Ειδήσεις

Το ΕΚΝΛ για τον κατώτερο μισθό


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας φιέστα με τα ΜΜΕ και τους γνωστούς της παπαγάλους πανηγυρίζουν. Καλούν τους εργαζόμενους να την στηρίξουν γιατί επαναφέρει τους μισθούς στην “κανονικότητα” .

Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί τους εργατουπάλληλους να μην ξεγελαστούν. Σε μας ανήκουν όχι αυτά που ανακοίνωσαν αλλά και άλλα τόσα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι απώλειες είχαν τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι τις ιδιοποιήθηκαν.

Η κυβέρνηση σκόπιμα και συνειδητά αποκρύπτει ότι:

  1. Δεν επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, όπως υπόσχονταν ότι θα έκανε από το 2015.
  2. Η όποια αύξηση θα δίνεται με βάση τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με βάση την κερδοφορία τους και όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να μας ζητήσουν όπως το έκαναν πριν να μειωθούν πάλι οι μισθοί και τα μεροκάματα.
  3. Με τον νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση επιδιώκει να απαλλάξει την εργοδοσία από τις «ενοχλητικές φωνές» των διεκδικήσεων και στους χώρους δουλειάς να υπάρχει σιγή ιχθύος.
  4. Δικό τους δημιούργημα είναι, ότι το 2018 ένας στους πέντε εργαζόμενους δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο ήταν η αμοιβή το 2012 της μερικής απασχόλησης, το 2018 θα είναι σε πλήρες ωράριο.
  5. Συνεχώς με νόμους δίνει νέα προνόμια στις επιχειρήσεις με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  6. Τους ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ από προγράμματα της Ε.Ε. έτσι τους απαλλάσσει από ένα μεγάλο μέρος του μισθού.
  7. Με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα πάρουν πίσω ένα μεγάλο μέρος από τα ψίχουλα που δίνουν ως αύξηση.
Προηγούμενο άρθρο Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για το δημογραφικό
Επόμενο άρθρο Ο Κώστας Αγοραστός για το δημογραφικό ζήτημα