Ειδήσεις

Χειμερινές επεμβάσεις στα πυρηνόκαρπα


Τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του λήθαργου των δένδρων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια) και αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο.

Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που εμφάνισαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων Πυρηνοκάρπων Ν0 6/17.10.2018.

Βακτηριακο ελκος

Για την καταπολέμηση των ανωτέρω ασθενειών συνιστάται την εποχή αυτή:

  1. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και με τρόπο, ώστε να διευκολύνεται αργότερα ο αερισμός της κόμης των δένδρων.
  2. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος να αφαιρούνται πλήρως και να καίγονται όλοι οι προσβεβλημένοι βλαστοί, κλάδοι καθώς και οι μουμιοποιημένοι καρποί που παραμένουν στα δένδρα, αλλά και εκείνοι που είναι πεσμένοι στο έδαφος.
  3. Δένδρα με μεγάλη έκταση προσβολή από τις ανωτέρω ασθένειες πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται άμεσα.
  4. Άμεση προστασία των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα μυκητοκτόνα, καθώς και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης 10%.
  5. Ψεκασμός πλήρους κάλυψης των δένδρων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, με ξηρό καιρό και θερμοκρασία υψηλότερη από 50 C.

 

Ασπρη ψωρα (βαμβακαδα)

Σε οπωρώνες που κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται:

  1. προσεκτική αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων από το έντομο κλάδων και κλαδίσκων κατά τη διαδικασία του κλαδέματος και καταστροφή αυτών με κάψιμο.
  2. ψεκασμός υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο και με πλήρη κάλυψη των δένδρων. Τα χειμερινά ορυκτέλαια να εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών, ενώ τα θερινά μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής. Επισημαίνεται, ότι με την επέμβαση αυτή καταπολεμούνται ταυτόχρονα και άλλες διαχειμάζουσες μορφές φυτοφάγων εντόμων καθώς και ακάρεων.

Προσοχη: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 53 θέσεις εργασίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ο Δήμος Κιλελέρ για τους δημοτικούς συμβούλους μείζονος αντιπολίτευσης