« Ακρίβεια και ελλιπής προστασία του καταναλωτή»


 “Αφού βάλατε φωτιά στις τιμές των προϊόντων και στα πατζάκια των καταναλωτών τώρα παριστάνεται τους πυροσβέστες! Το πρωί ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα και το βράδυ ανακοινώνονται αυξήσεις στη ΔΕΗ. Αυτή είναι η αξιοπιστία σας!”

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επί έναν ολόκληρο χρόνο, από τότε δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ, παραπλανώντας εσκεμμένα τον ελληνικό λαό, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια πήρε την εξουσία, συζητούμε για τις παράπλευρες απώλειες της οικονομικής κρίσης. Και, δυστυχώς, κάθε φορά, η συζήτηση αυτή γίνεται με χειρότερους όρους από την προηγούμενη. Οι οικονομικοί δείκτες καταρρέουν, η απαισιοδοξία έχει κυριαρχήσει παντού.

Αυτή είναι η οικτρή πραγματικότητα. Όσα φτιασιδώματα και αν κάνει το κυβερνητικό επιτελείο. Όσα επικοινωνιακά παιχνίδια και απέλπιδες ενέσεις αισιοδοξίας και να προσφέρει. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την συνέχιση της φοροεισπρακτικής καταιγίδας ελέω μνημονίου.

Αυτό που συμβαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης είναι ο στραγγαλισμός των εύκολων θυμάτων, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ζούμε το τέλος, το βίαιο τέλος, της μεσαίας τάξης, του κορμού της ελληνικής κοινωνίας. Και διαπράττετε αυτό το πολιτικό έγκλημα, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες. Έχετε κλείσει τα αυτιά στις κραυγές απόγνωσης των πολιτών και έχετε ευήκοα ώτα μόνον σε παραινέσεις και επαίνους των δανειστών. Και εξοντώνετε την μεσαία τάξη, την ωθείτε σε οικονομική ένδεια και κοινωνική περιθωριοποίηση με την μνημονιακή σας πολιτική: με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και με την άγρια φοροεπιδρομή.

Και το αποτέλεσμα καταγράφεται δραματικό. Ύφεση που πλησιάζει το 4% και πληθωρισμός που τινάχθηκε πάνω από το 5,5%. Την ίδια ώρα δηλαδή που η αγορά στεγνώνει, προϊόντα και υπηρεσίες ακριβαίνουν.

Και αφού βάλατε φωτιά στις τιμές των προϊόντων και στα πατζάκια των καταναλωτών τώρα παριστάνεται τους πυροσβέστες! Το πρωί ο πρωθυπουργός δεσμεύεται μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα και το βράδυ ανακοινώνονται αυξήσεις στη ΔΕΗ. Αυτή είναι η αξιοπιστία σας!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πομπωδώς λέγατε στον ελληνικό λαό ότι θα μειώσετε άμεσα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά 10% και θα ενισχύσετε το καλάθι της νοικοκυράς. Ο κ. Παπανδρέου στις 22 Φεβρουαρίου του 2008 μιλούσε από το βήμα της βουλής για «τον Έλληνα που από νοικοκύρης γίνεται υπερχρεωμένος δανειολήπτης, για τη μεσαία τάξη που γίνεται νεόπτωχη».

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, οι αυξήσεις σε 260 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αγγίζουν ακόμη και το 40%! Διαβάζω ενδεικτικά: Πετρέλαιο θέρμανσης 39,58%, Φυσικό αέριο 33,91%, Οινοπνευματώδη ποτά 33,21%, Λιπαντικά 32,51%, Καπνός 19,80%, Λαχανικά νωπά 16,02%, Μπύρες 14,45%. Καταθέτω τα σχετικά έγγραφα στα πρακτικά.

Πριν ένα χρόνο εμφανιζόσασταν λάβροι, ασκώντας κριτική για τις τιμές στα καύσιμα και ζητούσατε να παρέμβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην αγορά. Σήμερα καταρρίπτετε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων. Και έπεται συνέχεια με το πετρέλαιο θέρμανσης! Από ουραγοί στην τιμή της βενζίνης γίναμε επί των ημερών σας πρωταθλητές της Ευρώπης!

Και ποια ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε όσα λαμβάνουν χώρα; Αν εξαιρέσουμε την τραγελαφική υπόθεση με το πλαφόν στη βενζίνη θα καταλήξουμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει τίποτε, εκτός από λόγια και καλές προθέσεις. Όμως κ. υπουργέ το καλάθι της νοικοκυράς δεν γεμίζει με καλές προθέσεις, το πορτοφόλι του εργαζόμενου δεν «ζεσταίνεται» με σχέδια επί χάρτου.

