Ειδήσεις

Θεματική ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Λάρισας


Οι θεματικές ξεναγήσεις στη νέα περιοδική έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας «Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ξεκίνησαν με την επίσκεψη σπουδαστών του 1ου Δ. ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ, στο πλαίσιο της πρακτικής εφαρμογής της φύλαξης ενός μουσείου νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα μια ομάδα με την ειδικότητα «Φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» πληροφορήθηκαν  για την ιστορία του Τύπου  στη Θεσσαλία που άρχισε τις πρώτες ημέρες μετά την απελευθέρωσή της το 1881.

Είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση σχετικά με γεγονότα που σηματοδότησαν αλλαγές και εξελίξεις στην φυσιογνωμία και την οργάνωση της πόλης μας .

Κατά την ξενάγηση αναλύθηκε η διαδρομή της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στα 96 χρόνια λειτουργίας της και  η χρησιμότητά της ως ιστορικό αρχείο για ένα σύγχρονο Μουσείο.

Οι επισκέπτες αλληλεπέδρασαν  μεταξύ τους αλλά και με το διαδραστικό έκθεμα που τους έδωσε την δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, ενώ μέσα από το σύγχρονο ολόγραμμα, ζωντάνεψε μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε μια εφημερίδα και οι άνθρωποι που την εμψύχωναν.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, η διευθύντρια του Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με το πώς πρέπει οι φύλακες να διαχειρίζονται ομάδες κοινού σε μια τέτοιου τύπου έκθεση, διασφαλίζοντας τα εκθέματα και την ομαλή ροή των επισκεπτών.

Επιπλέον, τους επεσήμανε στοιχεία για το εύρος των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των καθηκόντων που είναι αναγκαία για την αρτιότητα της ιδιότητας ενός φύλακα ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του Μουσείου.

Ακολούθησε συζήτηση με τους φύλακες του Μουσείου, οι οποίοι τους ανέφεραν περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει και διαχειριστεί στο Λαογραφικό.

Την ομάδα των εκπαιδευομένων συνόδευαν η κα Ελένη Παπανικολάου και ο κ. Στέφανος Παπαγγελής.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών
Επόμενο άρθρο «Στολίστε το Καράβι για να πούμε τα Κάλαντα!»