Ειδήσεις

Αναβάθμιση των αποφοίτων ΕΠΑΛ


Θετικά αποτιμάται η ανάπτυξη του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων, το οποίο ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Πανελλαδικά, καταγράφεται συνεχής αύξηση του αριθμού μαθητευόμενων (+231% σε σχέση με το σχολικό έτος 2016-17), διεύρυνση των διαθέσιμων ειδικοτήτων (από 6 το σχ. έτος 2016-2017, σε 21 την τρέχουσα χρονιά), αύξηση του αριθμού των σχολικών μονάδων που έχουν εντάξει τη μαθητεία στην εκπαιδευτική τους διαδικασία (+ 49% σε σχέση με το σχ. έτος 2016-2017), καθώς και αύξηση του αριθμού των τμημάτων μαθητείας που λειτουργούν σε αυτά (+128% σε σχέση με το σχ. έτος 2016-2017).

Για την επιτυχή συνέχιση του θεσμού κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και η εμπλοκή δημόσιων και δημοτικών οργανισμών, ιδιωτών και κοινωνικών φορέων. Για το τρέχον σχολικό έτος, η κατανομή των θέσεων μαθητείας καταγράφεται στο 52% για τον δημόσιο τομέα και 48% για τον ιδιωτικό.

Υπενθυμίζεται πως το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους να εκπαιδευτούν σε χώρο εργασίας με αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ, αναβαθμίζοντας το πτυχίο των ΕΠΑ.Λ. κατά ένα επίπεδο επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων-αποφοίτων προσφέρεται το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, το οποίο έχει ως στόχο το δημόσιο σχολείο να προετοιμάσει δωρεάν τους αποφοίτους του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας για τις εξετάσεις πιστοποίησης. Το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης (διάρκειας 35 ωρών) που υλοποιείται με ευθύνη των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα Επαγγελματικά Λύκεια ή τα Εργαστηριακά Κέντρα, έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συγκροτηθεί στη Θεσσαλία 42 προπαρασκευαστικά τμήματα, στα οποία συμμετέχουν 225 απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων Θεσσαλίας. Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διενεργηθούν στις 17 Φεβρουαρίου 2019 από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Η  ηλεκτρονική φόρμα υποβολής συμμετοχής στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), 1ης περιόδου 2019, είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://forms.eoppep.gr/epal/ του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από τη Δευτέρα 28.01.2019 έως και τις 11.02.2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κατάλογοι Θεμάτων των νέων ειδικοτήτων καθώς και των προηγούμενων, οι οποίοι έχουν επικαιροποιηθεί, είναι διαθέσιμοι στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.eoppep.gr/index.php/el/certification_epal_mathiteia/katalogos_eidikotiton_epal_mathiteias

Οι ειδικότητες του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. για τις οποίες θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις πιστοποίησης είναι οι παρακάτω:

  1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
  2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
  3. Γραφικών Τεχνών
  4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
  5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού
  6. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
  7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  8. Αισθητικής Τέχνης
  9. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
  10. Βοηθός Νοσηλευτή
  11. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (πιλοτικές τάξεις)
  12. Σχεδιαστής δομικών έργων και γεωπληροφορικής
  13. Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής 1
  14. Τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων
  15. Τεχνικός Οχημάτων
  16. Τεχνικός φυτικής παραγωγής
  17. Σύγχρονη επιχειρηματική γεωργία (πιλοτική τάξη)
  18. Υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Θεσσαλία και ο υδάτινος πλούτος της
Επόμενο άρθρο Δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας