Ειδήσεις

Αποκριάτικες δράσεις του Λαογραφικού Μουσείου


Στο πλαίσιο των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα πραγματοποιήσει αποκριάτικες δράσεις για τα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, από 25/2 έως 1/3 2019 θα υλοποιήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα «Αποκριάτικα Εφημεριδο-μασκαρέματα» για μαθητές της Α/βάθμιας εκπαίδευσης.

Αρχικά, τα παιδιά θα ενημερώνονται για τα ήθη κι έθιμα της Αποκριάς και κατόπιν θα κατασκευάζουν αποκριάτικα καπέλα με ανακυκλώσιμα υλικά και παλιές εφημερίδες.

Καθημερινά, θα συμμετέχουν δύο ομάδες των 50 μαθητών, η μία στις 9 και η δεύτερη στις 11 το πρωί.

Στόχοι του προγράμματος:

  • Τα παιδιά να ενημερωθούν για τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς και θα αντιληφθούν τη συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής παράδοσης.
  • Με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο, με χρήση εκπαιδευτικών τεχνικών –παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση και ρόλοι- να ενημερωθούν για τον Τύπο και τη δημιουργία μιας εφημερίδας.
  • Να ευαισθητοποιηθούν για την αξία της ανακύκλωσης και να προσεγγίσουν με δημιουργικό τρόπο τη διαδικασία της αξιοποίησης των αναλώσιμων υλικών.
  • Οι δράσεις αυτές, να συντελέσουν στην ανάπτυξη της αυτοαντίληψης και των δεξιοτήτων των παιδιών, στην αυτενέργεια, στην αυτονομία τους και στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, με τους εμψυχωτές του προγράμματος και τα εκθέματα.

Επίσης, στη διέγερση του ενδιαφέροντος και της προσοχής τους και στην καλλιέργεια του αισθητικού τους κριτηρίου και του συναισθηματικού τους κόσμου.

  • Τέλος, να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά για περαιτέρω ενασχόληση στο σπίτι τους και να τα ψυχαγωγήσουν.

Το πρόγραμμα είναι ευέλικτα σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στο ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο, ώστε να απευθύνεται σε σχολικές ομάδες  όλων των τάξεων της Α/ βάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δράσεις υλοποιούνται στο Λαογραφικό Ιστορικό  Μουσείο Λάρισας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στο τηλέφωνο : 2410-239446.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διάρκεια δράσης: μία ώρα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Οι δικοί μου άνθρωποι» στο Χατζηγιάννειο
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Λύση τώρα για την ηλεκτροδότηση της Ψερίμου