Κοινή δήλωση για ΠΣΕΑ και ΕΛΓΑ


 Στην πρόσφατή  επίσκεψη του στη Θεσσαλία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε μεταξύ των άλλων και για δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, μετά από σχετική συνεννόηση που θα προηγούνταν με τους ενδιαφερόμενους.

 Αίφνης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και με ποιους προηγουμένως συνεννοήθηκε ο κ. Υπουργός, ενημερωθήκαμε για την απόφασή του να παραπέμψει τη διαδικασία πληρωμών της ζημιάς που υπέστησαν οι αγρότες στα ΠΣΕΑ και όχι στον ΕΛΓΑ.

Οι πρώτες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου είναι έντονες και απολύτως δικαιολογημένες.

Οι αγρότες διαθέτουν πείρα και γνωρίζουν άριστα, ότι η επιλογή της κάλυψης της ζημιάς από τα ΠΣΕΑ είναι και χρονοβόρα και άδικη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές απώλειες και το πλήρες μέγεθος της ζημιάς.

Η θέση της παράταξής μας είναι ρητή και κατηγορηματική: Ο κ. Υπουργός να τηρήσει τη δέσμευσή του περί συνεννόησης με τους αγρότες της Θεσσαλίας και να κάνει πράξη την υπόσχεσή του περί δίκαιων αποζημιώσεων και έγκαιρων πληρωμών. Αυτή η δέσμευση όμως γίνεται πράξη, μόνο με την κάλυψη των πληρωμών από τον ΕΛΓΑ, αίτημα άλλωστε και των παραγωγών της Θεσσαλίας.

Η παράταξή μας βρίσκεται αποδεδειγμένα κοντά στον αγρότη. Αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Τιμά το μόχθο του και συντάσσεται με την αυτονόητη πρότασή του για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Ως αυτοδιοικητική παράταξη έχουμε χρέος να είμαστε και είμαστε δίπλα στον πολίτη που δοκιμάζεται. Και ως αυριανή Περιφρειακή Αρχή δεν αξιώνουμε απλά, αλλά θεωρούμε ως όρο αναγκαίο και απαραίτητο τον εξής: Να προηγείται των υπουργικών αποφάσεων συμφωνία και ταύτιση απόψεων με την αιρετή Περιφέρεια, ως έκφραση των συμφερόντων της τοπικά οργανωμένης κοινωνίας. Πολιτικά, αυτή θεωρούμε συνεπή συμπεριφορά, ανεξάρτητα από τις ήδη πολλές άλλες θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας. Είναι μια δέσμευση τιμής απέναντι στους αγρότες και τους πολίτες της Θεσσαλίας. Είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να γίνει από μέρους μας αποδεκτή οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας με την κεντρική εξουσία.

Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε στο πλευρό των θιγόμενων παραγωγών, εκφράζουμε την ειλικρινή και αμέριστη συμπαράστασή μας και παρακαλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη για την άμεση αναθεώρηση της απόφασής του προς το συμφέρον των αγροτών.

Αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής της λειτουργίας μας ως αυριανής περιφερειακής πλειοψηφίας.

Υπ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ

 Υπ. Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Επιβολή προστίμων για κάπνισμα από την Δημοτική Αστυνομία
Επόμενο άρθρο Ο Κώστας Αγοραστός στην Αγορά της Λάρισας