Το «Θεσσαλικό» μετακομίζει στο «Μύλο του Παππά»


Η πλούσια ιστορία 35 χρόνων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΛΑΡΙΣΑΣ- «Θεσσαλικού Θεάτρου», βρίσκει τη θέση που της αξίζει στην πόλη μας, σε ένα επίσης ιστορικό κτίριο, στο κεντρικό κτίσμα του «Μύλου του Παππά». Μετά από χρόνια στέγασης στα δύο μικρά γραφεία του δεύτερου ορόφου του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά από το υλικό του θεάτρου, το «Θεσσαλικό» μετακομίζει σε ένα πιο άνετο μέρος, σε έναν χώρο που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, με εκθέσεις θεατρικών κοστουμιών, με χώρους έρευνας και μελέτης και γενικά θα του δώσει την ευκαιρία να δείξει όλο το δυναμικό του και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων του.

Ήταν μια απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους του «Θεσσαλικού», μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Κώστας Τσιάνος, ο οποίος μας ξενάγησε στη νέα στέγη των γραφείων και όχι μόνο, του θεάτρου, συγκινημένος από αυτή τη σημαντική στιγμή μεταστέγασής του.

«Αυτό το γεγονός είναι τόσο σημαντικό για μας, σαν να αποκτούμε μια δεύτερη θεατρική σκηνή. Μαρτυρά ότι η δουλειά του θεάτρου αναγνωρίζεται αλλά και στηρίζεται για περαιτέρω ανάπτυξή του, στους δύσκολους καιρούς που περνά γενικότερα και ο πολιτισμός στη χώρα μας. Αυτή η απόφαση μας άλλαξε τη διάθεση και μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε. Μας δίνει φτερά για την καλλιτεχνική μας δουλειά.

Στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, ήμασταν σαν… τους φτωχούς συγγενείς, στριμωγμένοι σε στοίβες χαρτιών που δεν χωρούσαμε να μπούμε στα γραφεία και το υλικό μας δεν είχε ένα χώρο να διαφυλαχθεί, αφού ήταν σκόρπιο σε κάθε γωνιά…», συμπληρώνει ο κ. Τσιάνος.

Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι του θεάτρου δουλεύουν πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν το συντομότερο τη μετακόμιση στο νέο χώρο, μεταφέροντας το μεγάλο υλικό του θεάτρου. Ο χώρος κατασκευάσθηκε βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων και τα νέα υλικά που προστέθηκαν δένουν αρμονικά με την όλη αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιάνος «στο θαυμάσιο κτίριο, εκτός από τα γραφεία, θα δημιουργηθεί θεατρική βιβλιοθήκη, έκθεση κοστουμιών, φωτογραφιών, C.D και D.V.D από παραστάσεις του θεάτρου και άλλα.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στην έκθεση θα διαλέξουμε τα κοστούμια που έχει χρησιμοποιήσει το θέατρο σε παραστάσεις του και θα δημιουργήσουμε ένα καταπληκτικό σκηνικό που θα συμπληρώνεται από διάφορα έπιπλα αντίκες τα οποία επίσης ανήκουν στο θέατρο.

Στη βιβλιοθήκη που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν μόνο βιβλία που έχουν σχέση με το θέατρο, όπως θεατρικά έργα, λευκώματα από θεατρικά σχήματα και θέατρα..κ.ά.

Επίσης θα γίνει μια αίθουσα συνεδριάσεων όπου θα στεγασθεί όλο το αρχείο του «Θεσσαλικού Θεάτρου» που αφορά σε όλη την ιστορία του, στα έργα που ανέβασε, στα προγράμματα που εξέδωσε κ.ά. Ο ίδιος χώρος θα χρησιμοποιείται και σαν χώρος μελέτης και έρευνας για όσους επιθυμούν να καταγράψουν στοιχεία της ιστορίας του θεάτρου μας, όπως για παράδειγμα, από φοιτητές που κατά καιρούς κάνουν τέτοιες εργασίες.

Όλο το ιστορικό και καλλιτεχνικό αρχείο μας είναι ήδη σε ψηφιακή μορφή και εύκολα προσβάσιμο.

Γενικά αυτός ο νέος χώρος θα μπορούσε να είναι ένα μικρό μουσείο θεάτρου…».

Το μόνο που θα μείνει από το «Θεσσαλικό Θέατρο» στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο είναι η ιματιοθήκη του, στο υπόγειο του κτιρίου.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων του «Θεσσαλικού» θα γίνουν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Τα εγκαίνια εκτός από τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φίλους του Θεάτρου, θα τιμήσει η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας που θα ερμηνεύσει τραγούδια που γράφτηκαν για το θέατρο, υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Καρβούνη.

Προηγούμενο άρθρο Γιορτάσθηκαν τα 80 χρόνια της ΔΕΥΑΛ
Επόμενο άρθρο Επίκαιρη ερώτηση Ηρ. Διώτη για την εκμετάλλευση του λιγνίτη