Απάντηση Γεννηματά σε Χαρακόπουλο: «Βοήθεια στο Σπίτι» έως το καλοκαίρι


Την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων που απασχολούνται σε αυτό έως τις 30 Ιουνίου 2012 ανακοινώνει η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κα Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην αναφορά του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, με την οποία ζητούσε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αλλά και οι εργαζόμενοι του προγράμματος.

«Στη σημερινή λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, οι ασθενέστεροι ιδίως πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη δωρεάν κοινωνική πρόνοια και παροχή υπηρεσιών. Γι’ αυτό και πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθούν πετυχημένα προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», που αποτελούν έμπρακτη έκφραση του κοινωνικού κράτους», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση της αρμόδιας υπουργού.

Η απάντηση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής:

«Στην παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ Α’ 226), προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, ποσού έως τριάντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι». Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται κάθε φορά το ύψος του ποσού χρηματοδότησης, το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, οι αποδέκτες και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς του ποσού.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» προέβη, με τις διατάξεις της παρ. 6 (α) και (β) του άρθρου 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 268 Α731.12.2011), στην παράταση του εν λόγω προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, που απασχολούνται σε αυτό, έως την 30.6.2012. Εξάλλου, στην παρ. 6 (γ) του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να διατίθεται, από τους πόρους του άρθρου 259 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87), ποσό μέχρι τριανταπέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη σταδιακή μετεξέλιξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και προώθησης κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων, ενσωματώνοντας τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Προηγούμενο άρθρο Το Πολεμικό Ναυτικό τιμά την Ελασσόνα
Επόμενο άρθρο Βάσω Αλεξανδρίδου: «Όρος επιβίωσης για την Θεσσαλία το νερό»