Ειδήσεις

Χ.Κελλας: Κίνδυνος Ρύπανσης στον Θεσσαλικό Κάμπο


Το θέμα της διακοπής της υλοποίησης του ΠρογράμματοςΔιαχείρισης Πλαστικών Κενών Φιαλών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στους επτά Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και ΑγροτικήςΑνάπτυξης, κκ. Γ.Σταθάκη και Στ.Αραχωβίτη.

Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος πολιτικός, επικαλούμενος και σχετικό δημοσίευματης εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”,επισημαίνει πως «το Πρόγραμμα Διαχείρισης Πλαστικών Κενών Φιαλών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντωνβρίσκεται «στον αέρα». Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), των συνεργαζόμενων Δήμων και γεωτεχνικών φορέων, με θετική συμβολή στην καταπολέμηση της παράνομης ρίψης συσκευασιών φυτοφαρμάκων».

Σημειώνει, στη συνέχεια, ότι«μέσα στο 2018 έχει λήξει η πιλοτική εφαρμογή του εν λόγω Προγράμματος, με αποτέλεσμα,φαινόμενα όπως η υπερχείλιση των σωρών των προκαθορισμένων σημείων συλλογής των συσκευασιών καθώς και η ρίψη τους σε ρέματα κοντά σε αγροτικές περιοχές,να κάνουν πλέον την εμφάνισή τους στον Θεσσαλικό κάμπο».

«Κατά συνέπεια», αναφέρει ο κ. Κέλλας, «επανέρχεται η απειλή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους», την ίδια στιγμή, που«τα  αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δεν έχουν εξετάσει το κοστολογημένο σχέδιο υλοποίησης του Προγράμματος, που έχει καταθέσειο Ε.ΣΥ.Φ., ως υπεύθυνος φορέας της πιλοτικής εφαρμογής του».

Τέλος, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. ρωτά τους Υπουργούς, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούνγιατην απρόσκοπτη συνέχιση, στους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας,της υλοποίησηςτου Πρόγραμματος Διαχείρισης Πλαστικών Κενών Φιαλών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, από τους αρμόδιους φορείς και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους.

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις για το νερό στην Πινακοθήκη Γόννων
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων