Ειδήσεις

Κώστας Αγοραστός: Χρήσιμο έργο για την περιοχή με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα


Η κατασκευή ενός σημαντικού περιβαλλοντικού έργου που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας ξεκινά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος υπέγραψαν την σύμβασης κατασκευής του έργου με τον ανάδοχο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε τα εξής: «Στο έργο αυτό διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των κατοίκων της Νίκαιας. Πρόκειται για ένα έργο χρήσιμο για την περιοχή με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα το οποίο ξεκινάει άμεσα, καθώς ο Δήμος Κιλελέρ ως φορέας υλοποίησης, προχώρησε τάχιστα τις διαδικασίες. Μέλημα μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι με σχέδιο και στρατηγική να προωθούμε έργα για το περιβάλλον. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε  να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα ανάλογης βαρύτητας. Οι Δήμοι από την πλευρά τους οφείλουν να είναι έτοιμοι με ώριμα έργα και να καταθέτουν τις προτάσεις τους.  Σε λίγο καιρό θα δημοπρατηθεί και ο βιολογικός καθαρισμός και όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα πάψουν να υπάρχουν βόθροι στη Νίκαια  η οποία θα μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη όπως το επιτάσσει η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θυμίζω ότι ο νόμος επιβάλλει σε πόλεις άνω των 2.000 κατοίκων την ύπαρξη βιολογικών καθαρισμών διαφορετικά επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα. Ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος έχοντας από την αρχή της θητείας του μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έκανε τις  μελέτες, ωρίμασε τα έργα και εν ευθέτω χρόνο θα παραδώσει στους κατοίκους της Νίκαιας ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει την πρωτεύουσα του Δήμου».

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Νασιακόπουλος σημείωσε: «Σήμερα υπογράφτηκε  ένα εξαιρετικά σοβαρό έργο για το Δήμο μας και συγκεκριμένα για τη δημοτική κοινότητα της Νίκαιας. Ένα έργο που επιβάλλονταν να υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Θυμίζω ότι η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτάσσει σε πόλεις άνω των 2000 κατοίκων να έχουν βιολογικό καθαρισμό και από το 2020, όποιες πόλεις δε συμμορφωθούν με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο θα υποστούν τις συνέπειες με την επιβολή προστίμων. Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, με την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό  έργο. Ευελπιστώ ότι στα επόμενα δύο χρόνια, όταν το έργο ολοκληρωθεί η Νίκαια θα πληροί τους σύγχρονους οικολογικούς όρους και οι κάτοικοι της θα απολαμβάνουν ένα έργο διεθνών προδιαγραφών».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με διαχείριση από την ΕΥΔ  Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο διαχείρισης των εκχωρημένων πόρων για έργα Λυμάτων και Αποβλήτων, και  συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, Εθνικούς Πόρους και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑ Κιλελέρ. Αποτελεί το ένα από τα δύο «Υποέργα» του Έργου διαχείρισης Αστικών Λυμάτων της Νίκαιας. Φορέας Υλοποίησής και Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Κιλελέρ.

Με την κατασκευή του έργου θα υλοποιηθούν τα εξής :

– Εσωτερικό αποχετευτικό (βαρυτικό) δίκτυο του οικισμού Νίκαιας συνολικού μήκους 25,6km περίπου

– Κεντρικό Αντλιοστάσιο μεταφοράς λυμάτων

– Κεντρικός αποχετευτικός αγωγός προσαγωγής στην Ε.Ε.Λ μήκους 4,8km περίπου

– Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων.

Με την υλοποίηση του έργου θα επιλυθεί οριστικά και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα της μη ύπαρξης αποχετευτικού δικτύου και μονάδας βιολογικού καθαρισμού για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων του οικισμού της Νίκαιας, γεγονός που αντίκειται στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, δηλαδή με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων (Οδηγία 91/271/EOK για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 98/15/ΕΕ) και έτσι πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών θα αποφευχθεί και ο κίνδυνος επιβολής προστίμων.

 

Προηγούμενο άρθρο Μέτρα φυτοπροστασίας της καρυδιάς
Επόμενο άρθρο Τρία βραβεία απέσπασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα GREEK TRAVEL AWARDS