Ειδήσεις

Ο Χρ. Κέλλας για τις απορροφήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδα


Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, ως Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τις απορροφήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το μόνο που προωθεί το νομοσχέδιο για τις απορροφήσεις ΤΕΙ είναι τοπικά και συντεχνιακά συμφέροντα, καθώς και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Η ΝΔ τάσσεται σταθερά υπέρ της ενίσχυσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης και δεν πρόκειται να επιτρέψει τον αφανισμό της».
Πλήρης Δήλωση

«Η Κυβέρνηση επιχειρεί να αναδιατάξει τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας επί τα χείρω, προκαλώντας πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε ακαδημαϊκό, λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο. 

Το σχέδιο αυτό που έρχεται προς ψήφιση δρομολογεί βίαιες και ισοπεδωτικές απορροφήσεις των ΤΕΙ από τα ΑΕΙ, που προκαλούν ανισότητες και αδικίες στη μεταχείριση του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών. Δεν βασίζεται σε καμία αξιολόγηση και δεν συνοδεύεται από μελέτη βιωσιμότητας. Το ακαδημαϊκό υποσύνολο που συγκροτεί, είναι διαρθρωτικά ασυνάρτητο, θεματικά αλληλεπικαλυπτόμενο και διοικητικά συμπλεκτικό, στερούμενο πλήρως κάθε προοπτικής εμβάθυνσης της ακαδημαϊκής έρευνας και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Και βεβαίως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η ετήσια Έκθεση της ΑΔΙΠ, που επισημαίνει ότι το συνολικό εγχείρημα της αναδιάταξης προωθείται με ακατάλληλο τρόπο.

Ιδρύονται Τμήματα “χωνευτήρια” για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, και ταυτόχρονα τα επαγγελματικά δικαιώματα τίθενται σε κίνδυνο. Παρά τις ενστάσεις των πρυτανικών αρχών και τις αντιδράσεις των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο Υπουργός αδιαφορεί και προχωρά προς την υλοποίηση του σχεδίου του. Μάλιστα σημειώνεται ότι για το σχέδιο αυτό προβλέπεται συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 9,5 εκ. ευρώ ετησίως, με τις δαπάνες για τη λειτουργία των νέων Σχολών και Τμημάτων να είναι ανυπολόγιστες, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ. 

Όπως όλα δείχνουν, το μόνο που προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τοπικά και συντεχνιακά συμφέροντα καθώς και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της ενίσχυσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης, δεν πρόκειται να επιτρέψει τον αφανισμό της και καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής».

Προηγούμενο άρθρο Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή στον Δ. Τεμπών
Επόμενο άρθρο Δεν θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα στο Ελεύθερο Εργαστήρι λόγω παγετού