Ειδήσεις

Εσπερίδα στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας


Οι Καλαρρύτες, αυτός ο ξεχωριστός τόπος με την απαράμιλλη ομορφιά, την ένδοξη ιστορία, με τους περιώνυμους αργυροτεχνίτες και αγιογράφους, με τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του συνεχίζει να γοητεύει και να αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Με σεβασμό σε όλα τα παραπάνω ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες», στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει εσπερίδα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στις 6μ.μ. στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με θέμα: «Καλαρρύτες: Ιστορία, Τέχνη, Πολιτισμός, Έμπνευση», υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Η εσπερίδα έχει ως στόχο, το ευρύ κοινό της Λάρισας να γνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστό αυτόν τον τόπο και που με περίσσια αγάπη ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών στέκει ως θεματοφύλακάς τους εδώ και 40 χρόνια.

Έναρξη – Χαιρετισμοί: από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, τη διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού η οποία θα συντονίσει την εκδήλωση και την πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου  Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες» Ευαγγελία Τσόκα.

Στην εσπερίδα θα μιλήσουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί:

Μαίρη Ζάγκλη-Μπόζιου, ΕΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,«Καλαρρύτες: Ιστορική Αναδρομή»

Απόστολος Κατσίκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία και οι περιώνυμοι τεχνίτες του ασημιού»

Δημήτριος Καλούσιος, Θεολόγος, Φιλόλογος, Ιστορικός Ερευνητής, «Καλαρρυτινοί Αγιογράφοι»

Ελένη Δημητρίου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής- Διευθύντρια 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, «Ο Κύκλος της Ζωής στους Καλαρρύτες»

Αικατερίνη Ζάγκλη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος- Ιστορικός, Ειδική Παιδαγωγός, «Προίκα και Κυκλοφορία των Αγαθών στην Ορεινή Κοινότητα των Καλαρρυτών τον 19ο αιώνα»

Στον χώρο του Μουσείου θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά δείγματα καλαρρυτινής αργυροτεχνίας από τον καλαρρυτινής καταγωγής χρυσοχόο, τεχνίτη και εκπαιδευτικό αργυροχρυσοχοΐας Χρήστο Τσουμάγκα.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση (μπουφές) με παραδοσιακά εδέσματα των Καλαρρυτών. καθώς και μουσική και τραγούδια από την δημοτική παράδοση των Καλαρρυτών.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Πέτρος Μόκας, τραγούδι – Βασίλης Μπακαγιάννης, κλαρίνο – Νίκος Ρούμπος, κλαρίνο – Γιάννης Λίταινας, λαούτο – Κώστας Τσόκας, ντέφι.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Με ευθύνη της κυβέρνησης οι απογοητευτικές επιδόσεις στο ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Εγαστήριο για Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς από τον Τιριτόμπα