Ειδήσεις

Τρανή Αποκριά στη Λάρισα με κλαρίνο και μπουλούκια


Παραδοσιακό γλέντι  στην Κεντρική πλατεία με Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση

Με μπουλούκια θα γιορταστεί και οι φέτος, για πέμπτη χρονιά, το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (9 Μαρτίου 2019) στη Λάρισα, αλλά και με μεγάλο γλέντι, με τον βιρτουόζο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά, τον  κορυφαίο ερμηνευτή του παραδοσιακού τραγουδιού Αντώνη Κυρίτση και  επταμελή κομπανία.

Νωρίτερα, η ορχήστρα κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, θα κάνει τη δυναμική έναρξη των δρώμενων, προαναγγέλλοντας την άφιξη των καρναβαλιστών στο κέντρο.

Οι θίασοι των μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, με τη συνοδεία μουσικών με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της πόλης και ξεσηκώνουν τον κόσμο με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά.

Κάνουν στάσεις σε πεζόδρομους και πλατείες, ενώ στην πλατεία Ταχυδρομείου θα παρουσιάσουν χορούς και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ), για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.

Τα δρώμενα αρχίζουν από τις 11:30 το πρωί και συνεχίζονται στην Κεντρική πλατεία στη 1και μισή το μεσημέρι με τη συναυλία ενός από τους ζωντανούς μύθους της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, τον κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά. Έχοντας πάντα στο πλευρό του τον Αντώνη Κυρίτση, θα μας…παρασύρει  στην αυθεντική δημοτική μουσική μας παράδοση.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου λαρισαίων σε συνεργασία με τους: Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ Αβέρωφ, ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος:Επιλογή της κυβέρνησης η ανοχή στην ανομία
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Το δημογραφικό δεν είναι μόνο ζήτημα επιδομάτων