Επί έναν χρόνο, εκτός από την γενικόλογη καταγγελτική ρητορεία ενάντια στα καρτέλ, πρακτικά δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Καμία παρέμβαση στις στρεβλώσεις της αγοράς. Αφημένα όλα στην τύχη τους. Μήπως και στα καρτέλ περιμένετε την παρέμβαση της τρόικας για να μη γίνετε δυσάρεστοι σε μεγάλα συμφέροντα;

Κύριε υπουργέ,

Από τις 24 Αυγούστου αναμένω απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσα για την τύχη των προστίμων που επιβλήθηκαν στις υποθέσεις καρτέλ στο γάλα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αλλά και για τις κυοφορούμενες αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων από τις αλευροβιομηχανίες. Γεγονός που θα επιφέρει αύξηση της τιμής του ψωμιού και ομοειδών προϊόντων. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι τιμές που αμείβεται ο παραγωγός είναι ελάχιστες σε σχέση με τις τιμές στο ράφι που πληρώνει ο καταναλωτής.

Και σαν να μην έφθανε η όλη απραξία που επιδείξατε για ένα χρόνο ήλθε να προστεθεί πρόσφατα και η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Λες και η Γραμματεία Καταναλωτή ήταν η προίκα για να δεχθεί η κυρία Κατσέλη να μετακομίσει στο υπουργείο Εργασίας!

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η συγκυρία είναι πράγματι κρίσιμη. Η κοινωνία βράζει. Οι πολίτες, τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, βρίσκονται αντιμέτωπα με εξελίξεις που ανατρέπουν τον προγραμματισμό τους για το αύριο, αλλάζουν τη ζωή τους. Το βιοτικό επίπεδο πέφτει, η ανεργία και επίσημα πια με το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται να χτυπήσει επιπλέον άλλους 150.000 εργαζόμενους. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται ραγδαία.

Ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην πόλη της Λάρισας, που τη γνωρίζω καλύτερα. Το παράδειγμα της Λάρισας είναι ενδεικτικό για την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2010 τα κλειστά καταστήματα φτάνουν το 11,5%. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 1.256 καταστημάτων, ήδη τα 131 έχουν βάλει λουκέτο. Μάλιστα, στους δύο εμπορικότερους, δρόμους της πόλης, την Παπακυριαζή και την Παπαναστασίου, η αναλογία των κλειστών καταστημάτων είναι 12,8% και 12,7% αντίστοιχα. Καταθέτω στα πρακτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΕΕ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το παρεμπόριο έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Προϊόντα μαϊμού έχουν κατακλύσει όλους τους εμπορικούς δρόμους όλων των πόλεων. Το αποτέλεσμα είναι το κράτος να χάνει δισεκατομμύρια από τους διαφυγόντες φόρους και τα καταστήματα να κλείνουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, καμία δυναμική ανάπτυξης -αν εξαιρέσει κανείς τις πρόσφατες κινήσεις εξωτερικών επενδυτών, όπως οι Κινέζοι στο λιμάνι του Πειραιά, για τις οποίες είχε προετοιμάσει το έδαφος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η υπέρβαση της κρίσης δεν θα επέλθει με τη μονομέρεια φοροεισπρακτικών μέτρων. Η προαναγγελθείσα αύξηση του ΦΠΑ, ειδικά στα είδη ευρείας κατανάλωσης, και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ θα σημάνει επιπλέον βάρη για τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Αλλά και μεγαλύτερη ύφεση, υψηλότερο πληθωρισμό, περισσότερη ανεργία.

Για την Νέα Δημοκρατία πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η θωράκιση της μεσαίας τάξης και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Οι προτάσεις που η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουμε εγκαίρως θέσει στο δημόσιο διάλογο με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, στοχεύουν στην ανακοπή της ύφεσης, στην απεμπλοκή από το μνημόνιο και στην ανάπτυξη.

Κύριε υπουργέ,

Κερδίσατε τις εκλογές με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Παραπλανήσατε συνειδητά τον ελληνικό λαό τάζοντας στους πάντες τα πάντα. Υποσχεθήκατε ότι σε μια νύχτα θα μειώσετε τις τιμές των προϊόντων κατά 10% και θα καταπολεμήσετε την ακρίβεια. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Είπατε ψέματα στους πολίτες, τους εξαπατήσατε. Στις 7 Νοεμβρίου θα λάβετε την απάντηση που σας αρμόζει.  

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση υποψηφίων των Βορείων Σποράδων
Επόμενο άρθρο Παρουσίαση αντιπεριφερειαρχών στο φρούριο Λάρισας