  καταδυτικών πάρκων. Ολοκληρώσαμε εμβληματικά έργα. Και   φτάσαμε  στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό της περιφέρειας, συντηρώντας αγροτικούς δρόμους, διανοίγοντας δασικούς, κάνοντας αποχιονισμό.

Το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σήμερα ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται,  σε 423,7 εκατ. € δημόσιας δαπάνης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε εξειδίκευση δράσεων 111%, έχουμε βγάλει προσκλήσεις 127% και οι εντάξεις έργων είναι στο 91%.

Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 μιλάμε ουσιαστικά για Νέα και σημαντικά έργα. Όχι για έτοιμα έργα που μεταφέρθηκαν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ούτε για έργα που μπήκαν στο Πρόγραμμα έχοντας ξεκινήσει με άλλη χρηματοδότηση με σκοπό να ενισχύσουν λογιστικά την πρόοδο του, αλλά απομειώνοντας τη δυνατότητα του να υλοποιήσει νέα έργα και να φέρει νέα αποτελέσματα στη Θεσσαλία.

Και βέβαια έχοντας ένα ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013 που τελείωσε έγκαιρα χωρίς να αφήσουμε ούτε ένα έργο ημιτελές, χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις, σχεδόν χωρίς υπερδεσμεύσεις ούτε υπερβάσεις σε βάρος του εθνικού ΠΔΕ.

Ένα υγιές και πλήρες Πρόγραμμα ολοκληρώσαμε στη  Θεσσαλία επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχαμε  θέσει και με ένα αντίστοιχο Πρόγραμμα προχωράμε  δυναμικά.

Ενδεικτικά αναφέρω:

-Εκδόθηκαν Προσκλήσεις για την υποβολή Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) των πόλεων Καρδίτσας και Τρικάλων, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ανέρχεται σε 18,3 εκ. € ενώ σε εξέλιξη είναι οι  Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του  Δήμου Λαρισαίων και του  Δήμου Βόλου με  συνολικό προϋπολογισμό 31,1 εκ. €.

-Ανατέθηκε με πόρους της Τεχνικής Βοήθειας του Προγράμματος η εκπόνηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που περιλαμβάνονται στο ΠΕΠ και ειδικότερα των Νήσων της Θεσσαλίας και της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού. Στόχος είναι η ολοκλήρωση τους εντός α΄ εξαμήνου 2019 για να ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών Προσκλήσεων για υποβολή και ένταξη πράξεων.

-Ενεργοποιήσαμε προσκλήσεις εξειδικευμένες, όπως  το Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό, ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως «έργο-σημαία» και είναι πρωτοπόρο στη χώρα.

-Διατέθηκαν πόροι ύψους 16,1 εκ. € για την Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία.

-Για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης τους στην χρηματοδότηση, διατέθηκαν για την παροχή δανείων και εγγυήσεων 10 εκ. € στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Εντάχθηκαν πάνω από 120 επιχειρήσεις.

-Εντάχθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα των Σιδηροδρομικών Μεταφορών σε Πανελλήνιο Επίπεδο, η  Ηλεκτροκίνηση και Σηματοδότηση της Γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας , προϋπολογισμού 57,7 εκ. €

-Προετοιμάσθηκαν δύο Προσκλήσεις στον τομέα της Επιχειρηματικότητας που αφορούν νέες και υφιστάμενες Επιχειρήσεις , προϋπολογισμού  20 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΛΑ

