Μ.Χαρακόπουλος πρός Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

19 Δεκεμβρίου 2018

 

Γιατί εξαιρείτε από το de minimis τους καπνοπαραγωγούς Ελασσόνας;

«Για ποιο λόγο δεν συμπεριλήφθηκαν στις ενισχύσεις de minimis και οι καπνοπαραγωγοί στην περιοχή της Ελασσόνας» ρωτά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας δοκιμάστηκαν  από την αστάθεια του καιρού, και οι έντονες βροχοπτώσεις ζημίωσαν την παραγωγή τους. Η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής του καπνού στην περιοχή, το λεγόμενο “βράσιμο” στη γλώσσα των αγροτών, προκλήθηκε από τη διαδοχική εναλλαγή διαστημάτων έντονης βροχής με διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών. Επιπροσθέτως, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν και την εφαρμογή της ενδεδειγμένης φυτοπροστασίας, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 24.07.2018, ζητούσα να επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι καπνοπαραγωγοί. Ωστόσο, πέραν τούτου, ζητούσα να εξεταστούν κι άλλες λύσεις, στην περίπτωση που η ζημιά δεν καλύπτονταν από τον ΕΛΓΑ.

Η ανακοίνωση, όμως, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (11.12.18) για καταβολή κρατικών ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) μόνον στους καπνοπαραγωγούς νομών της Βόρειας Ελλάδας, που επίσης ζημιώθηκαν με τον ίδιο τρόπο από τις επιδράσεις του καιρού, συνιστά μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας. Παρότι επισημάνθηκε από νωρίς ότι απαιτούνται ενέργειες για τη λύση του προβλήματος, η πολιτική ηγεσία δεν συμπεριέλαβε στις αποφάσεις της τη συνδρομή για όμοιες ζημιές στα καπνά της Ελασσόνας».

Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προβεί «στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, έτσι ώστε να καλύψουν, έστω και με αυτό τον τρόπο, μέρος της σοβαρής ζημιάς που είχαν στην παραγωγή τους».

 

 

 

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια

 


Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31EC