Ειδήσεις

Συμμετοχή της Περιφέρειας σε πρόγραμμα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως εταίρος του έργου “Financing impact on regional development of cultural heritage valorization – FINCH”, συμμετείχε στο 2ο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο  που διοργανώθηκε από τους  Ρουμάνους εταίρους του Finch και φιλοξενήθηκε στην Craiova της Ρουμανίας. Είχε ως αντικείμενο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών στον τομέα της ανάδειξης και ορθολογικής χρήσης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του Εργαστηρίου οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν διάφορες τοποθεσίες που βρίσκονται στην πόλη Drobeta Turnu Severin, στην περιφέρεια Severin της περιοχής της νοτιοδυτικής Oltenia. Συγκεκριμένα:

  • το Water Tower, το οποίο σήμερα και μετά από τις εργασίες αποκατάστασης χρηματοδοτούμενες από πόρους της ΕΕ, φιλοξενεί εκθεσιακούς χώρους, πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρέχει τη δυνατότητα της 360 ° πανοραμικής θέας της περιοχής
  • τα Palace of Culture Theodor Costescu και το Severin Medieval Fortress που αποτελούν μέρος του εθνικού καταλόγου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρουμανίας και από το 2010 αποτελούν αντικείμενο σημαντικών έργων αποκατάστασης που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους (ΕΕ, Εθνικούς, Περιφερειακούς και Δημοτικούς). Σήμερα προσελκύουν πολλούς επισκέπτες χάρη σε ένα μεγάλο θέατρο, εκθεσιακούς χώρους και το πράσινο πάρκο στον ποταμό Δούναβη και
  • το Iron Gates Region Museum, το οποίο περιλαμβάνει ένα κτίριο όπου στεγάζει τα αρχαιολογικά μουσεία από το 1912 και βρίσκεται σε μια αρχαιολογική περιοχή με υπολείμματα ρωμαϊκού στρατιωτικού οικισμού (γέφυρα του Τραϊανού πάνω από το Δούναβη, το αμφιθέατρο κ.λ.π). Ολόκληρο το συγκρότημα υπόκειται σε μεγάλα έργα ανανέωσης και θα ανοίξει εκ νέου τον Μάιο του 2019 για να προσφέρει στους επισκέπτες του ένα σύγχρονο τουριστικό και πολιτιστικό «προϊόν».

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση αξιολόγησης των καλών πρακτικών σχετικά με τις δύο τελευταίες περιοχές επίσκεψης, από 2 ετερογενείς ομάδες εργασίας των συμμετεχόντων εταίρων.

Την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι επισκέφθηκαν το Craiova Art Museum που φιλοξενείται  στο Παλάτι Jean Mihail και το νέο Interactive Touristic Center “Constantin Brancusi”. Το πρώτο, κύριο κτίριο, που αναφέρεται ως ιστορικό μνημείο εθνικής σημασίας, κατέχει σχεδόν 9.000 πολύτιμα έργα (ζωγραφική, γλυπτά) και αποκαταστάθηκε πρόσφατα με κεφάλαια της ΕΕ. Η παρουσίαση περιελάμβανε επίσης λεπτομέρειες για το νέο Διαδραστικό Τουριστικό Κέντρο – που χτίστηκε κοντά στο Μουσείο Τέχνης Craiova με καινοτόμες λύσεις και στοιχεία – προκειμένου να φιλοξενήσει και να αξιοποιήσει τα αριστουργήματα του παγκοσμίου φήμης ρουμανικού καλλιτέχνη Brancusi (προβλεπόμενο άνοιγμα: Σεπτέμβριος 2019).

Το πρωί έκλεισε με τη σύνοδο σύμπραξης υπό την ηγεσία της κυρίας Caputano (LP), η οποία αφορούσε τις δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν ή εκκρεμούσαν και αφορούσαν το πρώτο εξάμηνο που μόλις έληξε, με μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων του 2ου και 3ου εξαμήνου.

Η συνάντηση συνεχίστηκε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε με την τελική σύνοδο αξιολόγησης των βέλτιστων πρακτικών από τους συμμετέχοντες – βασισμένη στο ερωτηματολόγιο του PP2 – και έλαβε χώρα στο Craiova Museum of Art & Interactive Touristic Centre “Constantin Brancusi”.

Σκοπός του έργου είναι η προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και εκμετάλλευση  της πολιτιστικής κληρονομιάς με την υποστήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να τονωθεί η ιδιωτική συμμετοχή, κυρίως νέων και καινοτόμων επιχειρηματιών και ΜΚΟ, σε λύσεις συνεργασίας ιδιωτικού-δημοσίου τομέα

Η έλλειψη οικονομικών πόρων και το πρόβλημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση εμποδίζουν τη συμμετοχή ορισμένων ιδιωτικών φορέων, κυρίως μη κερδοσκοπικών οργανισμών ή νέων επιχειρηματιών. Η πρόκληση είναι κοινή στην Ευρώπη και στόχος είναι να αναζητηθούν κοινές λύσεις μέσω της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της συμμετοχής διαφόρων φορέων και την επιρροή σχετικών κέντρων αποφάσεων.

Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από

  1. Piemonte Region, Iταλία Eπικεφαλής/Συντονιστής  Εταίρος
  2. University of Turin, Italy
  3. Regional Development Bank of Sachsen Anhalt, Γερμανία
  4. Lodzkie Region, Πολωνία
  5. Regional Development Agency South West Oltenia, Ρουμανία
  6. La Rioja Region, Ισπανία
  7. Region of Thessaly, Ελλάδα
  8. Regional Council of South Ostrobothnia, Φινλανδία

Το έργο “Finch” έχει συνολική διάρκεια 54 μήνες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe, με συνολικό προϋπολογισμό  1.467.665€.

Προηγούμενο άρθρο Χ.Κέλλας:Εθνικός Στόχος η Νίκη της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμοί για εργαζομένους στον Άγιο Αχίλλιο