Αποδείξαμε ότι αγαπάμε την ευθύνη , ολοκληρώνοντας ένα έργο ζωής για τη Θεσσαλία, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, προϋπολογισμού 252,8 εκατ. ευρώ. Το βραβευμένο από την Ευρώπη και χαρακτηρισμένο ως μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, ήταν ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας έφερε σε πέρας με επιτυχία. Έργο  με πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, αρδευτικά, υδρευτικά και τουριστικά. Με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα ποτίζονται 150.000 στρέμματα αγροτικής γης, ενισχύεται η ύδρευση του  πολεοδομικού συγκροτήματος  του Βόλου  και θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η περιοχή. Έχουν έρθει στην επιφάνεια τέσσερις παλαιολιθικοί οικισμοί, ενώ επέστρεψαν στην περιοχή 181 είδη πουλιών και δεκατρία είδη ψαριών. Για τους επισκέπτες  λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο και Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού στο χωριό  Κανάλια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχεδιάσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε 137 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 171,1 εκατ. €  και 101 έργα οικιστικών αναπλάσεων συνολικού προϋπολογισμού 56,9 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων) οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ε.Ε. Εντάξαμε με  31,3 εκατ. Ευρώ το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, πρωτοπορώντας έτσι όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι όλες οι υποδομές είναι δημόσιες που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Τέλος, το  σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Στη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν, αποπληρώθηκαν, υλοποιούνται και παραδίδονται 1.190 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1, 2 δις ευρώ στον τομέα των συγκοινωνιών από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά αφορούν έργα κατασκευής οδών, γεφυρών, παρακάμψεων οικισμών, έργα συντήρησης,  διαμόρφωσης αγροτικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, διαμόρφωσης και καθαρισμού κοιτών ποταμών αλλά και μελέτες οδικές, γεφυρών, καθώς και γεωτεχνικές και γεωλογικές έρευνες για την πλήρη αποκατάσταση περιοχών.

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις οδικές υποδομές στη Θεσσαλία, αλλά επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο επί σειρά ετών καθυστερεί να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες, όπως Λάρισα –Κοζάνη, Λάρισα- Φάρσαλα και το τμήμα της Μπουρμπουλήθρας της παράκαμψης του Βόλου.

 

ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ:

Στη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν, υλοποιούνται και παραδίδονται 101 έργα συνολικού προϋπολογισμού 253,2 εκατ. ευρώ στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αφορούν έργα μεταφοράς νερού, επέκτασης δικτύων ύδρευσης, αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, υδρευτικές γεωτρήσεις κ.α.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Σχεδιάσαμε χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε 148 έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα συνολικού προϋπολογισμού 137 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΚΑΠ, Μπαλτατζής, ΣΑΕΠ (Γεωτρήσεις), ΥΠΑΑΤ (Ταμιευτήρες). Μεταξύ αυτών, οι  λιμνοδεξαμενές  σε Ξηριά,  Γλαύκη και  Καστρί Αγιάς, το φράγμα Γυρτώνης, υπογειοποιήσεις αγωγών, αγροτικοί δρόμοι, έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού, εγγειοβελτιωτικά έργα και σημαντικές δράσεις  για την ενίσχυση της  μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Η Θεσσαλία έχει πρωτιά στο εμπορικό πλεόνασμα. Δημιουργήσαμε αλυσίδα εξωστρέφειας με αποτέλεσμα  οι  εξαγωγές τα τελευταία χρόνια να  έχουν αυξηθεί κατά 500%.   Τα θεσσαλικά προϊόντα εν γένει, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Έχουμε δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020  έχουν ενταχθεί  έργα 650 εκατ. ευρώ σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα. Σε 17 Οργανώσεις Παραγωγών δώσαμε 1,77 εκατ. ευρώ. Στο  ΠΑΑ εντάχθηκαν  36 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 96 εκατ. ευρώ και έχουμε 15 αιτήσεις πληρωμής από το νέο Πρόγραμμα.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Θεσσαλία χρηματοδοτήσαμε, κατασκευάσαμε, ολοκληρώνονται και παραδίδονται 115 έργα συνολικού προϋπολογισμού 172.330.543,21 στον τομέα της εκπαίδευσης από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά αφορούν νηπιαγωγεία, σχολεία, ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης ΑΜΕΑ, γυμνάσια-λύκεια, ΤΕΙ και ΑΕΙ.

«Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε και στις Περιφέρειες ένα μπράβο όταν τα καταφέρνουν. Η Θεσσαλία εμφανίζεται να έχει σχέδιο, όταν η χώρα δεν έχει σχέδιο. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Η Θεσσαλία έχει μια πορεία που δείχνει τους δείκτες της να βελτιώνονται με συνέπεια. Όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων σε όλα τα προγράμματα. Πάει καλά και πρέπει να επιβραβεύεται. Έχει το χαμηλότερο δείκτη της σχολικής διαρροής που σημαίνει ότι κάτι κάνουν σωστά και πρέπει να πάμε να δούμε πως τα καταφέρνουν».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον αρμόδιο για την ετήσια έκθεση της ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως απόρροια του σχεδιασμού της, έχει το χαμηλότερο δείκτη σχολικής διαρροής 5,9% σε όλη την Ελλάδα.

 

YΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

80 έργα στον τομέα της υγείας και 81 έργα στον τομέα της πρόνοιας συνολικού προϋπολογισμού 107,3 εκατ. ευρώ. Η Θεσσαλία είναι πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στα έργα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής, με συνολικό προϋπολογισμό 232 εκατ. ευρώ και χιλιάδες ωφελούμενους. Προκειται για δράσεις που αφορούν την  προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη ομάδων όπως οι άνεργοι,  οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι Ρομά, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την προστασία των γυναικών που είναι θύματα βίας και την  καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας  και των διακρίσεων.

Μόνο από τα  Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν σε όλους σχεδόν  τους θεσσαλικούς  δήμους και τα  παραρτήματα τους για  Ρομά, ωφελήθηκαν  περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι  ενώ οι επισκέπτες για παροχή υπηρεσιών ξεπέρασαν τους 61.000. «Η εξωστρέφεια που έχει είναι πολύ σημαντική και δημιουργεί εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Η κοινωνική πολιτική που παράγεται στη Θεσσαλία θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους»  ανέφερε χαρακτηριστικά, πριν λίγες ημέρες,  ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γ. Γ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Μ.  Χριστάκης.

Ενδεικτικά αναφέρω  έργα όπως του ΚΕΘΕΑ ‘Πιλότος’ στο Βόλο που στηρίζει έφηβους και ενήλικες  χρήστες ναρκωτικών και τις οικογενειές τους (900.000 ευρώ), το Κέντρο ΧΑΡΑ Ι στη  Νεάπολη Λάρισας  για την εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση ατόμων με αυτισμό (900.000 ευρώ) και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων, προυπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ  μαζί με τον εξοπλισμό της.  Ακόμη, το νέο κτίριο του  Ειδικού Σχολείου Λάρισας, προυπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ που κατασκευάζεται  στη Νεάπολη και θα προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε άτομα με αναπηρίες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα που αφορούν στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση το  «Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας» (με 3,6 εκ. ευρώ) που θα λειτουργήσει η Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της παιδικής κατασκήνωσης της Μητρόπολης στο Νεοχώρι, (800.000 ευρώ) και  η επέκταση του Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία Ορίζοντες», (με 1,1 εκατ. Ευρώ). Στη Λάρισα, το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών ομάδων» (με  689.663 ευρώ) και η προμήθεια εξοπλισμού και θεραπείας των Δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (271.846 ευρώ) ενώ στα Τρίκαλα  χρηματοδοτείται με  252.714 ευρώ η δημιουργία Κοινωνικού Εστιατορίου & Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων που θα λειτουργήσει ο δήμος.

Δεκάδες χιλιάδες άπορες οικογένειες  και άστεγοι  ενισχύθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους, μέσω του Ταμείου  Ευρωπαικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ), με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, στο πλαίσιο των διαρκών δράσεων πρόνοιας της Περιφέρειας ενισχύσαμε συνολικά περισσότερες από 3.000 οικογένειες με στοιχειώδη αγαθά για την καθημερινή επιβίωση. Και χορηγήσαμε διατροφικό επίδομα ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 1.000 νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους.

