Ειδήσεις

Μάξιμος:Επιστροφή στο διάτρητο απηρχαιωμένο αναλογικό σύστημα επικοινωνιών της ΕΛΑΣ


Το ζήτημα της επιστροφής στην επικίνδυνη για τους αστυνομικούς και τη δημόσια ασφάλεια αναλογική ενδοεπικοινωνία στην ΕΛΑΣ, λόγω αβελτηρίας των αρμοδίων, θέτει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «επανειλημμένως και για μακρύ χρονικό διάστημα, με ερωτήσεις μας τόσο προς τον προηγούμενο υπουργό προστασίας του Πολίτη, όσο και προς την παρούσα ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου (16.1.17, 31.1.19) είχαμε ζητήσει σαφείς εξηγήσεις για την επίλυση του προβλήματος της ενδοεπικοινωνίας των αστυνομικών. Σε αυτές είχαμε αναφέρει μέρος μόνον των συμβάντων, κατά τα οποία οι αστυνομικοί κινδύνευσαν από την κακή ή και τη μη λειτουργία των ασυρμάτων, όπως αυτές της επίθεσης του Ρουβίκωνα εναντίον της πρεσβείας του Ιράν, σε γήπεδα όπου αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από χούλιγκαν, σε καταυλισμούς Ρομά, αλλά και την τραγική περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι.

Επιπλέον είχαμε επισημάνει ότι το αναλογικό σύστημα της ενδοεπικοινωνίας ήταν διαβλητό, και μπορούν να το παρακολουθούν εγκληματικά στοιχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών. Καλούσαμε δε την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει επιτέλους στην τεχνολογική αναβάθμιση της ενδοεπικοινωνίας της ΕΛΑΣ, με την χρήση νέου ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2014.

Οι απαντήσεις που λαμβάναμε από τους αρμόδιους υπουργούς ήταν πάντοτε καθησυχαστικές, έως και παραπλανητικές για την πραγματικότητα της κατάστασης. Παραθέτω ενδεικτικά την πλέον πρόσφατη απάντηση της κ. Γεροβασίλη, από 18.2.19, σε σχετική μου ερώτηση, στην οποία υποστήριζε ότι: «έχει χορηγηθεί συνολικά αξιόλογος αριθμός τόσο ψηφιακών όσο και αναλογικών φορητών πομποδεκτών, οι οποίοι λειτουργούν επικουρικά, ενώ τυχόν δυσλειτουργία κάποιου εξ αυτών αποκαθίσταται κατά το δυνατόν άμεσα από το συνεργείο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου. Οι υπάρχοντες δε Σταθμοί Βάσης του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας επιδέχονται συνεχή επιτήρηση και απαραίτητη συντήρηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους».

Σήμερα, ωστόσο, πληροφορούμαστε από τον τύπο (εφ. Καθημερινή 28.3 και Ελεύθερος Τύπος 27.3) ότι με εμπιστευτικό έγγραφό του, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ενημέρωσε τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) πως «… αναφορικά με τη χρήση των συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών, προς υποστήριξη των αναγκών ασύρματων διαβιβάσεων των Υπηρεσιών Περιφέρειας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ορίζεται ρητώς από λήψεως παρούσης και μέχρι νεωτέρας: Η λειτουργία του υφιστάμενου και ήδη χρησιμοποιούμενου από τις Υπηρεσίες αναλογικού συστήματος (VHF) ως βασικού συστήματος επικοινωνιών. Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRAeXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».

Δηλαδή, οι ενδοεπικοινωνίες της ΕΛΑΣ, θα είναι οι προβληματικές και ευάλωτες σε παρεμβάσεις αναλογικές, για ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αστυνομικών, την αποτελεσματικότητα του έργου τους, και εν γένει τη δημόσια τάξη. Παράλληλα, γίνονται γνωστά πολλά θλιβερά και «ευτράπελα», για το ίδιο ζήτημα, όπως οι χιλιάδες καταχωνιασμένοι πομποί ή τα καλώδια στην Αίγινα που έχουν φαγωθεί από τρωκτικά και δεν αντικαθίστανται.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω απόφαση αποκαλύπτει στην ολότητά της την αβελτηρία και την έλλειψη ευθύνης όλων όσων βρέθηκαν στο συγκεκριμένο υπουργείο, που, τουλάχιστον, με τις κωλυσιεργίες και την αναβλητικότητά τους οδηγούν την ΕΛΑΣ στην εποχή του …αραμπά!».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

 

  1. Αληθεύει το περιεχόμενο της διαταγής του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, που δημοσιεύεται στον τύπο, σύμφωνα με το οποίο οι αστυνομικοί υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν μόνον τα αναλογικά συστήματα ενδοεπικοινωνίας και μόνον επικουρικά τα ψηφιακά; Αν ναι, για ποιο λόγο, στην απάντησή σας από 18.2.19 μας διαβεβαιώνατε ότι γίνεται χρήση ψηφιακής ενδοεπικοινωνίας και μόνον επικουρικά αναλογικής;
  2. Ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν κατόρθωσε να βρει λύση, έπειτα από 4 χρόνια, για την προμήθεια του ψηφιακού συστήματος ενδοεπικοινωνίας, που εκκρεμεί από το 2014;
  3. Μπορείτε να εγγυηθείτε για την μη παρακολούθηση της αναλογικής ενδοεπικοινωνίας της ΕΛΑΣ από εγκληματικά στοιχεία, καθώς και για την ασφάλεια των αστυνομικών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σειρά συμβάντων, κατά τα οποία η ζωή τους βρέθηκε σε κίνδυνο εξαιτίας ακριβώς αυτού του προβλήματος;

 

Προηγούμενο άρθρο Νέοι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Υπογράφεται η σύμβαση για δίκτυο αποχέτευσης στο Συκούριο