Ειδήσεις

Χ.Κέλλας: Χρέος μας η απομόνωση των ακραίων φωνών


«Η αποτροπή ολοκληρωτικών σχεδίων και η ενδυνάμωση της λειτουργίας της δημοκρατίας, είναι η απάντηση, μα ταυτόχρονα και η ευθύνη μας απέναντι στην ίδια την ιστορία. Είναι το χρέος μας στη μνήμη όλων όσων υπέστησαν τη βαρβαρότητα του πολέμου, τη φρίκη του Ναζισμού».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το μήνυμα, του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, για τις εκδηλώσεις της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, που, λόγω  της κύρωσης της Τελικής Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης, αναφέρθηκε στις φρικαλεότητες, που υπέστησαν οι Εβραίοι από τους Ναζί, επισημαίνοντας:

«Μόνο με τον όρο Ολοκαύτωμα μπορούμε να περιγράψουμε την ολική καταστροφή που συντελέστηκε. Πάνω από έξι εκατομμύρια Εβραίοι σε όλη την Ευρώπη δολοφονήθηκαν αγρίως.Χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αντιμετωπίστηκαν σαν άψυχα αντικείμενα και έγιναν βορά στις διαθέσεις των πιο αρρωστημένων μυαλών που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Η συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής τους, μέσα από ένα απίστευτο ρατσιστικό παραλήρημα, ακόμη συνταράσσει και ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να αποδεχτεί όλα όσα έγιναν εκείνη τη μαύρη περίοδο», ενώ τονίζοντας την ανησυχητική αύξηση ακραίων φωνών, συνέχισε:

«Είναι τουλάχιστον θλιβερό, στις μέρες μας, να ξαναβρίσκουν εύφορο έδαφος φωνές και απόψεις, με σύμμαχο το σκοτάδι και τον φόβο. Η ιστορία μας έχει δείξει τι μπορεί να συμβεί όταν συναισθήματα θυμού, μίσους και οργήςποτίζουν μια κοινωνία. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας να παραδειγματιστούμε και να απομονώσουμε τα απολυταρχικά μορφώματα, τα ναζιστικά απομεινάρια του χθες. Είναι μονόδρομος να καταλήξουμε σε έναν κοινό βηματισμό, βασισμένο στην ισότητα και τον σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, συνεχάρη τους διοργανωτές των εκδηλώσεων μνήμης καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “τιμούν τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και εξάρουν τον ηρωισμό των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο”, ενώ ευχήθηκε “η ανθρωπότητα να μη ζήσει ξανά παρόμοιες καταστάσεις”.

 

Προηγούμενο άρθρο Στο Δημαρχείο της Λάρισας η πρέσβειρα του Ισραήλ
Επόμενο άρθρο Εκλογές Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)