Για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους διαθέσαμε 75 εκατ. ευρώ.

Από τις δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου, ξεχωρίζουν τα προγράμματα «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και το αντίστοιχο για άτομα με αναπηρίες. Είναι οι  γνωστοί «βρεφονηπιακοί» ή voucher, για ωφελούμενους κάτω του ορίου της φτώχειας. Μέχρι σήμερα η  συνολική δημόσια δαπάνη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 35 εκ.  ευρώ με επιλέξιμη  δαπάνη 19 εκ. ευρώ. Οι  άνω του ορίου φτώχειας οικογένειες χρηματοδοτούνται επίσης από αντίστοιχο ευρωπαικό  πρόγραμμα  σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμη η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει:

-το πρόγραμμα «Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

-5 δομές  για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Πρόκειται για  ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και Κέντρα Συμβουλευτικής.

-τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης  και  Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

-τη συνέχιση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

-Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία σε  Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Κέντρα Κοινότητας σε όλους σχεδόν  -23 από τους 25- θεσσαλικούς  δήμους, με συνολικό προυπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια. Οσα από τα  Κέντρα Κοινότητας, λειτουργούν σε Δήμους που έχουν οικισμούς Ρομά,, περιλαμβάνουν και δομή  «Παραρτήματος Ρομά» καλύπτοντας έτσι και τους 8 οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία, με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επιπλέον το νεοσύστατο  Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ενταξης Θεσσαλίας, λειτουργεί  ως ενδιάμεσος, συνδετικός κρίκος μεταξύ των Κέντρων Κοινότητας και του Υπουργείου.

-Δομές στήριξης Αστέγων : ο ξενώνας  αστέγων του Βόλου ήδη εντάχθηκε με  440.000  ευρώ, ο ξενώνας της Λάρισας είναι σε τελικό στάδιο αξιολόγησης και  θα ακολουθήσουν οι ξενώνες Τρικάλων και Καρδίτσας.

-Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας: εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας   με 11,7 εκ. ευρώ  συνολική δαπάνη και επιλέξιμη δαπάνη   5,2 εκ. ευρώ όλες οι ομάδες παροχής υπηρεσιών  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προβλέπονται από το Υπουργείο να λειτουργήσουν στη Θεσσαλία.. Πρόκειται για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που βασική  τους αποστολή έχουν την  παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών  στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Επίσης,  προβλέπονται και νέες δράσεις, όπως :

-για την υποστήριξη των Ρομά, στο πλαίσιο  προγραμμάτων που εκπονούν οι Δήμοι. Οι πρώτες δράσεις που προκηρύσσονται άμεσα είναι: -Ομάδες Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης Ρομά στη Θεσσαλία, με Προϋπολογισμό 1.532.540  ευρώ δημόσια δαπάνη και  Ομάδες Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης Ρομά στη Θεσσαλία, με προϋπολογισμό 518.400  ευρώ.

-Δράσεις «Παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα» και «Καταπολέμηση των εξαρτήσεων στην κοινότητα»  για τις οποίες αξιολογούνται τα έργα που υποβλήθηκαν και προχωρούν οι εντάξεις στο ΠΕΠ Θεσσαλίας .

-Δράσεις ενίσχυσης των Κέντρων Κοινότητας , με στόχο την στήριξη της οικογένειας και  των μεταναστών  με διαμεσολαβητές – μεταφραστές στις μεγάλες πόλεις όπου ζουν μετανάστες.

-Προχωρούν  οι δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου στις  Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε Λάρισα και Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

 

– Τέλος χρηματοδοτείται δράση Κοινωνικής Οικονομίας για στήριξη των νέων κυρίως κοινωνικών επιχειρήσεων, σε  συνεργασία με το Υπ. Εργασίας καθώς και

-Δράσεις στήριξης της απασχόλησης, με συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση, strart up και  αναδιοργάνωση επιχειρήσεων.

