Ειδήσεις

Χ.Κέλλας:Εμπόδια στην υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου


Τις έντονες ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας σχετικά με την υλοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 και το αίτημα για επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων, μεταφέρει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ.Χρήστος Κέλλας, προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, με αφορμή την επιστολή που έλαβε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) κ. Αχιλλέα Νταβέλη.

Ο κ. Κέλλας κατέθεσε σχετική αναφορά προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία του εν λόγω αιτήματος καθώς και ως προς την ύπαρξη νέας πρόσκλησης για τον Αναπτυξιακό Νόμο(Γ’ Κύκλος), αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης αναμενόταν η προκήρυξη το Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει πως η επίλυση των αιτημάτων που αναφέρονται στην επιστολή του ΣΘΕΒ Θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετική επιστολή του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νταβέλη:

«Κατόπιν έντονων ανησυχιών του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει από την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.

Н επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής μέρους των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην άμεση δυνατότητα ενεργοποίησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) των επιλογών για αιτήματα ελέγχου, πιστοποιήσεις προόδου, τροποποιήσεων κλπ διαδικασιών (διότι υπάρχουν μόνο ηλεκτρονικοί φάκελοι), ώστε να μπορούν να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να ωφελούνται από τις ευεργετικές διατάξεις του N.4399/16. Н δυνατότητα αυτή θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση και της δικαιούμενης ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε και τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ταχύτητα, στη διαδικασία των αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών του Πληροφοριακού Συστήματος, την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης προόδου των σχεδίων καθώς έως και σήμερα δεν έχουν αντιμετωπισθεί με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πληρωμές των υποψηφίων επενδυτών που έχουν ήδη καταθέσει τα σχέδιά τους στον Α’ κύκλο δεν μπορούν να εκταμιευθούν καθώς εκκρεμεί η έκδοση των αποφάσεων υπαγωγής τους μιας και το σύστημα υποβολής αιτημάτων ελέγχου και τροποποιήσεων ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Αρκετές επιχειρήσεις, όμως, προχώρησαν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων χωρίς την καταβολή των ενισχύσεων αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στο ήδη αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν.

Δεδομένου ότι με τις πρόσφατες τροποποιήσεις και έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων λύνονται αρκετά θέματα και επιταχύνονται οι διαδικασίες στην υλοποίηση των Νόμων, σας ζητάμε κύριε Υπουργέ την άμεση έκδοση αποφάσεων υπαγωγής, τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ και εν τέλει την άμεση χορηγία πιστώσεων στις Περιφέρειες προκειμένου να προχωρήσουν στις αποπληρωμές των δόσεων των επενδυτικών σχεδίων.

Εισέτι, θα θέλαμε και στην λήψη από μέρους σας κάθε μέριμνας για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης με την αύξηση του αριθμού των αξιολογητών, καθώς και τον εμπλουτισμό του μητρώου ελεγκτών.

Με την ευκαιρία της επιστολής μας αυτής, θα επιθυμούσαμε να μας ενημερώσετε πότε θα υπάρξει νέα πρόσκληση για τον αναπτυξιακό νόμο (Γ ́ κύκλος), καθώς σύμφωνα με εξαγγελίες σας, αναμενόταν η προκήρυξη τον Σεπτέμβριο 2018.

Ευελπιστούμε πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας με την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων του ΣΘΕΒ στο πλαίσιο αξιοποίησης των εργαλείων του Αναπτυξιακού Νόμου που τόσο ανάγκη έχει η χώρα προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του Δωρητηρίου Τροφίμων
Επόμενο άρθρο «Σταχτοπούτα» στη Μεγάλη Σκηνή του Πάρκου των Ευχών