Ειδήσεις

«Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» στη Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας


Αυτή την Κυριακή 27/1 ,η Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας, θα προβάλλει την ταινία του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». Αμερικανοβρεττανική  ταινία, παραγωγής 2017, διάρκειας 115’.

Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέιζ κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλνοντας τρεις πινακίδες στην είσοδο της κωμόπολης όπου κατοικεί, με ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον Ουίλιαμ Γουίλομπι, τον σεβάσμιο αρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή. Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, αξιωματικός Ντίξον, ένας ανώριμος «μαμάκιας» με ροπή προς τη βία, ανακατεύεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και του νόμου στο Έμπινγκ επιδεινώνεται.

Στα περσινά βραβεία Όσκαρ η ταινία έλαβε επτά υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), Β’ Ανδρικού Ρόλου (Σαμ Ρόκγουελ και Γούντι Χάρελσον), σεναρίου, πρωτότυπης μουσικής και μοντάζ και κέρδισε βραβεία όσκαρ Α΄γυναικείου ρόλου και Β΄ανδρικού ρόλου (Σαμ Ρόκλγουελ). Στις Χρυσές Σφαίρες κέρδισε σε τέσσερις κατηγορίες, στα βραβεία Bafta πέντε βραβεία, στο φεστιβάλ Βενετίας το βραβείο καλύτερου σεναρίου και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα.

Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα, σκηνοθέτης το 2008 του αξέχαστου «In Bruges», Βρετανός με εξαιρετική κατανόηση της νοοτροπίας της μικρής αμερικανικής πόλης, κάνει μια ταινία που περικλείει την ουσία της στον τίτλο της: είναι κυριολεκτικός, όπως η ταινία είναι ρεαλιστική και επίκαιρη στο ζήτημα της αποδοχής και της συμπόνιας και μαζί υπαινίσσεται το σαρκαστικό χιούμορ που διαπερνά ολόκληρο το φιλμ.

Η ταινία είναι ένα από τα πιο γοητευτικά φιλμ του 2017 και μαζί μια εύστοχη παρότρυνση κατά των εύκολων κρίσεων, κατά των στερεότυπων και υπέρ της απλής, μάλλον υποτιμημένης, ανθρώπινης ανοχής και φροντίδας.

Η προβολή θα γίνει όπως πάντα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας στις 7 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Προηγούμενο άρθρο Το «Μουσικό Κουτί» στη Δημοτική Πινακοθήκη
Επόμενο άρθρο Αγρυπνία προσευχής για τα δίκαια της Μακεδονίας στον Άγιο Αχίλλιο