 

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παρότι ο αθλητισμός δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των περιφερειών,  η  Θεσσαλία είναι πρώτη αθλητική περιφέρεια στη χώρα  με  δεκάδες σημαντικά έργα υποδομών και παρουσία σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτήσαμε 58 νέα αθλητικά έργα που ήταν αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.

Με συντονισμένες ενέργειες εξασφαλίστηκε και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με το ποσό των 15,8 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Θεσσαλία είναι η Περιφέρεια με τις περισσότερες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις στη χώρα.  Δεν είναι τυχαίο ότι διοργανώθηκαν περισσότερες από 333 αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ανέρχεται στις 616.000 ευρώ.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Στη Θεσσαλία ολοκληρώθηκαν, υλοποιούνται και παραδίδονται 128 έργα συνολικού προϋπολογισμού 69,6 εκατ. ευρώ στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά αφορούν συντηρήσεις και αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων, βελτίωση υποδομών χώρων πολιτισμού κ.α. Ήδη από την δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε απτά αποτελέσματα καθώς οι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας, έχουν αυξηθεί κατά 47%,  οι διανυκτερεύσεις κατά 12%, οι αφίξεις στα αεροδρόμια κατά 20%, η κίνηση στα λιμάνια κατά 18% ενώ η απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις κατά 100%.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 

Για το 2018, η Περιφέρεια μας συμμετείχε ενεργά σε 78 τουριστικές και εμπορικές εκθέσεις. Το 2018 ήταν έτος-σταθμός για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τουριστικά, αφού βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στα Tourism Awards ως η  Περιφέρεια με την πιο ολοκληρωμένη καμπάνια τουριστικής προβολής.

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η διακρατική συνεργασία αποτελεί την ουσία των Ευρωπαϊκών έργων και τη γέφυρα με την οποία η τεχνογνωσία και εμπειρία περιοχών της Ευρώπης που έχουν αναπτύξει καινοτόμα μοντέλα και προσεγγίσεις σε κάθε τομέα μεταφέρεται στη Θεσσαλία. Συνεργαζόμαστε σε 12 προγράμματα, ενά  εκ των οποίων είναι και το BLUEMED που παρουσιάζουμε  σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μεθαύριο στην Αλόννησο, για  την ανάδειξη και διαχείριση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποσπάσει  21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Είμαστε «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019». Πρόκειται για  μια διάκριση που αντανακλά εκτός από τους αιρετούς και τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια και στο σύνολο της υγιούς και τίμιας επιχειρηματικότητας αλλά και της κοινωνίας της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζω τα λόγια του Καρλ – Χάινζ Λαμπέρτζ, πρόεδρου  της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε.  «Απονέμουμε τον τίτλο της «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» στη Θεσσαλία γιατί μας έπεισε ότι με συντονισμένη, συλλογική δράση και στρατηγικό σχέδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οικονομικές δυσκολίες που επιμένουν».Είμαστε επίσης η μοναδική ελληνική Περιφέρεια που επιλέχτηκε  να συμμετέχει στον κόμβο RegHub,  για την παρακολούθηση της  υλοποίησης νευραλγικών ευρωπαϊκών πολιτικών.

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ  για Φυσικό Αέριο/Πολιτική Προστασία/Ενεργειακή αναβάθμιση

Για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων εντάξαμε  έργα 11 εκατ. ευρώ και για την πολιτική προστασία και οδική ασφάλεια βγάλαμε προσκλήσεις 10 εκατ. ευρώ. Ενώ βγαίνει άμεσα πρόσκληση για την επιδότηση της χρήσης  φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

 

INVEST EU

Το  νέο ευρωπαϊκό  επενδυτικό πρόγραμμα Invest EU της περιόδου 2021- 27 αναμένεται να προσελκύσει  επενδύσεις συνολικού ύψους 650 – 700 δις ευρώ. Το InvestEU  αποτελεί τον διάδοχο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως «Σχεδίου Γιούνκερ», το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία 1 εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη  και στην υποστήριξη περισσότερων από 850 χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προτεραιότητα θα δοθεί και πάλι στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στις κοινωνικές υποδομές, την  ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συμμετείχα ως εισηγητής του Προγράμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών, όπου συμφωνήθηκε ότι το νέο πρόγραμμα πρέπει να είναι γεωγραφικά ισορροπημένο, να προσελκύει επενδύσεις με σημαντικό κοινωνικό, αναπτυξιακό και οικολογικό αποτύπωμα και να δίνει προτεραιότητα στις περιφέρειες που πλήττονται από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας το InvestEU θα σημάνει  περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στο πλαίσιο αυτό, η στόχευση μας  για το μέλλον,  περιλαμβάνει δύο εμβληματικά έργα που θα στηρίξουν την  επιχειρηματικότητα δίνοντας κίνητρο στους νέους να μείνουν στον τόπο τους αλλά και θα ενδυναμώσουν τη θέση της Περιφέρειας ως κέντρου παροχής ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Πρόκειται για:

-Το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που θα αναπτύξουμε σε συνεργασία με  την Τεχνόπολη και το ΤΕΙ  σε 3 άξονες: Ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία και Νεανική επιχειρηματικότητα, Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα

-Το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, με μεγάλο κοινωνικό όφελος στις χιλιάδες των καρκινοπαθών, που θα  αποτελέσει κέντρο αριστείας της έρευνας και της γνώσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία νέων ιατρικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-Τη δημιουργία Πλανητάριου στη Λάρισα, ένα έργο με σημαντική συνεισφορά στην πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον τουρισμό στη Θεσσαλία

-Την κατασκευή  Ποδηλατοδρομίου ολυμπιακών προδιαγραφών στο  Βόλο, απέναντι από το Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Το μέλλον είναι εδώ. Και για να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις πρέπει να αλλάξουμε χθες. Να κάνουμε ένα βήμα μεγαλύτερο από τη φθορά. Έχουμε αποδείξει στον  υπερκομματικό πατριωτισμό μας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα. Ξέρουμε να δίνουμε χρήσιμες μάχες για την ανάπτυξη. Ξέρουμε να συνεργαζόμαστε. Είμαστε Περιφέρεια υπέρ της δράσης, υπέρ της πρωτοβουλίας, υπέρ της συνεργασίας. Ποτέ δεν σταθήκαμε ενάντια. Η ριζοσπαστική αποκέντρωση στην πράξη είναι ο δρόμο που διαλέξαμε και συνεχίζουμε να βαδίζουμε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πιο εξαντλήσει τόσο τα περιθώρια να πορευτεί περαιτέρω με την υφιστάμενη μορφή της όσο και την ανοχή των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για μια ακόμη φορά έτοιμη να δείξει η ίδια στην κεντρική διοίκηση τρόπους για την αποτελεσματική διαχείριση των δικών της υποθέσεων μέσα από την ορθολογική, ρεαλιστική και βιώσιμη αναδιοργάνωση του διοικητικού χάρτη της χώρας.

Πρώτο βήμα για τη  μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι η αναδιάταξη της σχέσης της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η Περιφέρεια παράγει και η ίδια πολιτική. Και, κυρίως, μπορεί και πρέπει να προσαρμόζει τις κεντρικές πολιτικές στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Γι αυτό και πρέπει η κρατική εποπτεία να μην εμποδίζει την ελεύθερη πρωτοβουλία και τη δράση της.

Τα πλεονεκτήματα της κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα:

-Οικονομία κλίμακος

-Εξοικονόμηση και συντήρηση δυνάμεων

-Εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, περιορισμός γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη

-Καλύτερος συντονισμός σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών, οργανωτική αποτελεσματικότητα

Διειδικούμε Ριζική, Τολμηρή αλλά και Βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης.

 

 

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινάει ο καθαρισμός της κοίτης του Ενιπέα στο Μικρό Βουνό
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Κέλλα σε Δραγασάκη για το ΕΣΠΑ